Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори махенькі БО.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
81.27 Кб
Скачать

3.Вимірники,що застосовуються в обліку та їх характеристика.

Вимірники:

1)Натуральний (забезпечує кількісне і якісне. Відображення обліку об’єктно в одиницях,ваги,об’єму,потужності,площі.)

Переваги:застосовують для обліку кількісних матеріальних цінностей для забезпечення збережостті кількості та якості.

Недоліки : застосовуються для обліку тільки однорідних об’єктів ,неможливо узагальнити використовуючи різні одиниці виміру.

2) Трудовий застосовується для визначення затраченої праці дня в год. Хв. За допомогою трудового вимірника.За трудового вимірника нараховується заробітна плата і розраховують трудові показники як «норма виробітку»,»продуктивність праці».Трудові вимірники дозволяють визначити ефективно затрати праці в процесі виробництва.

3)Грошовий використовується для відображеня господарських засобів та джерел їх утворення і здійснення процесів та результатів діяльності в єдиній грошовій одиниці.

Цей вимірник є універсальним і застосовується з натуральним і трудовими вимірником.

Використовується для узагальнення всіх господарських операцій та процесів.

4.Користувачі бухгалтерської інформації.

Всі учасники ринкової е-кі є користувачами бух. і-ї. Залежно від основних інтересів і цілей це можуть бути діерж. органи і громадські о-ції, юр. особи, які мають відносини з цими підпр., фіз..ос., зарубіжні партнери та інвестори.

Всіх користувачів бух.і-ї поділяють на внутрішніх і зовнішніх

До внутр.належать: власники підпр., управлінський персонал, робітники і службовці. Вони задовольняють свої інформ.потреби щодо ефективності роботи апарату управління, прибутковості організацій, прийняття управлінських і планових рішень, стабільності і прибутковості підприємства, збереження робочих мість, оплати праці та пенсійного забезпечення.

До зовн.належать ті,які мають прямий фінансовий інтерес, не мають прямого фін.інтересу і без фінансового інтересу.

До тих, що мають прямий фін.інтерес належать ділові партнери п-ва на ринку (дійсні і потенційні) інвестори, постачальники, замовники, покупці, клієнти, банківські і небанківські кредитні установи, майбутні акціонери.

До тих, що не мають прямого івн.інтересу, належать органи держ.і міжнародного регулювання та контролю (органи податкової служби, держ.статистики, держ.і між народ.цільових фондів), учасники фондового і товарних ринків.

До користувачів без фінансового інтересу належать аудиторські фірми, фін.аналіттики та радники, судові та арбітражні органи, громадські організації, профспілки.

5.Об’єкти бухгалтерського обліку,їх класифікація.

Під об’єктом обліку розуміють конкретний засіб (майно), джерело його утворення та його рух в процесі відтворення. Об’єктом обліку є також факти і події господ.діяльн., які характеризують стан та використання ресурсів, процеси придбання засобів виробництва продукції та її збуту, розрахункові відносини п-ва з юр.та фіз.особами, фінансовий стан та результати діяльності п-ва.

Об’єкти:

1. госп засоби (активи)- об’єкти, які відпов 3 ознакам: з’явились в результаті мин подій, контрол підп-вом, використання об’єкту в майб призведе до екнм вигод. а) Необор активи ( осн засоби, немат активи, інші не обор матрл активи) б) Обор активи – те, що переносить свою вартість на продукцію протягом 1 циклу ( гр кошти, запаси, дебіт заборг) в) Витрати майбутніх періодів – витрати, які мали місце в поточному періоді, але виникнуть у наступному 2.Джерела формування ( фінансування) госп засобів ( пасиви) – вартість активів, які залиш і підп-ва після вирахування їх зобов’язань а)Власний капітал: статутний, додатковий ( емісійний дохід), пайовий, резервний, нерозп прибутки і непокриті збитки, інший додатковий капітал – дооцінка, безоплатна передача необ активів. Власний капітал коригується на суму неоплач капіталу ( заборг засновників за внесками до стат кап) і вилученого кап. б) Позикові джерела 9 довгостр, поточні в) Доходи майб періодів – виникли в поточному періоді, а отримають в майбутньому. 3.Госп процеси і фін результати діяльності- част кругообігу госп засобів: а) постачання – процес придбання госп засобів, необхідних для здійсн госп діял-сті б) виробництво – виготовлення продукції, надання послуг або виконання робіт в) реалізація – процес продажі готової продукції або наданих послуг та одержання виручки від реалізації та визначення фінансових результатів.