Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори махенькі БО.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
81.27 Кб
Скачать

46.Відображення в обліку прибутку або збитку та процесу розподілу прибутку.

Облік витрат: Процес реалізації включає 2 етапи:

*Відвантаження продавцем продукції за собівартістю

*Одержання виручки від покупців

Собівартість реалізованої продукції - це виробнич собівартість продукції, яка безпосередньо відвантажена покупцю.

На обліку фактичної собі варт. реалізов. продукції призначено рахунок 90. До витрат операційної діяльності крім собівартості реаліз. продукції відносяться також адміністративні витрати(92)(службові відрядження, юридичні послуги) Витрати на збут(93)(пакувальні матеріали) Інші витрати операційної діяльності( недостачі, штрафи)(94) Облік доходів:

У момент відвантаження покупцю готової продукції товарів, виконання робіт, надання послуг або приз за урахування грошових коштів отриманих від покупця за поточний рахунок або в касу продавця виникає дохід(виручка) від реалізації продукції. Для обліку отрманих доходів від операційної діяльності призначено рахунок 70. Дохід( виручка від реал. продукції) крім вартості продукції виникає % ПДВ встановлений законодавством який зменшує дохід підприємства при визначені чистого прибутку. Розподіл прибутку:

На рахунках доходів та витрат накопичується інформація про продукцію , товари та послуги. В кінці звітного періоду рахунки доходів та витрат закриваються на рахунок 79 фінансовий результат.

Перевищення суми чистих доходів над понесеними витратами утворює прибуток а перевищення витрат над чистими доходами( без ПДВ) –збиток. Всі підприємства сплачують податок на прибуток 21%

47. Облікові регістри та їх класифікація.

Регістри – це різні види таблиць, в які записуються дані з первинних документів. Підстави для записів в обліковому реєстрі є дані з перевірених первинних документів.

Облікові регістри – це носії даних певної форми, побудовані відповідно до ек.групування і-ції про активи, капітал та зобов’язання ек.суб’єкта, які призначені для відображення госп.операці й на рахунках БО.

Класифікація облікових реєстрів:

1.За хар.записів:

-Хронологічні – це регістри, в яких записи здійснюються у хронологічній послідовності, тобто у порядку здійснення операцій

-систематичні – визн.у визначенні і послідовності з певним групуванням однорідні за ек.змістом операції

-Комбіновані – це регістри, в яких записи роблять одночасно у хронологічному і синтетичному порядку.

2.За ступенем узагальнення

-синтетичні – це регістри обліку, на яких вед.за синт.рахунками, запис у цих регістрах роблять зазвичай не з первинних документів, а з даних згрупованих у відомості (оборотно-сальдова відомість) -аналітичні, регістр обл.яких вед.за аналіт.рах.

-комбіновані

3.За зовн. Виглядом:

-вільні – таблиці різного формату зі спец.графленням

-картки – це таблиці спец.форми і станд.розмірів, виготовлені на щільному папері і призначені для реєстрації наявності та руху госп.засобів підприємства (інв..картки складського обліку. Особові картки по з\п).

-бух.книги – це аркуші паперу, спеціально скріплені.