Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори махенькі БО.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
81.27 Кб
Скачать

1.Господарській облік,його види та особливості.

Господарський облік-це система організаційних прийомів по спостереженню за процесами кількісних та якісних показниках,що здійснюються на всіх стадіях господарської діяльності.

Мета господарського обліку- адекватне відображення фактів господарської діяльності надання повної правдивої іформації для прийняття рішень.

Основні стадії:

1)спостереження і фіксація фактів господарської діяльності.

2)вимірювання кількісних характеристик господарських процесів.

3) групування інформації що міститься в первинних документах.

4) узагальнення і передача інформації до центру прийняття управлінських рішень.4) узагальнення і передача інформації до центру прийняття управлінських рішень.

Вимоги до Г.О

*Точність і правильність,*Своєчасність,*Порівняльність,*Повнота

*Економічність

Висновок :Господарський облік забезпечує інформацією процес управління оскільки являється своєрідною функцією управління.

Види Г.О

1)оперативний,2)Статистичний,3) Бугалтерський

Оперативний- використовується для поточного нагляду за господарською фінансовою діяльностю,на місцях виконання господарських операцій.

Суть оперативного обліку полягає у спостереженні за перебігом господарських процесів та операцій з метою збирання даних для оперативного управління.

Мета оперативного обліку-використання матеріальних ,трудових і фінансових ресурсів,виявлення резервів економії.

Статистиний-вивчає і контролює масові суспільноекономічні явища і процеси. В стетестичному обліку ств. Система збору,аналізу,накопичення інформації ,виявлення тенденції що дає змогу зробити висновки стосовно розвитку суспільства,підприємства чи певного явища, за допомогою статистики досліджуються процеси в економіки ,культурі,спорті. З метою іх аналізу і прогнозування .

Статистичний облік може бути суспільним та вибірковим.

Бухгалтерський облік відображає господарську діяльність підприємств, організацій і установ. Він охоплює всі засоби господар­ства, джерела їх формування, всі господарські процеси і результати діяльності.

Бухгалтерський облік — це процес виявлення, вимірювання, реєстрацїі, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про господарську діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень. Метою бухгалтерського обліку є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан і діяльність підприємства.

Всі три види обліку — оперативний, статистичний і бухгалтер­ський — тісно взаємопов'язані, доповнюють один одного й утворю­ють єдину систему обліку, яка ґрунтується на єдності предмета, мети, завдання, методології, державного регулювання.

2.Бухгалтерський облік та його основні принципи

Бухгалтерський облік відображає господарську діяльність підприємств, організацій і установ. Він охоплює всі засоби господарства, джерела їх формування, всі господарські процеси і результати діяльності.

Бухгалтерський облік — це процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про господарську діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень.

Метою бухгалтерського обліку є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан і діяльність підприємства.

Всі три види обліку — оперативний, статистичний і бухгалтер­ський — тісно взаємопов'язані, доповнюють один одного й утворю­ють єдину систему обліку, яка ґрунтується на єдності предмета, мети, завдання, методології, державного регулювання.

Принципи:

*обачність(застосування в БО методів оцінки),

*повне висвітлення(відображення всієї інформації про господарські процеси),

*автономність(кожне підприємство розглядається як юридична особа,відокремлена від її власників),

*послідовність(постійне застосування підприємством обраної облікової політики), *безперервність,

*нарахування та відповідність доходів і витрат,

*превалювання сутності над формою,

*історична(фактична)собівартість,

*єдиний грошовий вимірник(всі розрахунки в єдиній грошовій одиниці),

*періодичність.