Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
61-122.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
116.31 Кб
Скачать

90.Облік забезпечення зобов’язань та цільового фінансування

Забезпечення, як економічна категорія, означає створення резервних і страхових фондів для гарантування погашення заборгованості кредиторам.

До забезпечень наступних витрат і платежів відносять:

витрати на оплату майбутніх відпусток;

додаткове пенсійне забезпечення;

гарантійний ремонт реалізованої продукції (сервісне обслуговування);

інші витрати.

Відповідно до п. 17 ПБО 11 забезпечення використовується для відшкодування лише тих витрат, на покриття яких воно було створено. Тобто із забезпечення на оплату відпусток дозволено фінансувати:

• оплату щорічних (основних та додаткових) відпусток і додаткових відпусток працівникам, які мають дітей, інших відпусток, установлених колективним договором;

• виплату компенсацій за невикористані відпустки;

• внески до фондів соціального страхування, нараховані на зазначені категорії виплат.

91.Заробітна плата: поняття, види та форми

Згідно Закону «Про оплату праці» заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівнику за виконану роботу.

. Застосування тарифної системи оплати праці забезпечує диференціацію та регулювання рівня заробітної плати залежно від кваліфікації працюючих, складності робіт і функцій, які використовуються ними, інтенсивності, характеру й умов праці, галузі виробництва, форм оплати праці, що їх застосовують.

Основними елементами тарифної системи є: тарифні сітки; тарифні ставки; схеми посадових окладів; тарифно-кваліфікаційні характеристики (довідники). Тарифна сітка - це шкала коефіцієнтів, що визначають співвідношення тарифних ставок працівників різних видів розрядів. Тарифну сітку формують на основі тарифної ставки робітника першого розряду, розмір якої повинен перевищувати законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати.

Види заробітної плати:

1 основна;

2 додаткова;

3 та інші заохочувальні і компенсаційні витрати.

Основна заробітна плата – це винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норм часу, виробітку, обслуговування). Вона встановлюється у вигляді тарифних ставок, окладів, розцінок для працівників і посадових окладів для службовців.

Додаткова заробітна плата – являє собою винагороду за працю понад встановлених норм, за трудові успіхи і винахідливість та особливі умови праці. Вона складається з доплат, надбавок, гарантійних та компенсаційних виплат, передбачених законодавством, премій, пов’язаних з виконанням виробничих завдань і функцій.

Інші заохочувальні і компенсаційні виплати – це виплати, у формі винагороди за підсумками роботи за рік; премії за спеціальними системами і положеннями; компенсаційні виплати та інші грошові і матеріальні виплати; які не передбачені актами діючого законодавства або які проводяться понад встановлені, зазначеними актами норми.

Форми оплати праці

В Україні традиційно використовують дві форми оплати праці: погодинну й відрядну.

При використанні першої з них оплачують відпрацьований час згідно тарифної ставки чи посадового окладу, другої - виконаний обсяг роботи. Кожна з вказаних форм має свої системи.

Системи погодинної форми оплати праці:

  1. Проста погодинна (згідно годинних тарифних ставок, місячних посадових окладів за фактично відпрацьований час).

  2. Погодинно-преміальна (крім основної заробітної плати + премія).

Системи відрядної форми оплати праці:

  1. Пряма відрядна (оплата за вироблену продукцію (виконані роботи, надані послуги) за незмінною відрядною розцінкою).

  2. Відрядно-преміальна (оплата за вироблену продукцію за незмінною розцінкою + премія).

  3. Відрядно-прогресивна (згідно прогресивно зростаючих розцінок).

  4. Непряма відрядна (використовується для оплати праці допоміжних працівників у процентах від заробітку основних, яких вони обслуговують, що стимулює продуктивність праці допоміжного персоналу).

  5. Акордна (передбачає нарахування заробітної плати за наперед визначену роботу, виконану в обумовлений час).

  6. Колективно-відрядна (заключається в розподілі загальної суми заробітку між членами бригади).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]