Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BAKALAVRS_KA.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
879.62 Кб
Скачать

3. Характерологічний опитувальник к.Леонгарда-Шмішека

Для діагностики характеру у студентів, ми використовуємо оптувальник, запропонований у 1970 році Х.Шмішеком, який дозволяє виявити наявність і вираженість акцентуацій окремих рис характеру. В основу опитувальника закладена концепція «акцентуйованих особистостей» К. Леонгарда. По ній риси характеру діляться на 2 групи: основну та допоміжну. Головні риси складають основу особистості, визначають її розвиток, адаптацію і психічне здоров»я. При значному вираженню вони можуть наложувати відбиток на особистості в цілому і при несприятливих умовах можуть деформувати структуру особистості.

Особистості, у яких окремі риси характеру мають високий рівень прояву, за К.Леонгардом називаються акцентуйованими. Вони можуть вважатися нормальними, хоч надмірна акцентуація виводить особистість на межі норми.

Автор виділяє десять типів акцентуацій, які ми і виявляємо у наших досліджуваних:

  • гіпертимність;

  • застрягання;

  • емотивність;

  • педантичність;

  • тривожність;

  • циклотимність;

  • демонстративність;

  • возбудимість;

  • дистимність;

  • екзальтованість.

Опитувальник містить 88 питань та стверджень. Відповіді на питання представляються у вигляді «Так» чи «Ні» та реєструються у бланку відповідно «+», якщо відповідь стверджувальна і «-», якщо відповідь має заперечення.

Форма проведення методики являється як індивідуальна, так і групова.

Матеріали: бланк із запитаннями, ручка чи олівець.

Обробка результатів відбувається співставлення відповідей з «ключем» опитувальника, якщо відповідь співпадає, то вона оцінюється в 1 бал, по кожній шкалі бали підсумовуються та помножуються на коефіцієнт відповідно до шкали. Риса характеру являється акцентуйованою, якщо кінцева сума балів рівна чи більша 19. Про тенденцію акцентуації ми судимо в тому випадку, коли сума балів досягає діапазону від 15 до 19 балів.

Методика допомагає виявити тенденції до акцентуацій характеру та наявні акцентуації.

4. Методика «Визначення стилю міжособистої взаємодії» с.В. Максимов, ю.А.Лобейко.

Методика направлена на визначення рівня активності–пасивності в міжособистому спілкуванні.

В методиці виділяються чотири стилі спілкування, а саме:

- директивний стиль;

- колегіальний стиль;

- індикатор невтручання і дії інших людей;

- діловий стиль.

Опитувальник містить 20 стверджень, кожне з яких треба оцінити рівень прояву від 5 до 1 тієї чи іншої дії, поведінки.

Форма проведення може бути як індивідуальна, так і групова, але не більше 15 чоловік. Матеріали: бланк із запитаннями, ручка чи олівець.

Досліджуваному пред’являється бланк із ствердженнями, навпроти якого повинен відмітити від 5 до 1 відповідність реальності. Потім оцінки підсумовуються, але відповідно у певній групі стилю. У кожній групі можна набрати 25 балів. Якщо результат в групі сягає від 20 і вище, то особистість використовує один з чотирьох стилів спілкування. Якщо в якійсь групі набрано 12-14 балів, значить досліджуваний схильний іноді проявляти цей стиль спілкування. Загальний показник – по всім групах – в 70-80 балів вказує на прагнення до взаємодії з людьми. Показник в 30-40 балів характеризує пасивність особистості і груповій діяльності.

Результати методики «Визначення стилю між особистої взаємодії» С.В.Максимов та Ю.А.Лобейко дозволяють розробити основу свідомої корекції індивідуального стилю діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]