Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори махенькі БО.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
81.27 Кб
Скачать

10.Баланс,як елемент методу в бухгалтерському обліку,його структура та значення.

В б/о баланс є найголовнішим із базових понять і розглядається з двох сторін:

1. Як один з елементів методу б/о-тобто спосіб вгрупування і узагальнення відображення стану,господарських засобів підприємства за складом, розміщенням, джерелом їх утворення.

2. Як одна із сторін звітності-звітна таблиця яка містить інформацію про стан госп.. засобі і джерел їх утворення на певну дату.

Баланс є відображенням стану підприємства на певний момент часу, він включає в себе всі елементи бухгалтерської збалансованості і відобр. Увагу між активами з одного боку і зобов*язеннями власного капіталу з іншими.

Баланс можна представити у вигляді двухсторонньої таблиці, зліва відображається майно підприємства(актив)-економічний зміст усієї сукупності майна підпр. За складом і видами господарський засобів у єдином грошовому вимірнику.

Пасив-права сторона балансу в якій міститься інформація про джерела надходження майна та цільове призначення госп. засобів.

Критерії визначення активів:

-очікується отримання економічних вигід у майбутньому

-є можливість точно оцінити

-перебуває у власності підприємства

Власний капітал=активи-зобов*язання

Критерії визначення зобов*язань:

-для погашення зобов. Передбачають відбуття активів

-існує можливість визн.поточну велечину зобов*язань

Валюта балансу-загальний підсумок по активу або по балансу.

11.Вплив господарських операцій на баланс.

Операція першого типу-їх здійснення призводить до змін виключно в актиивах балансу:відбувається збільшення однієї статті активу з одночасним зменшенням його іншої статті на однуі ту ж саму суму, при чому валюта не змінюється.

Операція 2-го типу-відбувається зміни тільки в пасиві балансу, зростання в балансі однієї з статей балансу в пасиві зумовлюють рівнозначне змінення іншої статті пасиву.

Оперція 3-го типу- відбув. Зростання активів і писавів в однаковому розмірі, валюта балансу збільшується.

Операція 4-го типу-зменшення складових активу і пасиву, валюта зменшується.

Пермутація-зміна, складання елементів (деякого ряду, серії) в різній послідовності, кожен з різних можливих варіантів розміщення елементів.

Модифікація-Зміна, видозміна, перетворення, поява нових ознак, властивостей; якісно відмінні стани чого-небудь.

12.Рахунки бухгалтерського обліку: поняття,призначення,побудова.

Дані всіх первинних документів необхідно систематизувати за певними ознаками та узагальнються відповідно до цілей і завдань б/о.

Відкриття рахунку-бухг. Дії щодо вибору з балансу, показникі які характеризують об*єкт спостереження на початок звітного періоду. Тобто рахунку присвоюється номер згідно з плану рахунків та початковий залишок балансу.

Якщо рахунок відкрито для статті активу то він активний, а для пасиву то буде пасивний.

Рахунок-основна одиниця накопичення і зберігання інформації б/о.

Рахунок є двухстороній за своєю будовою, кожна сторона відобр. Зміни майна або джерел його утворення.

Активний рахунок-рахунки на яких обліковуються засоби що характеризують натуральними вимірниками(осн.засоби, запаси, товари).

Рахунки призначення для обліку грошових коштів.Також рахунки призначення для обліку заборгованості фізичних і юридичних осіб перед підприємством.

Пасивний рахунок-рахунки на яких обліковуються власний капітал(статутний фонд, прибуток).Рахунки на яких ведеться облік з кредиторами(66,63,68)