Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з вищої математики.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
2.47 Mб
Скачать
  1. Стискаючі відображення, їх неперервність. Теорема Банаха, її геометричне тлумачення.

Існує багато теорем пов’язаних з існуванням кореня розв’язку рівнянь ( , диференціальних рівнянь, інтегральних, СЛАР), які можуть бути доведені з єдиної точки зору: шляхом доведення існування нерухомої точки деякого відображення.

Точка наз. нерухомою точкою відображення метричного простору в себе, якщо справедливою є рівність .

Відображення метричного простору в себе наз. стискуючим, або просто стиском, якщо існує таке число , що викон. нерівність: .

Тобто відстань між образами не перевищує відстань між прообразами.

Теор. Усяке стискуюче відображення є неперервним.

Довед. Доведення проведемо на мові послідовностей, тобто за Гейне. Нехай - довільна послідовність, яка збігається до елемента . Тобто , при . Запишемо умову стиску: , . При , , отже , звідки вираз у лівій частині теж прямує до нуля, що означає, що послідовність . Звідки слідує неперервність відображення.

Теор. Банаха. Усяке стискуюче відображення, яке переводить повний простір в себе, має в цьому просторі одну і тільки одну нерухому точку , або що те саме, що рівняння має єдиний корінь .

Доведення. Дано:

- повний простір;

- відображення в себе;

, - стискуюче відображення.

Треба довести, що існує елемент , такий що .

Нехай - довільна точка з простору . Побудуємо послідовність таким чином:

Покажемо, що така послідовність є фундаментальною, тобто, що знайдуться такі , що . Не зменшуючи загальності будемо вважати, що . Оцінимо:

, коли .

Невідомою залишається поведінка другого множника. Оскільки простір метричний, то ми можемо використати нерівність трикутника:

Оцінимо кожен доданок починаючи з другого даної нерівності:

,

Аналогічно будемо мати:

………………………….

Далі очевидно:

.

Оскільки , коли (як вже говорилось), а - є якась фіксована стала, то і весь вираз у правій частині при теж прямує до нуля. Це означатиме, що наша послідовність є фундаментальною. Оскільки простір у нас повний, то фундаментальна послідовність матиме в йому границю: .

Покажемо, що буде нерухомою точкою відображення, тобто . Маємо: , а . Відображення А є неперервним, отже якщо при , то буде прямувати до , тобто матимемо, що при , що й і означає, що є нерухома точка відображення.

Покажемо, що ця точка єдина. Нехай , таке що , тоді матимемо, що . Отже ми отримали, що : , це можливо лише тоді, коли =0. Оскільки простір метричний, тоді за 1-ою аксіомою метрики слідує, що .

Зауваж. 1. В процесі доведення теореми Банаха ми не тільки довели існування нерухомої точки, а й вказали спосіб її наближеного відшукання. Цей метод носить назву методу послідовних наближень. Кінцевий результат не залежить від вибору нульового наближення . Цей факт з обчислювальної точки зору представляє значний інтерес, бо кожне з наступних наближень ми можемо прийняти за , що не дасть накопичуватись похибкам, які будуть залежати від початкового наближення.

Зауваж. 2. На практиці обчислення припиняють на якомусь кроці. Тоді виникає питання, як оцінити похибку між точним результатом і наближеним. Скористаємось нерівністю, яку отримали в процесі доведення теореми:

, при матимемо: .

Дамо геометричну ілюстрацію теореми Банаха.

Дана оцінка та графічна ілюстрація показують, що показує, що послідовні наближення збігаються до точного розв’язку із швидкістю геометричної прогресії.