Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
61-122.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
116.31 Кб
Скачать

81.Сутність зобов'язань, їх види, порядок визнання та оцінки

Зобов'язання – це заборгованість підприємства, яка виникла в наслідок минулих подій і погашення якої в майбутньому, як очікується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють економічні вигоди.

Згідно П(С)БО 11 “Зобов’язання” з метою бухгалтерського обліку зобов'язання поділяються на:

поточні;

довгострокові;

забезпечення;

непередбачені зобов'язання;

доходи майбутніх періодів.

Поточні зобов'язання - зобов'язання які будуть погашені протягом операційного циклу підприємства або повинні бути погашені протягом дванадцяти місяців, починаючи з дати балансу.

Для узагальнання інформації про поточні зобов’язання призначені рахунки 6-го класу.

Довгострокові зобов'язання – всі зобов’язання, які не є поточними зобов’язаннями.

До довгострокових зобов'язань належать:

довгострокові кредити банків;

інші довгострокові фінансові зобов'язання;

відстрочені податкові зобов'язання;

інші довгострокові зобов'язання.

Теперішня вартість - дисконтована сума майбутніх платежів (за вирахуванням суми очікуваного відшкодування), яка, як очікується, буде потрібна для погашення зобов'язання в процесі звичайної діяльності підприємства. Визначення теперішньої вартості залежить від умов та виду зобов'язання.

Для узагальнання інформації про довгострокові зобов’язання призначені рахунки 5-го класу.

Забезпечення - зобов'язання з невизначеними сумою або часом погашення на дату балансу.

Забезпечення можуть створюватися для відшкодування наступних (майбутніх) витрат на:

виплату відпусток працівникам;

додаткове пенсійне забезпечення;

виконання гарантійних зобов'язань;

реструктуризацію;

виконання зобов'язань щодо обтяжливих контрактів тощо.

Суми створених забезпечень визнаються витратами.

Забезпечення облыковуються на 47 рахунку.

Доходи майбутніх періодів – це доходи, отримані протягом поточного або попередніх звітних періодів, які належать до наступних звітних періодів.

82.Облік зобов’язань за розрахунками з банками та іншими позиками

Кредит – економічні відносини, що виникають між кредитором і позичальником, з приводу одержання останнім позики в грошовій або товарній формі на умовах повернення в певний строк зі сплатою відсотку.

Основними умовами банківського кредиту є: забезпеченість, поверненість, строковість, платність, цільове направлення і т.д..

Можна виділити декілька основних видів кредитів (див. таблицю).

Кредитні відносини оформляються кредитними договорами, укладення яких регламентується Цивільним кодексом. Договір між кредитором і позичальником укладається тільки в письмовій формі.

Кредитний договір повинен містити не тільки суму кредиту, а і всі витрати, які необхідно оплатити позичальнику: відсотки за кредит, додаткові комісії за кредитною угодою (наприклад, за видачу та оформлення кредиту, за оформлення договору застави, за обслуговування кредиту тощо), відшкодування витрат банку (наприклад, плати за виписування з Державних реєстрів обтяжень рухомого і нерухомого майна (за заставним майном), витрати на страхування заставного майнв, плата за нотаріальне посвідчення і державну реєстрацію обтяжень рухомого майна, витрати на експертну оцінку заставного майна тощо.

Аналітичний облік позик ведуть за позикодавцями (банками) в розрізі кожного кредиту (позики) окремо та за строками їх погашення на підставі виписок банку, платіжних доручень на оплату кредиту тощо.

Синтетичний облік короткострокових позик ведеться на рахунку 60 “Короткострокові позики”. Це балансовий, пасивний рахунок.

По кредиту рахунку 60 “Короткострокові позики” відображаються суми одержаних кредитів (позик), по дебету - суми їх погашення та переведення до довгострокових зобов’язань у разі відстрочення кредитів (позик

Витрати на сплату відсотків та інші затрати, пов'язані з кредитуванням належать до фінансових витрат і відображаються по дебету субрахунків 951 «Проценти за кредит» та 952 «Інші фінансові витрати» відповідно.

По кредиту 50 “Довгострокові позики” відображаються суми одержаних довгострокових позик, а також переведення короткострокових (відстрочених), по дебету – погашення заборгованості за ними та переведення до поточної заборгованості за довгостроковими зобов’язаннями.

При відображенні в бухгалтерському обліку операцій, пов’язаних з довгостроковими позиками, необхідно враховувати наступні правила:

  • суму відсотків за користування кредитом відображають по субрахунку 951 “Відсотки за кредити”;

  • частина довгострокового зобов’язання, яка підлягає погашенню в термін до 12 місяців, списується на рахунок 61 “Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями”.

Довгострокові зобов'язання часто бувають структуровані таким чином, що певні частки їх повинні погашатись протягом всього терміну дії угоди. В такому випадку частина, що підлягає погашенню протягом 12 місяців, або в термін що не перевищує одного операційного циклу, становить особливий вид поточної заборгованості - поточну заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями.

Аналітичний облік заборгованості за довгостроковими зобов'язаннями ведеться за кредиторами та видами заборгованості.

Синтетичний облік такої заборгованості ведуть на рахунку 61”Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями”, який призначено для узагальнення інформації про стан розрахунків за поточними зобов’язаннями, переведеними зі складу довгострокових, при настанні строку погашення протягом дванадцяти місяців з дати балансу.

За кредитом рахунка 61 ”Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями” відображається та частина довгострокових зобов’язань, яка підлягає погашенню протягом дванадцяти місяців з дати балансу, за дебетом- погашення поточної заборгованості, її списання.

Синтетичний облік кредитів (позик) при журнальній формі обліку ведуть в журналі №2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]