Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори махенькі БО.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
81.27 Кб
Скачать

6.Дайте характеристику господарським засобам підприємства.

У процесі господарської діяльності господарські засоби перебувають у постійному русі, здійснюють постійний кругооборот, змінюючи при цьому форму і вартість, тобто проходять операційний цикл. Операційний цикл — це проміжок часу між придбанням запасів для здійснення діяльності та отриманням коштів від реалізації виробленої з них продукції або товарів і послуг.

Джерела господарських засобів:

1.Власний капітал:статутний капітал,пайовий капітал,додатковий вкладений капітал,інший додатковий капітал,резервний капітал,нерозподілені прибутки

2.Залучений капітал:довгостроковий(довгострокові фінансові зобов’язання,довгострокові кредити,довгострокові позики та зобов’язання),короткостроковий(короткостроковий кредит, короткострокові позики та зобов’язання,поточна кредиторська заборгованість).

Основними стадіями кругообороту господарських засобів є такі процеси: постачання (купівлі), виробництва (витрачання/зберігання), реалізації (продажу).

7.Класифікація господарських засобів по джерелах утворення і цільовому призначенню

Господарські засоби підприємства (фірми) отримують з певних джерел.

Основним принципом групування господарських засобів по джерелах утворення і цільовому призначенню є степінь закріплення за даним підприємством, фірмою.

Виходячи з цього господарські засоби поділяються на:

*власні (закріплені);

*залучені (позичені);

Джерелами власних,основних і оборотних засобів підприємства є:

*фонди цільового фінансування;

*резерви;

*прибуток.

До фондів відносяться:

- статутний фонд - відображає власність основних і оборотних засобів, що є в розпорядженні підприємства в момент його створення на початку діяльності. Створюється він за рахунок пайових внесків, внесків замовників, продажу акцій, безкоштовних надходжень та ін.

- амортизаційний фонд - утворюється за рахунок амортизаційніх відрахувань, що включається в затрати на виробництво продукції і тією частиною власності основних засобів, яка в процесі експлуатації переходить у собівартість виготовленої продукції. Амортизаційний фонд є джерелом засобів, що направляються на зміну з???? основних засобів;

- фонди економічного стимулювання і спеціального призначення -формуються в основному за рахунок прибутку і інших реасурсів і використовються:

1для розвитку підприємства (фонд розвитку виробництва);

2матеріального заохочення його працівників (фонд матеріального заохочення - ФМЗ);

3соціально-культурних засобів;

*цільове формування - це додаткові асигнування з держбюджету, які одержують підприємства для розширення своєї діяльності, а саме приросту і поповнення оборотних засобів;

*резерви - утворюються з внутрішніх ресурсів підприємства для покриття можливих у майбутньому цільових витрат.

Прибуток є фінансовим результатом господарської діяльності та основним джерелом господарських засобів любого підприємства.

Прибуток - це різниця між вартістю реалізованої продукції та її фактичною собівартістю.

Прибуток, що залишається в розпорядженні підприємства після сплати всіх податків, направляється на поповнення і розвиток нових виробництв, матеріальне заохочення працівників, виплату дивідендів та інші цілі.

До залучених засобів належать:

1кредити банків (інвестиції і різноманітні проекти);

2кредиторська заборгованість;

3зобов'язання по розподілу

Кредити можуть бути:

*короткотермінові / термін до 1 р./

*середньострокові / від 1 до 5 р./

*довгострокові / більше 5 р./.