Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кон лк з ОТБТПуСУ ч ІІІ.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
32.19 Mб
Скачать

4.6 Монтаж кривих вставок

Досвід будівництва магістральних трубопроводів у гірській місцевості показав, що при монтажі необхідно використовувати до 25% кривих вставок від загальної кількості труб, які зварюються в неперервний трубопровід. Це дозволяє зменшити об’єм земляних робіт, скоротити трудовитрати та тривалість будівництва.

Необхідність використання максимальної кількості кривих вставок для зменшення об’єму землерийних робіт при будівництві трубопроводів в гірських умовах підтверджується досвідом будівництва трубопроводів у Карпатах і за кордоном.

Криві вставки виготовлюють на трубозгинаючих установках і після перевірки транспортують до місця монтажу.

Одним із найсерйозніших питань при гнутті кривих вставок є дотримання мінімально допустимих радіусів згину кривих вставок (див. табл. 4.3) та збереження геометричних форм й розмірів кінців труб. Порушення цих вимог приводить до значних трудовитрат при зборці під зварювання кутів повороту на трасі, особливо при роботі на схилах.

Таблиця 4.3 – Мінімально допустимі радіуси згину кривих вставок, м

Діаметр труб, мм

Товщина стінки, мм

ρmin вигину труби при товщині стінки

Діаметр труб, мм

Товщина стінки, мм

ρmin вигину труби при товщині стінки

мін.

макс.

мін.

макс.

820

8-12

35

25

1220

10-18

60

30

1020

9-16

50

25

1420

12-20

70

40

Зауваження: Дозволяється зменшення величини найменшого радіусу вигину на 10%.

Для збереження геометричних розмірів кінців труб у процесі гнуття в кінці встановлюють розтискні пристрої (при відсутності в комплекті трубозгинаючого станка) - дорна.

Крива вставка складається із прямолінійної ділянки довжиною 2500 мм, криволінійної ділянки довжина якої залежить від кута згину (див табл. 4.4) і знову прямолінійної. Збільшення кута згину кривої за рахунок довжини гнутої частини приводить до овальності кінців труб.

При гнутті повздовжні зварні шви повинні розташовуватися в зоні нейтральної лінії, тобто в горизонтальній площині.

Таблиця 4.4 – Допустимі параметри при виготовленні кривої вставки

Параметр

Кут згину кривої вставки, град

3

6

9

12

15

Кількість згинів, шт.

3

6

9

12

15

Довжина гнутої частини, мм

3100

6300

6300

6300

6300

У практиці будівництва трубопроводів використовуються криві вставки, що виготовлюються із двохтрубних секцій. Якщо кут повороту складається із набору декількох кривих вставок, то найбільші кінці останніх вставок приєднують до прямолінійної частини неперервного трубопроводу.

Градація кутів повороту в горизонтальній та вертикальній площинах повинна бути кратна 3°, але при проходженні траси трубопроводу в гірській місцевості кут повороту може бути кратним 1°.

При монтажі на бермі траншеї, перед горизонтальним кутом повороту, наведеного в табл. 4.5, залишається технологічний напуск, а при монтажі трубопроводу в траншеї напуски перед кутами повороту, змонтованих із кривих вставок, не залишаються.

Таблиця 4.5 – Значення кутів повороту в залежності від діаметра труб

Параметр

Зовнішній діаметр труби, мм

820

1020

1220

1420

Кут повороту, град

14

12

10

8

При монтажі кутів повороту понад 30° у гірській місцевості, особливо в складних умовах, широке застосування знаходять штамповані відводи, виготовлені в заводських умовах, із радіусом пороту рівним п'ятьом діаметрам трубопроводу. Застосування таких відводів значно знижує трудовитрати при виконанні земляних робіт та зварювально-монтажних. Перед монтажем відводів, в гірських умовах, необхідно їх ізолювати в базових умовах так як ізолювати вручну на гірських ділянках дуже важко.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]