Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
61-122.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
116.31 Кб
Скачать

111.Облік інших доходів від операційної діяльності

До складу інших операційних доходів відносяться:

дохід від реалізації іноземної валюти;

дохід від реалізації виробничих запасів, малоцінних та швидкозношуваних предметів;

дохід від операційної оренди, якщо така діяльність не є метою створення підприємства;

дохід від операційної курсової різниці, що виникає за активами та зобов’язаннями, пов’язаними з операційною діяльністю підприємства;

одержані штрафи, пені, неустойки за порушення господарських договорів, які визнані боржником або щодо яких одержані рішення суду про їх стягнення;

відшкодування раніше списаних активів;

дохід від списання кредиторської заборгованості, що виникла в ході операційного циклу та щодо якої минув строк позовної давності;

одержані гранти та субсидії;

доходи від операцій з тарою, від інвентаризації тощо.

Для обліку інших операційних доходів використовується рахунок 71 “Інший операційний дохід”. Цей рахунок має субрахунки:

За кредитом рахунка 71 відображається сума визнаних доходів, а за дебетом – суми непрямих податків у складі цих доходів та списання в порядку закриття на рахунок 79 “Фінансові результати”.

112.Облік доходів від фінансових операцій та облік інших фінансових доходів

Рахунок 72 “Доход від участі в капіталі» призначений для узагальнення даних про доходи від інвестицій підприємства в асоційовані, дочірні або спільні підприємства та облік яких ведеться за методом участі в капіталі.

Метод участі в капіталі передбачає ведення обліку інвестицій, відповідно до якого балансова вартість інвес­тицій збільшується або зменшується на суму збільшення чи зменшення частки інвестора у власному капіталі об'єкта інвестування.

За кредитом рахунка відображається сума визнаних доходів, а за дебетом – списання в порядку закриття на рахунок 79 “Фінансові результати”.

Аналітичний облік доходів від участі в капіталі ведеться в розрізі об'єктів інвестування (підприємств і організацій).

На субрахунку 721 ведеться облік доходу, пов'язаного із збільшенням частки інвестора в чистих активах об'єкта інвесту­вання, зокрема внаслідок отримання асоційованими підприємствами прибутку чи збільшення власного капіталу асоційованих підприємств внаслідок інших подій (переоцінка необоротних активів, інвестицій тощо).

Асоційованим називається підприємство, в якому інвесторові належить блокуючий (понад 25%) пакет акцій (голосів) і яке не є дочірнім чи спільним підприємством інвестора.

Отримання належного доходу, від участі в капіталі асоційо­ваного підприємства оформляється на підставі розрахунку за даними бухгалтерського обліку того підприємства, куди вкладено капітал:

На субрахунку 722 ведеться облік доходу, пов'язаного із збільшенням частки інвестора в чистих активах об'єкта інвесту­вання, зокрема внаслідок отримання спільними підприємствами прибутку чи збільшення їх власного капіталу внаслідок інших подій (переоцінка необоротних активів, інвестицій тощо).

Отримання доходу, визначеного за даними бухгалтерського обліку спільного підприємства та розподіленого між засновниками пропорційно до частки вкладеного ними капіталу, оформляється записом:

Рахунок 73 “Інші фінансові доходи” призначено для обліку доходів, які виникають у ході фінансової діяльності підприємства, зокрема дивідендів, відсотків та інших доходів від фінансової діяльності, які не обліковують на рахунку 72 “Доход від участі в капіталі».

Дохід, який виникає в результаті використання активів підприємства іншими сторонами, визнається у вигляді відсотків, роялті та дивідендів, якщо:

ймовірне надходження економічних вигод, пов’язаних з такою операцією;

дохід може бути достовірно оцінений.

Відсотки визнаються у тому звітному періоді, до якого вони належать, виходячи з бази їх нарахування та строку користування відповідними активами.

Роялті визнаються за принципом нарахування згідно з економічним змістом відповідної угоди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]