Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори менеджмент.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
178.15 Кб
Скачать

Сутність, цілі та стратегія маркетингу

Маркетинг — це аналіз, втілення в життя, а також контроль за прийняттям рішень щодо комплексу маркетингу (продукт, ціна, просування, розповсюдження) для задоволення потреб клієнта та його очікувань як ключових моментів на шляху досягнення цілей і виконання завдань організації[2].

Маркетингові цілі підприємства — це конкретні якісні та кількісні зобов'язання підприємства у показниках обсягу продажу або прибутку, які можуть бути досягнуті за певний період часу. Маркетинговими цілями можуть бути: прибутковість інвестицій, прибутковість акцій, збільшення ринкової частки, збільшення частки нових продуктів [3].

Стратегія маркетингу — основний спосіб досягнення маркетингових цілей, формуючи та конкретизуючи відповідну структуру комплексу маркетингу. Стратегія маркетингу показує з яким продуктом, на які ринки, з яким обсягом продукції необхідно виходити для досягнення поставлених цілей.

Інова́ція — нововведення в галузі техніки, технології, організації праці або управління, засноване на використанні досягнень науки і передового досвіду; кінцевий результат інноваційної діяльності.Розрізняють кілька типів інновацій: товарна — впровадження нового продукту; технологічна — впровадження нового методу виробництва; ринкова — створення нового ринку товарів і послуг; маркетингова — освоєння нового джерела постачання сировини; управлінська — реорганізація структури управління; соціальна — впровадження заходів з метою покращення життя населення; екологічна — впровадження заходів з питань охорони довкілля. Креат́ивність — (лат. creatio — створення) — новітній термін, яким окреслюються «творчі здібності індивіда, що характеризуються здатністю до продукування принципово нових ідей і що входять в структуру обдарованості в якості незалежного фактора»Креативність — це здатність адаптивно реагувати на потребу нових підходів і продуктів. Ця здатність дозволяє також усвідомлювати нове в бутті, хоча сам процес може мати як свідомий, так і несвідомий характер; здатність породжувати незвичайні ідеї, відхилятися від традиційних схем мислення, швидко вирішувати проблемні ситуації Також інноваційною та креативної відмінністю є потреба.Можуть бути очікувані та неочікувані.Очікувані(висловлюються в скаргах споживачів на товар,представники ж фірм характеризують це виділяють напрямки для руху в конкурентному середовищі)В дизайні більше неочікуваних потреб,тому звязок креативний маркетинг,базується на розробці дизайн рішень,які направлені на задоволення тих потреб,про які споживач навіть не здогадується. Також можна віднести відомі нам 4Р.

4. Очікувані та неочікувані потреби

Потреби споживачів можна поділити на очікувані та неочікува потреби. Очікувані - висловлюються споживачами в скаргах на товар, керівники фірми досить ретельно вивчають такі скарги і удосконалюють продукт що дозволяє їм виділитися від товарів конкурентів але в дизайнерів більш переважають неочікувані потреби, тому зявилося таке поння, як креативний маркетинг він базується на розробці дизайнерських рішень, які направлені на задоволення тих потреб, про які споживач навіть не догадується.