Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
61-122.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
116.31 Кб
Скачать

105.Облік фінансових витрат та втрат від участі в капіталі

До фінансових належать витрати, які впливають на розмір власного й залученого капіталу, зокрема сума сплати банкам процентів за користування кредитами, витрати на емісію (випуск) облігацій, плати за фінансову оренду та інші витрати. Названі витрати пов’язані з платою за залучений в оборот підприємства капітал банків чи юридичних осіб.

На рахунку 95 “Фінансові витрати” ведеться облік витрат процентів та інших витрат підприємства, пов’язаних із залученням позикового капіталу.

Рахунок 95 “Фінансові витрати” має такі субрахунки:

951 “Відсотки за кредит”;

952 “Інші фінансові витрати”.

За дебетом рахунка відображається сума визнаних витрат, за кредитом - списання на рахунок 79 “Фінансові результати”.

На субрахунку 951 “Відсотки за кредит” ведеться облік витрат, пов’язаних з нарахуванням та сплатою відсотків, за користування кредитами банків.

На субрахунку 952 “Інші фінансові витрати” ведеться облік витрат, пов’язаних із залученням позикового капіталу, зокрема витрат, пов’язаних з випуском, утриманням та обігом власних цінних паперів; нарахування відсотків за договорами кредитування, фінансового лізингу.

Інвестиційна діяльність пов’язана з придбанням і продажем довгострокових (необоротних) активів, і короткострокових (оборотних) фінансових активів, які не відносяться до еквівалентів грошових коштів (вартість придбаних основних засобів, необоротних і нематеріальних активів, надання позик іншим підприємствам, надходження коштів від фінансових інвестицій –дивіденди, проценти).

На рахунку 96 “Втрати від участі в капіталі” ведеться облік втрат зменшення вартості інвестицій, облік яких ведеться за методом участі в капіталі, що виникають в процесі інвестиційної діяльності підприємства. Основні вимоги до обліку інвестицій викладені в Положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 12 “Інвестиції”.

Рахунок 96 “Втрати від участі в капіталі” має такі субрахунки:

961 “Втрати від інвестицій в асоційовані підприємства”;

962 “Втрати від спільної діяльності”;

963 “Втрати від інвестицій в дочірні підприємства”.

За дебетом рахунка відображається сума визнаних втрат, за кредитом- списання на рахунок 79 “Фінансові результати”.

  1. Облік податку на прибуток

Внаслідок того, що в фінансовому обліку прибуток визначається за одними правилами, а з метою оподаткування - за іншими, утворюються постійні різниці між податковим й обліковим прибутком (збитком) за певний період, що виникають в поточному звітному періоді та не анулюються у наступних, а також – тимчасові різниці, котрі є наслідком різного підходу до оцінки активів і зобов'язань в фінансовому і податковому обліках. Відповідно, й суми податку на прибуток, обчислені від облікового й податкового прибутку будуть також різні.

Необхідно пам’ятати, що за дебетом рахунка 98 “Податок на прибуток” відображають суму податку на прибуток, що визначається від облікового прибутку відображеного у фінансовому обліку.

Методологічні засади формування в фінансовому обліку інформації про податок на прибуток визначає Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 17 "Податок на прибуток", згідно з яким витрати з податку на прибуток - загальна сума витрат з податку на прибуток, яка обчислена з облікового прибутку і складається з поточного податку на прибуток (обрахованого за правилами податкового законодавства) з урахуванням відстроченого податкового зобов'язання і відстроченого податкового активу.

Відстрочений податковий актив - сума податку на прибуток, що підлягає відшкодуванню у наступних періодах унаслідок:

тимчасової різниці, що підлягає вирахуванню;

перенесення податкового збитку, не включеного до розрахунку зменшення податку на прибуток у звітному періоді;

перенесення на майбутні періоди податкових пільг, якими скористатися у звітному періоді неможливо.

Відстрочене податкове зобов'язання - сума податку на прибуток, який сплачуватиметься в наступних періодах з тимчасових різниць, що підлягають оподаткуванню.

Отже, якщо внаслідок тимчасових різниць податковий податок на прибуток більший ніж обліковий, то виникають відстрочені податкові активи, які обліковуються на рахунку 17 “Відстрочені податкові активи”, а якщо обліковий податок на прибуток більший за податковий, то виникають відстрочені податкові зобов’язання, які обліковуються на рахунку 54 “Відстрочені податкові зобов’язання”.

Рахунок 17 “Відстрочені податкові активи” є активним, балансовим, призначений для обліку сум податків на прибуток, що підлягає відшкодуванню в наступних періодах.

По дебету цього рахунку відображається сума перевищення податку на прибуток, що підлягає сплаті в поточному звітному періоді, над витратами, пов’язаними з нарахуванням податку на прибуток в поточному звітному періоді, по кредиту – зменшення відстрочених податкових активів за рахунок витрат, пов’язаних з нарахуванням податків на прибуток у поточному звітному періоді.

107.Облік надзвичайних витрат

Надзвичайними витратами є прямі втрати від надзвичайних подій (знищені активи) і витрати підприємства на здійснення заходів , пов'язаних з запобіганням та ліквідацією наслідків надзвичайних подій ( відшкодування працівникам та їх родинам, оплата працівникам, зайнятим на відновлювальних роботах, вартість використаних матеріалів тощо.

Надзвичайні доходи виникають в разі:

  відшкодування надзвичайних витрат страховими компаніями;

  значних благодійних внесків з боку інших підприємств або фізичних осіб.

Надзвичайні доходи і надзвичайні витрати в Звіті про фінансові результати відображаються з урахування податку на прибуток окремо від доходів та витрат звичайної діяльності.

Для відображення доходів, отриманих в результаті надзвичайних подій застосовується рахунок 75 “Надзвичайні доходи”, який має такі субрахунки:

751 “Втрати від стихійного лиха”

752 “Інші надзвичайні доходи”

За кредитом рахунка 75 відображається сума визнаних надзвичайних доходів, а за дебетом – списання їх на рахунок фінансових результатів.

Облік надзвичайних витрат ведеться на рахунку 99 “Надзвичайні витрати”.

За дебетом цього рахунка відображається сума визнаних надзвичайних витрат, а за кредитом – їх списання

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]