Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори ІДПУ.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
22.56 Кб
Скачать

3.Античні міста-держави північного причорномор’я

Перші поселення грецьких колоністів у Північному Причорномор’ї з’явилися у VII ст. до н. е.Пізніше сформувались три основні центри: Ольвія Боспор Кіммерійський Херсонес Борисфен на острові Березань біля гирла Дніпровсько-Бузького лиману.

Античні рабовласницькі міста-держави на території Північного Причорномор’я існували майже протягом тисячоліття. Виникали вони на основі невеликих торгових пунктів (емпорій), заснованих греками-купцями.

На першому етапі свого існування (VII-I ст. до н. е.) міста-держави залишалися незалежними, а на другому (I ст. до н. е. -III ст. н. е.) - підкорилися Риму. Причинами занепаду цих міст на зламі III-IV ст. н. е. були: загальна криза рабовласницької формації, наступ варварських племен

загострення внутрішніх політичних суперечностей у містах-колоніях

У IV ст. перестала існувати Ольвія, а вцілілий Херсонес відійшов до Візантійської імперії. У XV ст. його було зруйновано золотоординцями. Така ж доля спіткала Пантікапей і Феодосію.

3.1. Суспільний устрій

В умовах полісу сформувалося станово-класове суспільство

). Жінки вважалися вільними, але не мали політичних прав. Переважна більшість громадян були купцями, ремісниками чи землеробами.

.

3.2. Державний лад

вищим органом влади – народними зборами – переважно репрезентували інтереси повноправних громадян-власників. Однак

. Демократичними республіками були Ольвія і Херсонес. Аристократичними, до утворення Боспорського царства, - Пантікапей, монархією – Боспорське царство. У V-II ст. до н. е. в містах домінували демократичні традиції.

вищим органом влади – народними зборами – переважно репрезентували інтереси повноправних громадян-власників

У компетенцію зборів входило: прийняття рішень у сфері внутрішньої та зовнішньої політики, обрання посадових осіб, розгляд питань щодо урегулювання морської торгівлі, прийняття у громадянство, нормування грошової системи,

яких брали участь всі чоловіки, що досягли 35 років. Державний апарат полісу складався з народних зборів, ради міста, суду й різних виборних посадових осіб.

Народні збори були вищим законодавчим органом у містах

Постійно діючим органом виконавчої влади була рада міста, що обиралася народними зборами терміном на один рік. До складу ради входили суд присяжних і головний жрець міста – базилевс,

За фінансову сферу, роботу судових установ, військові справи відповідали виборні колегії – магістратури або окремі посадові особи - магістрати.

Найважливішою серед міських магістратур була колегія архонтів, що складалася з 5-6 осіб а чолі з першим архонтом. Цій колегії ; агораноми здійснювали нагляд за порядком на ринку, астиноми у місті, номофілаки контролювали дотримання законів.

3.3. Правова система

В містах Північного Причорномор’я панувало рабовласницьке право з відповідними типовими ознаками, але за суттю й формою воно нагадувало правову систему афінської полісної демократії, де основним джерелом права вважався звичай,

Поряд із звичаями і традиціями до основних джерел права відносилися закони й декрети народних зборів, постанови колегій.

Найчіткіше регламентувалося право власності, право володіння, зобов’язальне право

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]