Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кон лк з ОТБТПуСУ ч ІІІ.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
32.19 Mб
Скачать

6.10 Вимоги до організації виконання робіт із влаштування протизсувних споруд у зсувній зоні

Виконання робіт із будівництва лінійної частини магістрального трубопроводу у межах зсувної зони допускається після проведення робіт із забезпечення стійкості поверхневої території зсуву із відповідним коефіцієнтом запасом стійкості. Магістральні трубопроводи та споруди поблизу схилу або безпосередньо на схилі розміщують із таким розрахунком, щоб їх вплив на зменшення коефіцієнта стійкості схилу був мінімальним. Влаштування поличок та виїмка ґрунту під трубопровід в нижній частині схилу не допускається.

Технологічні схеми виконання робіт повинні бути вибрані на основі зіставлення техніко-економічної ефективності варіантів. Методи виконання робіт вибирають із варіантів, що забезпечують під час будівництва лінійної ділянки трубопроводів поступове збільшення коефіцієнта стійкості схилу.

У потенційно небезпечній зсувній зоні вести будівництво без надійної гідроізоляції основ схилів та мережі дренажних систем для відводу ґрунтової води не допускається. У траншеях, підготовлених до укладання трубопроводів і для попередження ерозії на відповідних ділянках встановлюють водонепроникні діафрагми. Трубопроводи великого діаметру прокладають вздовж горизонталей схилів тільки в тому випадку, якщо влаштування полиць вздовж траси не приводить до порушення загальної та місцевої стійкості схилу, а можливість витоків води під час їх експлуатації виключена. В тому випадку, якщо стійкість схилу під впливом великої маси механізмів із укладання трубопроводів та вивітрювання порід в процесі експлуатації трубопроводів та інше може бути порушена тому необхідно змінюють схему укладання трубопроводу або використовувати своєчасні заходи з запобігання обвальних зсувів, а також заходів із забезпечення стійкості самого схилу.

При зрізанні схилів або при влаштуванні поличок грунт розроблюють екскаваторами або бульдозерами по напряму із вищих відміток до низьких. Використовувати гідромеханізацію для розробки ґрунтів на обвальних схилах допускається тільки при особливому обґрунтуванні. Тимчасові підсічки обвальних схилів застосовують на невеликих ділянках, якщо це не загрожує порушенню місцевої та загальної стійкості схилу.

Утримуючі протизсувні споруди будують в період тимчасової стабілізації зсуву. Якщо для захисту цілісності трубопроводу на зсувних ділянках необхідно виконувати ремонтні чи будівельні роботи в період повільних переміщень, в проекті додатково повинні бути враховані значення всіх навантажень на вертикальні утримуючі елементи від зсувного ґрунту або ґрунту, що насувається, під час ведення даних робіт. При цьому слід прагнути виконати роботи в стислі терміни. Тому на ділянці схилу, де відбувається повільний розвиток зсувних деформацій та передбачається використання утримуючих протизсувних споруд, до будівництва можна приступати за наявності:

  • проекту проведення робіт;

  • повного комплекту будівельних машин й механізмів;

  • будівельних матеріалів в кількості достатній для безперервного ведення робіт у дві зміни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]