Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
61-122.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
116.31 Кб
Скачать

96. Аналітичний і синтетичний облік заробітної плати

Аналітичний облік заробітної плати ведуть по кожному працюючому окремо в розрахункових (розрахунково-платіжних) відомостях.

Розрахункові відомості призначенні для нарахування заробітної плати працівникам за відповідний період, відображення всіх утримань із заробітної плати, а також розрахунку суми, яка належить до виплати.

Для складання розрахункових відомостей необхідно використовувати:

  • табелі обліку використання робочого часу;

  • нагромаджувальні картки заробітної плати (для відрядників);

  • довідки-розрахунки бухгалтерії (на додаткову заробітну плату);

  • виконавчі листи (на утримання за рішенням судових органів);

  • інші документи.

Бухгалтерія повинна повідомити кожного працюючого про нараховану йому за місяць заробітну плату та утримання з неї шляхом надання розрахункового листка.

  1. Порядок розрахунків по заробітній платі з робітниками і службовцями та облік депонованої заробітної плати.

Відповідно до Кодексу законів про працю заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів.

У разі коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.

Заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки.

При кожній виплаті заробітної плати власник або уповноважений ним орган повинен повідомити працівника про такі дані, що належать до періоду, за який провадиться оплата праці:

а) загальна сума заробітної плати з розшифровкою за видами виплат;

б) розміри і підстави утримань із заробітної плати;

в) сума заробітної плати, що належить до виплати.

Заробітна плата працівників підприємств на території України виплачується у грошових знаках, що мають законний обіг на території України. Виплата заробітної плати у формі боргових зобов'язань і розписок або у будь-якій іншій формі забороняється.

Виплата заробітної плати здійснюється за місцем роботи.

Колективним договором, як виняток, може бути передбачено часткову виплату заробітної плати натурою (за цінами не вище собівартості) у розмірі, що не перевищує 30 відсотків нарахованої за місяць, у тих галузях або за тими професіями, де така виплата, еквівалентна за вартістю оплаті праці у грошовому виразі, є звичайною або бажаною для працівників, крім товарів, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України.

В більшості випадків заробітна плата виплачується через касу підприємства чи через установи банків з використанням банкоматів.

Отримання грошей з банку на виплату заробітної плати здійснюється через касира або іншу уповноважену на те особу по грошовому чеку, виписаному на ім’я отримувача.

готівку, бухгалтер заповнює грошовий чек, підписує його разом з керівником і передає касирові.

Оплата праці проводиться касиром за платіжними відомостями, без складання видаткового касового ордера на кожного отримувача. Готівкові грошові кошти, отримані установою для виплат, пов'язаних з оплатою праці, і не виплачені в установлений строк (як правило 3 дні, включаючи день одержання готівки в банку) окремим працівникам, вважаються депонованою заробітною платою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]