Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Держ.іспит (ш).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
773.12 Кб
Скачать

3. Предмет, об’єкт, суб’єкт фм

ФМ - це процес управ формув, розподілом і викорис фін ресурсів господ суб'єкту і оптимізації обігу його гр коштів. Фін відносини на рівні підприєм структур охоплюють відносини: з ін п-вами: по постачанню тов-мат запасів, реалізованої продукції, виконанню робіт, наданню послуг; з банків системою: по гр розрах за банків послуги при отриманні і погаш кредитів, купівлі-продажу валют та ін операції; з страх організаціями по стр-ню вироб та фін ризи-ків; з подат органами по сплаті податківв;

з позабюдж фондами по сплаті обов'яз зборів (32%- пенс фонд, 2,9%- фонд з тимч втрати працезд; 1,9%- фонд у зв'язку з безр; 0,86%- фонд нещас випадків на в-ві); з власним персоналом по виплаті з/пл, премій і т.п.; з акціонерами по виплаті дивідендів; інші відносини.

Суб'єктами виступають фін менеджери - це проф підготовлені спеціалісти в галузі управ фінансами, які викон управлінські функції.

Об'єктом є фінанси господ суб'єктів, тобто відносини, пов'язані з формув, викор фін ресурсів цих п-в, та фінансова діяльність

4.Ф-ції фін.менеджменту.

Ф-ції ФМ поділяються на дві групи:

1)ф-ції фін.менеджменту як підсистеми, що управляється;

2)ф-ції ФМ як підсистеми управління під-вом.

В найбільш загальному плані осн. функ-ми фін. менеджменту є:

1.Дослідж. зовнішнього економ. середовища.

2.Розробка фін.стратегії підпр-ва.

3.Аналіз і планування фін.звітності.

4.Прийняття рішень з питань оперативної фін.діяльності.

5.Прийняття інвестиційних рішень.

6.Взаємодія з ін. контрагентами з питань фін.д-ті (фін.органами, фін.-кредитними установами, ін.під-ми, фіз..особами).

5.Джерела фін.інформації.

Усі джерела фін. інформації можна поділити на 5 блоків:

І блок – це закони, постанови та ін. нормат. акти, положення і д-ти, які визначають правову основу фін.інститутів. Ці док-ти мають обов’язків для виконання хар-тер.

До 2 блоку входять д-ти держ.органів (Мінфіну, НБУ тощо), міжнародних орг. та ін.фін інститутів, які містять вимоги, рекоменд. в сфері фінансів. Не всі ці д-ти є обов’язковими для виконання.

3 блок вкл. в себе бух.звітність, яка хар-зує майновий та фін. стан під-ва. Склад та структура звітності періодично змінюються.

4 блок – статистична звітність. Інф-ція цього блоку дуже важлива для юр. та фіз. осіб, які безпосередньо зайняті операціями на ринку ЦП.

5 блок (несистемні дані) включ. в себе офіційну статистику загальноекономічної спрямованості, дані аудит.компаній; дані, надруковані в різних засобах масової інф., неофіційні дані тощо.

Розглянуті джерела інф-ції поділяють ще на дві групи: 1)ті, що хар-ють майновий та фін.стан під-ва; 2)які хар-ть зовн.середовище, передусім, ринок ЦП.

6. Поняття фін звіт, її знач.

Фін звітність - це бух звітність, що містить інформацію про фін стан, резул д-ті та рух гр коштів під-ва за звітний період.

Емітенти облігацій, довірчі товариства. Валютні та фондові біржі, інвестиц фонди, кредитні спілки, недержавні пенсійні фонди, страхові компанії та інші фінансові установи зобов'язані щорічно надавати річну фін звіт для публікації в пресі.

Фін звітність в умовах ринку представляє інтереси для двох груп зов користувачів: акціонери, керуючі п-ва, фін менеджери всіх рівнів; кредитори, аудитор служби, потенційні інвестори, консультанти з фін питань, біржі ЦП, законодавчі органи, податкові органи, юристи, торгово-виробничі асоціації, профспілки.

Фін. звітність забезпечує інформ. потреби користувачів щодо: придбання, продажу та володіння ЦП; участі в капіталі п-ва; оцінки якості управління; оцінки здатності підпр. своєчасно виконувати свої зоб-ня; забезпеченості зоб-нь підпр.; визнач.∑ дивід., що підляг. розподілу; регулювання д-ті підприємства; ін.

7.Баланс під-ва та його складові.

Баланс— це звіт про фін. стан під-ва, який відобр на певну дату стан його активів, зобов'язань і капіталу. Склад активів показує, як розміщені засоби під-ва. Склад пасивів показує джерела фінансування активів, тобто зобов'язання підприємства.

Активи — це ресурси, що контролюються під-вом в результаті минулих подій, використання яких, як очікується, призведе до отримання екон. вигод в майбутньому.

Зобов'язання — це заборгованість підпр., яка виникла внаслідок минулих подій і погашення якої, як очікується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди.

Метою складання балансу є надання користувачам повної, правдивої та неупередженоі інформації про фінансовий стан підприємства на звітну дату.

У балансі відображаються активи, зобов'язання та влас. капітал підприємства.

Згортання статей активів та зобов'язань є неприпустимим, крім випадків, передбач. відповідними положеннями (стандартами).

Підсумок активу балансу повинен = сумі зобов'язань та власного капіталу.

Для малих підприємств може передбачатись скорочена форма балансу.