Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кон лк з ОТБТПуСУ ч ІІІ.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
32.19 Mб
Скачать

7.7 Організація і технологія виконання земляних робіт в умовах пустель

7.7.1 Організація і технологія виконання земляних робіт у бархано-піскових ґрунтах

Земляні роботи в умовах бархано-піскових ґрунтах полягають в розробці траншеї та зворотній засипці укладеного трубопроводу.

Всі роботи з розробки траншеї під трубопровід необхідно проводити переважно в осінньо-зимово-весняний періоди. У разі необхідності проведення земляних робіт в літній період потрібно виконувати вечірній та нічний час доби.

На рівнинних ділянках організація і технологія виконання земляних робіт аналогічна, як і для нормальних умов будівництва трубопроводу.

Розробка траншей на ділянках із гребінчастими та гребінчасто-яцеїстимй барханами проводиться після виконання робіт з планування поверхні (рис. 7.9 ).

Рисунок 7.9 – Виконання робіт з планування поверхні за допомогою бульдозерів

Траншеї можуть розроблюватися бульдозерами, канавокопачами, одноковшовими і роторними екскаваторами.

В сипучих піскових ґрунтах траншеї глибиною до 1,2 м і у вологих ґрунтах глибиною до 1,5 м доцільно розроблювати двома бульдозерами (рис. 7.10).

1, 2 бульдозери.

Рисунок 7.10 – Схема розробки траншеї за допомогою бульдозерів

Бульдозер 1, рухаючись вздовж траншеї, зрізає ґрунт шарами товщиною до 0,1м на ділянки довжиною (30-40) м і переміщує знятий ґрунт до місця роботи бульдозера 2, котрий поперечними ходами пересуває його в сторону від траншеї. Відвали обох бульдозерів обладнуються спеціальними “закрилками”, що дають можливість збільшити об’єм ґрунту, який переміщується до (3-4) м3.

Траншеї в щільних та вологих піскових ґрунтах можуть розроблюватися за допомогою роторних екскаваторів або за допомогою бульдозера лотковим способом із переміщення ґрунту в відвал вздовж кривої.

Способи розробки траншеї двома бульдозерами при повздовжньо-поперечній схемі переміщення ґрунту використовується до вивезення труб на трасу. А лотковий – може бути використаний при наявності труб на бермі траншеї.

Якщо повздовжній профіль траси трубопроводу спланований так, що верх труби повинен бути розташований на (1,5-2,0) м нижче відміток міжгребінчастих пониженнях, то бархани сплановують зразу до проектних відміток закладання трубопроводу.

Земляні роботи проводяться за допомогою потужних бульдозерів згідно приведеної схеми на рис.7. 11.

а – переміщення ґрунту у поперечному напрямку; б – переміщення ґрунту у повздовжньому напрямку; 1 – відвал ґрунту; 2 – барханний гребінь; 3 – проектна відмітка рівня планування; 4 – бульдозери; 5 – вісь траси; 6 – вісь барханних гребенів; 7 – вісь барханних понижень; 8 – “підошва” бархану; 9 – дно траншеї

Рисунок 7. 11 – Схема влаштування траншеї в барханних пісках

На першому етапі бульдозери переміщують ґрунт в поперечному напрямку (див. рис. 7.11а), а потім у повздовжньому із переміщенням ґрунту (піску) в міжгребінчасті пониження (рис.7.11б) при цьому об’єм земляних робіт збільшується.

Використання потужних бульдозерів дозволяє забезпечувати необхідний темп будівництву лінійної частини трубопроводу.

При проходженні траси трубопроводу в засолених ґрунтах його укладають у влаштований насип із мінерального ґрунту. В даному випадку насип влаштовують у два прийоми рис. 7.12.

І – влаштування насипу; ІІ – засипка укладеного трубопроводу в насип; а – відсипка насипу з “голови” при відсутності проїзду; б – відсипка насипу при наявності проїзду; в – відсипка насипу колісними скреперами; 1 – шар ґрунту(товщиною 0,2-0,5 м), який зрізаються бульдозером; 2 – напрям руху бульдозера; 3 – напрям відсипки; 4 – відвал; 5 – проектна відмітка низу трубопроводу; 6 – проектна відмітка верху насипу; 7 – проектна відмітка верху трубопроводу

Рисунок 7.12 – Технологічна схема укладання трубопроводів в засолених ґрунтах

Спочатку відсипають частину насипу висотою, рівною проектній відмітці низу трубопроводу, а потім після виконання монтажно-зварювальних та ізоляційно-укладальних робіт, досипають частину насипу до проектної висоти.

Земляні роботи в даному випадку можна виконувати за допомогою бульдозерів та колісними скреперами, як самохідними так і причіпними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]