Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори махенькі БО.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
81.27 Кб
Скачать

51. Класифікація звітності та її користувачі

Класифікація звітності:

за економічним змістом.

Бухгалтерська-містить показники господарської діяльності під-ва, вона складається на підставі даних синтетичного та аналітичного обліку, підтверджується первинними документами і використовується для оперативної та синтетичної звітності

Статистична звітність-є система кількісних і якісних показників вимір та узагальнення яких не характер для БО

Податкова звітність-стан забовязать під-ва пов’язаних з нарахуванням і сплатою податків, та інших обов’язкових платежів.

Оперативна-призначена для внутрішнього поточного контролю, для управлянні під-вами на момент здійснення господарських операцій, або відразу після їх завершення.

1 за строком складання та подання

Поточне, періодичне, складання за кварталом, півріччям, 9 міссяців, вона містить обмежену кількість форм, і строки її подання більш стислі.

2 За ступенем узагальнення

Індивідуальна-складається за показниками діяльності, однієї юридичної особи і консолідована-звітність яка відображає фін стан і результат діяльності юрид особи та її дочірних під-в, як однієї економічної одиниці.

3 За призначенням

Зовнішня є відкритим для зацікавлених користувачів, в окремих випадках законодавство передбачене публікування річної бухг звітності.

Внутрішня-встановлення наказом про облікову політику під-ва. Її форма, види, і зміст визначається безпосередньо господарюючими чубєктами.

52. Порядок складання,подання і оприлюднення фінансової звітності

Підприємство складає квартальну та річну фінансову звітність, яку представляє користувачам відповідно до чинного законодавства. Найбільшим за обсягом й інформативністю є річний звіт у складі: балансу, звіту про фінансові результати, звіту про рух грошових коштів, звіту про власний капітал і приміток до звіту. Перед складанням фінансової звітності проводять перевірку розрахунків з дебіторами,закривають рахунки,списують фінансові результати.Підприємства подають фінансову звітність таким адресатам: 1.органам, до сфери управління яких належать підприємства. 2.трудовим колективам на їх вимогу. 3.владельцам (засновникам) відповідно до установчих документів. 4.другим органам та користувачам, зокрема органам державної статистики щодо використання бюджетних асигнувань, одержаних з державного бюджету, органам Державного казначейства, а про використання асигнувань, одержаних з місцевих бюджетів, – відповідно фінансовим відділам держадміністрацій. Термін подання фінансової звітності визначає уряд. Так, квартальна фінансова звітність (крім зведеної та консолідованої) подається підприємствами адресатам не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним кварталом, а річна – не пізніше 20 лютого наступного за звітним року. Місячний звіт про використання бюджетних асигнувань підприємства подають не пізніше 5 числа, наступного за звітним, квартальна – не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним кварталом, а річний – не пізніше 22 січня наступного за звітним року. Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади подають зведену фінансову звітність про виконання кошторисів доходів і видатків розпорядниками бюджетних коштів Державному казначейству та Рахунковій палаті щокварталу не пізніше 30 числа місяця, наступного за звітним кварталом, та щороку не пізніше 1 березня наступного за звітним року. Фінансову звітність на підприємстві підписую керівник підприємства або головний бухгалтер.Звітність подають до держ.казначейства,держ податкової служби,службі статистики. Контроль за дотриманням законодавства про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні здійснюють відповідні органи в межах їх повноважень, передбачених законами. Відповідні органи при перевірці поданої на їх адресу звітності встановлюють правильність оформлення звіту і звітних даних, наявність всіх звітних форм, взаємозв’язок і узгодженість між окремими показниками та формами звітності. Затвердження звітності підприємства відповідним органом оформляється актом (протоколом), в якому дається також оцінка діяльності підприємства та пропозиції щодо поліпшення його діяльності.