Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори ІДПУ.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
22.56 Кб
Скачать

1. Особливості виникнення держав Північного Причорномор’я

Поява перших державних утворень була обумовлена посиленням процесів майнової соціальної диференціації суспільства, поділ праці, поява приватної власності, призвели до формування соціальних груп з різними, навіть суперечливими інтересами, для співіснування яких вже було недостатньо норм моралі та звичаїв. Перші політичні об’єднання на території України з’явились в степах Північного Причорномор’я в період залізного віку. За формою це були державні утворення на зразок східних деспотій, з рабовласницьким способом виробництва.

Процес зародження держав у Північному Причорномор’ї мав такі ознаки:

1. Причорномор’я тривалий час населяли народи, які перебували на різних етапах суспільного розвитку. Постійно ведучи між собою спустошливі війни, вони почергово змінювали один одного, що не сприяло утворенню більш-менш стійких державно-політичних структур.

2. Політичне життя народів Північного Причорномор’я розвивалось під значним впливом рабовласницьких країн Середземномор’я, Близького й Середнього Сходу.

3. З ряду причин, серед яких значне місце займав географічний фактор, народи Північного Причорномор’я стали на шлях формування класово-неоднорідного суспільства значно пізніше, ніж народи Стародавнього Сходу. Загалом політичний розвиток відбувався від примітивних форм патріархального рабства до класичного суспільства,

На початку І тисячоліття до н. е. первіснообщинний лад у степах Північного Причорномор’я вступив в останню стадію свого розвитку. Основу родоплемінного ладу – “військову демократію“ – змінила рабовласницька держава – суспільно-політична організація, здатна охороняти власність рабовласників і тримати в покорі маси рабів.

Держ.лад Вищим органом держ.влади були народні збори-еклесія.(обрання посадових осіб,прийняття в громадянство)Буле-виконавчий орган еклерії обиралась на 1 р.сюди входили базилевс і суд присяжних.Архонти входили до еклесії.

Сусп.лад жінки вільні але не повноправні.Метеки-чужоземці,могли набути громадянство.

2.1. Державотворчий процес у скіфів та сарматів

Скіфи з’явились на арені європейської історії у VІ ст. до н. е. у зв’язку з походом Дарія Гідаспа у Скіфію у період греко-персидських воєн. У цей час скіфське суспільство, яке перебувало в процесі розкладу первіснообщинного ладу, досягло його останньої стадії й визрівання класових відносин. Протягом VII–II ст. до н. е. політичний розвиток скіфського суспільства переступив межу державного устрою.

Важливим фактором, що прискорював процес формування класової структури скіфського суспільства, була грецька колонізація Північного Причорномор’я, яка сприяла поширенню тут досягнень античної цивілізації, розвитку торгівлі у Скіфії та далеко поза її межами. Під впливом греків у V–IV ст. до н. е. частина скіфів-кочівників розпочали перехід до осілого способу життя. Процес формування державності у скіфів завершився в ІV ст. до н. е., в епоху царя Атея – царство Велика Скіфія.. У війні з Філіпом Македонським Атей зазнав поразки і його держава розпалася.

IV ст. до н. е. в історії Скіфії вважається періодом найвищого військово-політичного піднесення. Однак поступово в Причорномор’ї визріває криза рабовласницької системи, яка охопила Грецію та залежні від неї країни. Своєї вершини вона досягла після вторгнення сарматів, близького скіфам кочового іранського народу, що початково проживав у Нижньому Поволжі, але ще перебував на перехідному етапі від первіснообщинного ладу до класових відносин.

2. 2. Суспільний устрій Скіфської дер жави IV ст. до н. е. З-поміж загальної маси вільних общинників поступово відокремлювалась панівна верхівка: спочатку племінні вожді і старійшини племен, їхні родини, згодом – царська сім’яВідособленою соціальною групою, яка користувалася найбільшими привілеями, були жерці.

Найбіш чисельну верству населення становили вільні общинники, які відбували військову службу, сплачували різні форми данини і виконували такі ж різноманітні повинності. У Малій Скіфії Криму основну масу міського населення становили вільні ремісники й купці.

Традиційно для такого типу суспільства, найнижчу лаку скіфської соціальної ієрархії посідали раби

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]