Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ 2.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
4.73 Mб
Скачать

16/2. Адміністративна група

Основними в адміністративній групі приміщень є функціональні зони для роботи керівного складу підприємства готельного госпо­дарства.

Адміністративні приміщення, як правило, розташовані за коридорною системою з одно- або двобічним розміщенням і знаходяться між житловими поверхами. За функціональним призначенням усі адміністративні приміщення згруповані на поверсі в блоки:

  • приміщення керівного складу (кабінет директора, кабінети заступників директора, приймальня);

  • приміщення відділу кадрів (кімната начальника відділу, кімната інспекторів);

  • приміщення бухгалтерії і каси (кабінет головного бухгалтера, приміщення бухгалтерії, приміщення каси тощо);

  • приміщення інженерно-технічного персоналу (кабінет головного інженера, приміщення інженерно-технічного персоналу);

  • приміщення планово-економічного відділу (кабінет головного економіста, приміщення для працівників відділу);

  • приміщення для проведення нарад, зборів тощо.

Кабінет керівника підприємства готельного господарства призначений для індивідуальної роботи, організації інформаційних стендів, проведення нарад, відпочинку. Залежно від функціонального призначення у кабінеті директора виділяють зони праці, відпочинку, проведення нарад. Зону праці забезпечують двотумбовим столом, робочим кріслом, приставкою до столу для засобів зв'язку і комп'ю­тера; зону проведення нарад - великим столом для засідань і стільцями.

Розміщення зон залежить від конфігурації приміщення кабінету, розташування віконних і дверних отворів: зона праці - ближче до вікна і навпроти дверей; зона експозиції - впродовж стіни; зона про­ведення нарад - ближче до дверей і зміщена від центру приміщення; зона відпочинку - у вільному кутку приміщення.

Зону відпочинку зазвичай розміщують в окремому приміщенні, суміжному з кабінетом, облаштовують диваном, кріслами та журналь­ним столиком. Зону експозицій обладнують спеціальними шафами.

Службові приміщення інших працівників керівного складу мають меншу площу, тому і меблі передбачаються менших розмірів і в мен­шій кількості: робочий стіл однотумбовий, стіл приставний, робоче крісло, секційна шафа, крісло для відпочинку, журнальний столик, м'які стільці.

Приміщення меблюються набором офісних меблів: канцеляр­ський стіл, робочий стілець, канцелярська шафа, шафа для сейфа, шафа Для верхнього одягу. У цих приміщеннях співробітники розміщуються групами від 3 до 10 осіб. Найбільш раціональним є безкоридорне та ландшафтне планування приміщень, без ізоляції робочих місць, що Досягається завдяки розташуванню секційного обладнання, легких перегородок і екранів.

Зали для проведення нарад призначені як для власних органі­заційних цілей, так і для надання в оренду споживачам готельних послуг, які перебувають з діловою метою, а також для проведення конференцій, симпозіумів тощо.

До адміністративних приміщень належать побутові приміщення персоналу готельного господарства - гардероби для верхнього одягу та спецодягу, туалетні кімнати, душові. Побутові приміщення та служ­бові проходи відокремлюють від приміщень для обслуговування спо­живачів готельних послуг.

Приміщення для культурно-масового та спортивно-рекреаційного обслуговування

На підприємстві готельного господарствах склад приміщень для культурно-масового обслуговування залежить від: категорії; типу; вимог до відпочинку туристів; терміну їх перебування.

Так, організація дозвілля і відпочинку туристів, які поселяються на короткочасний термін (до 3 днів), вимагає обмеженого складу відповідних приміщень.

До приміщень культурно-масового обслуговування належать:

  • універсальні зали конференц-зали, танцювальні зали;

  • диско-клуби;

  • бібліотеки;

  • демонстраційні зали;

  • туристичні клуби;

  • відеосалони та ін.

Універсальні зали та конференц-зали призначені для проведення культурних заходів, конгресів, конференцій, презентацій, виставок ярмарків, в яких можна одночасно розмістити значну кількість відвідувачів. Такі зали доповнюються фойє, де очікують відвідувачів, а також організовують виставки та ярмарки. їх також використовують як танцювальні зали, приміщення для гральних авто­матів, проведення банкетів тощо Фойє розміщують на одному рівні із залом.

Універсальні зали та конференц-зали обладнують приладдям для синхронного перекладу не мен­ше ніж чотирьох іноземних мов, а також при них організовують приміщення для проведення секційних засідань.

Зали оснащують збір­но-розбірними меблями, для чого слід передбачити поряд із цими залами спе­ціальні приміщення для тимчасового зберігання меблів.

У структурі додаткових послуг значна частка належить розвагам і відпочинку.

На підприємствах готельного господарства з високим рівнем категорії передбачають блок спортивно-рекреаційних приміщень. Орга­нізація спортивно-оздоровчого обслуговування впливає на структуру підприємства та на упорядкування прилеглої до нього території.

На туристичних маршрутах обов'язково передбачаються загальні послуги спортивно-рекреаційного характеру і спеціалізовані відповідно до особливостей конкретного маршруту.

Загальними вимогами до послуг спортивно-рекреаційного харак­теру є наявність:

  • залу або багатофункціонального приміщення для проведення спортивних ігор, тренувань з техніки туризму;

  • басейну для тренувального й оздоровчого плавання, сауни;

  • медичного пункту;

  • озелененої території при готельних господарствах і майданчиків для спортивно-оздоровчих занять на повітрі.

Басейни розміщують при спортивних залах, саунах і як самос­тійну будівлю. Вони повинні мати додаткові приміщення: душові, санітарні вузли, роздягальню, кабінети для масажу та медичний. Сауни, як правило, знаходяться на цокольних поверхах з невеликим басейном, розрахованим на 4-6-8 осіб.