Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кон лк з ОТБТПуСУ ч ІІІ.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
32.19 Mб
Скачать

7.6 Організація і технологія виконання підготовчих робіт в умовах пустель

За характером перетину барханних ділянок трасою трубопроводу, а також за типом барханів пустинно-пісчанну місцевість можна розділити на такі ділянки:

  • гребінчасті бархани, які перетинаються трубопроводом перпендикулярно до напрямку гребеня, під кутом або вздовж схилу гребеня;

  • гребінчасто-ячеїстих та крупно-ячеїстих утворень;

із змішаним розташуванням барханів та дрібних піщаних утворень, котрі можуть перетинатися трасою трубопроводу в будь-якому напрямку.

Залежно від типу утворень зрізку барханів проводять одним із трьох методів:

  • по середній лінії - ячеїстих закріплених пісках, що не піддаються, як правило, глибокому видуванню;

  • по лінії природного згину трубопроводу - для закріплених гребінчасто-ячеїстих та гребінчастих барханів;

  • по відмітках міжгребінчастих (між барханних) понижень - для рухомих барханів, що піддаються видуванню та переміщенню.

Останній метод є най розповсюдженим, так як гарантує надійну експлуатацію магістрального трубопроводу. Хоча при проведенні ремонтних робіт необхідно виконувати значний обсяг земляних робіт.

Підготовчі роботи починають з проведенням нівеліровочної зйомки майбутньої траси. Нівеліровочною зйомкою визначають межі розробки ґрунту, глибину та ширину смуги, що зрізається. Результати зйомки переносять на місцевість та закріплюють на місцевості за допомогою віх, на яких вказуються параметри виїмки.

Вимоги до проведення робіт із перенесення та закріплення результатів зйомки такі ж, як і в нормальних умова будівництва лінійної частини трубопроводу.

Зрізання барханів (або групи сусідніх барханів), з наступним плануванням смуги відводу здійснює спеціалізована колона (ланка) за допомогою потужних високопродуктивних бульдозерів. До початку виконання даних робіт, згідно матеріалів робочих креслень та за результатами нівеліровочної зйомки, намічають розташування бульдозерів, напрям переміщення ґрунту та місця відсипки ґрунту. Розроблений ґрунт укладають в понижені місця (впадини) за межами будівельної смуги ( рис 7.7 ).

Рисунок 7.7 – Зрізання гребеневих барханів за допомогою бульдозерів

Напрям переміщення ґрунту на кожному бархані залежить від його конфігурації та положення відносної осі траси.

На ділянках гребінчастих барханів, що розміщені перпендикулярно до осі трубопроводу, зрізання виконують повздовжніми проходами бульдозерів з пошаровою розробкою ґрунту, а вершини барханів (на глибину 1,0-1,5 м) - поперечними ходами із переміщенням ґрунту вверх вздовж схилу зрізання (рис. 7.8).

а – вигляд зверху; б – вигляд збоку; 1 – напрям руху бульдозерів; 2 – місця відсипки зрізаного ґрунту; А – підготовча дільниця траси; Б – основна робота з зрізанню барханів поздовжніми проходами; В – зрізання вершини бархана поперечними проходами.

Рисунок 7.8 – Технологія зрізання гребеневих барханів, що розміщенні перпендикулярно до осі трубопроводу

В міру заглиблення забою в тіло бархана поперечне переміщення розробленого ґрунту все більш затрудняється із-за необхідності подолання відкосу виїмки. Тоді напрям руху переміщення ґрунту замінюють на повздовжнє переміщення.

На ділянках гребінчастих барханів, розташованих під кутом до осі трубопроводу, зрізання проводять косо-поздовжніми проходами бульдозерів із пошаровою розробкою ґрунту від вершини бархана та переміщенням його в насип за межі будівельної смуги.

На ділянках гребінчастих та гребінчасто-ячеїстих барханів, розташованих паралельно осі трубопроводу, зрізання виконують поперечними проходами бульдозера, яке здійснюють пошарово із розробкою ґрунту зверху вниз вздовж схилу бархана і укладанням його в відвал в понижених місцях. Розрівнювання та планування будівельної смуги, утвореної в результаті зрізання барханів, в усіх випадках виконують повздовжніми проходами бульдозерів.

При виконанні робіт необхідно проводити постійний поопераційний та приймальний контроль. При цьому особливу увагу необхідно приділяти перевірці глибини і ширини зрізання, крутизни відкосів виїмки, стану поверхні спланованої будівельної смуги та інших параметрів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]