Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори махенькі БО.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
81.27 Кб
Скачать

23. Поняття та необхідність плану рахунків бухгалтерського обліку.

План рахунків БО-це перелік рахунків які відображає всебічне систематизоване групування необхідних даних про господ.діялність підприє.та визначає таку організацію БО яка дозволяє отримати інформацію для упр-ня,щоденного контролю в інтересах власників огранів держ.правління та інших зацікавлених осіб.План рахунків є схемою реєстрації і групування господарських операцій підприєм.ця схема містить найменування і коди синтетичних рахунків(рах.1-го порядку) 10,20,23,12,і субрахунків

9рах.2-го порядку)104,201,206.Відповідно до плану рахорган. Вся система БО на підпр.

Принципи складання плану рахунків:

1.Уніфікація викор. окремих рах.і субрах. Бухг.обл всіма суб’єктами господарювання незалежно від організаційно-правової форми та види діяльності.Крім,банків,бедж.орган.

2.Чітке визнач.рах,і субрах.,що включені до плану рах.

3.Поєднання держ.регулювання бухг.об.та надання підприєм. можливості визначених переліку субрах. і аналітичних рах.

24. Характеристика плану рахунків бухгалтерського обліку в Україні.

Застосування плану рах. є обов’язоковим для всіх підприємств,він розроблений відповідно до закону України про Бухгал.Облік і фінансову звітність,та положеню стандартів Бухгал.Обліку

Групування рах.,відображу.відповідно до економ.змісту об’єктів Бухгал.обліку за економічним змістом план рах.поділ.за трьома розділами:

1.Господарські засоби(1,2,3, класи)

2.Джерела утворення (4,5,6, класи)

3.Доходи і витрати(7,8,9, класи)

Субрахунки застосов.підприємствами залежно від потреб підприємства для аналізу,контролю,і скл.Бухгалт.звітності.

Кожне підприємство розробляє свій план рах. Якій від обр.специфіку галузі вид діяльності,визначає зміст аналітичного обліку при цьому кільк.синтетичних рах,обмежена планом рах,а кільк. аналітичних рах,підприєм.визначає самостійно,що відображає наказів про облікову політику підприємства.

Між планом рах.і звітністю існує взаємозв’язок.У балансі відобр.узагальнені дані(залишки) за рахунком бухг.об причому 1,2,3 класів в активи,4,5,6, в пасиві.Обороти на рах.класів 7,8,9, від обр.у формі 2.Рахунки класу 0 необхідні для скл.приміток до ручної фінансов.звітності

25.Основи класифікації бухгалтерських рахунків

Класифікація:

За відношенням до балансу(балансові, позабалансові, небалансові-7,8,9)

За ступенем деталізації(синтетичні, аналітичні)

За економічним змістом(господарські засоби, джерела утворення, господарські процеси і результати),відображаються наявність та рух засобів

За призначенням і структурою:

Основні(призначені для обліку стану та руху господарських засобів та їх джерел. Вони в сукупності характерез майновий стан під-ва )

Регулюючі(призначені для корегування показників основних рахунків і окремих статей балансу. Вони є не самостійного значення)

Операційні(призначені для відображення господарських процесів, тобто процесів постачання, виробництва, реалізації, а також результатів господ. Діяльності під-ва)

Результативні(використовуються для відображення та порівняння витрат та доходів.)

Позабалансові(Рахунки які не відображаються в балансі, а розміщуються за його підсумком)