Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
61-122.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
116.31 Кб
Скачать

83.Облік зобов’язань за розрахунками з постачальниками

Взаємовідносини з постачальниками та підрядниками доцільно оформляти договорами на поставку, виконання робіт тощо. В договорах зазначають всі необхідні умови постачання чи виконання робіт, суми і терміни оплати, відповідальність та обовязки сторін тощо. Відповідно до умов договору сторони вправі застосовувати майнові санкції за порушення зобов'язань, передбачених договором і законодавством. Майнова відповідальність (санкція) застосовується як засіб впливу на винну сторону з метою спонукати її до належного, тобто повного і своєчасного, виконання зобов'язання. Санкції встановлюються у формі штрафу, неустойки, пені, відшкодування збитків.

Підставою для ведення аналітичного і синтетичного обліку розрахунків з постачальниками та підрядниками є:

документи постачальника, які надходять з придбаними цінностями - накладні, рахунки-фактури, податкові накладні, товаро-транспортні накладні тощо;

акти виконаних робіт (наданих послуг);

платіжні доручення, видаткові касові ордера та інші документи на погашення заборгованості перед постачальниками.

Аналітичний облік ведеться окремо за кожним постачальником в розрізі кожного документа на оплату в відомості 3.3 аналітичного обліку розрахунків з постачальниками. Підставою для записів в відомість є залишки на початок місяця в розрізі кожного неоплаченого рахунку, акцептовані розрахункові документи постачальників, виписки банку тощо. В кінці місяця підраховують підсумки по всім графам відомості та виводять залишок.

Для обліку розрахунків з постачальниками за одержані товарно-матеріальні цінності призначено рахунок 63 “Розрахунки з постачальниками та підрядниками”. Це пасивний, балансовий, розрахунковий рахунок. По К-ту 63 “Розрахунки з постачальниками та підрядниками” відображають заборгованість за одержані від постачальників та підрядників товарно-матеріальні цінності, прийняті роботи, послуги, по Д-ту – її погашення, списання тощо.

Загальна сума за документами, не оплаченими в поточному і в попередніх місяцях постачальникам і підрядникам, має відповідати кредитовому сальдо рахунка 63.

Рахунок 63 “Розрахунки з постачальниками та підрядниками” має субрахунки: 631 “Розрахунки з вітчизняними постачальниками”

632 “Розрахунки з іноземними постачальниками”

Синтетичні дані по рахунку 63 “Розрахунки з постачальниками та підрядниками” відображають в журналі №3.

84.Облік векселів виданих

Вексель – це цінний папір, який засвідчує грошове зобов'язання боржника сплатити певну суму грошей у призначений строк пред'явнику векселя.

Векселем можна оформити тільки вже існуючий грошовий борг за фактично поставлені активи (роботи, послуги). При цьому договір на поставку таких товарів повинен містити умову про можливість здійснення розрахунків із застосуванням векселя.

Векселі бувають прості та переказні. В оформленні простого векселя беруть участь двоє: боржник і кредитор, в оформленні переказного векселя з'являється третя особа – новий кредитор.

Векселедавець (боржник, емітент) – юридична або фізична особа, яка видала простий або переказний вексель.

Векселеотримувач (кредитор) – юридична або фізична особа, яка отримала вексель.

Основні реквізити векселів наведено в таблицях.

У разі видачі (передачі) векселя відповідно до договору припиняються грошові зобов’язання щодо платежу за цим договором та виникають грошові зобов’язання щодо платежу за векселем.

Векселеотримувач має повне право вексель:

а) передати своєму кредитору за отримані від нього цінності, роботи, послуги;

б) продати.

Коли отриманий вексель передається іншій особі, на обороті векселя робиться передавальний напис (індосамент), що засвідчує перехід права вимоги за цим документом до іншої особи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]