Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори менеджмент.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
178.15 Кб
Скачать
  1. Менеджмент і маркетинг, як оснвні функції управління у дизайні?

Мета маркетингу – так гарно вивчити і зрозуміти споживача, що товар і послуга будуть точно підходити до нього і продавати себе самі. Під маркетингом слід розуміти таку концепцію управління підприємством, яка направлена на задоволення ринку. Ринок – це сукупність реальних і потенційних споживачів певного дизайн продукту або послуг. Споживач – це основна складова маркетингу в дизайні. Якщо ви працюєте на ринку необхідно встановлювати межі ринку.

  1. Співвідношення термінів менеджмент і маркетинг.

Навколишнє середовище

С

успільство(маркетинг)

фірма


Персонал (менеджмент)


Кожна фірма оточена системою різного роду зв’язків; 1-й зв'язок, це зв'язок з природою, крім цього вона також має і соціальне оточення, такий зв'язок називається маркетингом (це погляд фірми на зовнішнє середовище для формування певної бізнес стратегії та її корегування у відповідності із розвитком ринку. Зв'язок: фірма → персонал, відображує відношення керівництва до своїх працівників (це погляд фірми в свою середину для оцінки свої власних можливостей і подальшого впливу на працівників з метою отримання бажаних результатів такий зв'язок називають менеджментом.

  1. Креативність та інноваційність відмінні риси менеджменту і маркетингу в дизайні.

Потреби споживачів можна поділити на 2 групи – очікувані і неочікувані потреби. Очікувані – висловлюються споживачами в скаргах на товар , керівники фірми досить ретельно вивчають свої скарги і удосконалюють продукт, що дозволяє їм виділитися від товарів конкурентів. Але в дизайні революють більш неочікувані потреби, тому і з’явилося таке поняття як креативний маркетинг - він базується на розробці дизайнерських рішень, які направленні на задоволення тих потреб про які споживач навіть не догадується.

Ме́неджмент (українською - управління) — це процес планування, організації, приведення в дію та контроль організації з метою досягнення координації людських і матеріальних ресурсів, необхідних для ефективного виконання завдань. Менеджмент пронизує всю організацію, торкається практично всіх сфер її діяльності.

За своєю суттю термін “менеджмент” певною мірою можна вважати синонімом терміна “управління”, але останнє значно ширше.

З ґрунтовного Оксфордського словника англійської мови можна отримати такі тлумачення менеджменту:

  1. спосіб, манера спілкування з людьми;

  2. влада та мистецтво управління;

  3. особливого роду вміння та адміністративні навички;

  4. орган управління, адміністративна одиниця.

Менеджмент як наука виник і розвивається в зв'язку з необхідністю пояснити, чому та в наслідок чого процвітають чи руйнуються організації. Науковці в області менеджменту шляхом випробувань та практики в області управління методом спроб та помилок відповідають на питання: Чим виявляється успіх організації?. Відповідь на це питання дозволяє відповісти на більш прагматичне питання: Що може зробити керівник для забезпечення успіху організації?.

Організації складають основу світу менеджерів, саме в них спостерігаються процеси і стани, які є причиною існування менеджменту. Першочергова задача менеджменту полягає в створенні організаційної культури, творчого інноваційного клімату, які стимулюють працівників на нововведення.

Філіп Котлер (англ. Philip Kotler) вважається засновником концепції маркетингового управління (англ. marketing management), що включає, насамперед, сегментацію, таргетування окремих груп споживачів та позиціонування товару. Він також запропонував сучасну концепцію маркетинг-міксу та його п'яти «P» (читається — пі): продукт (англ. product), ціна (англ. price), дистрибуція (англ. place), комунікація (англ. promo) та персонал (англ. personnel) (насамперед маються на увазі працівники відділу продажу, їхня підготовка та система мотивації).