Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори менеджмент.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
178.15 Кб
Скачать
  1. Види цін

Для успішного посування продукції підприємствами використовується наступні види цін:

  • Високі ціни – їх встановлюють на товари новинки при відсутності конкурентів

  • Психологічні ціни встановлюють торохи нижче круглої ціни (99.99 грн)

  • Престижні ціни, ціни преміям класу, які встановлюють на брендові дизайн-продукти.

  • Середні ціни встановлюються на довгострокову перспективну в основному на базовий дизайн продукт

  • Низькі ціни - їх також можливо встановити при виході нового дизайн-продукту (така стратегія називається – стратегія прориву, або на товари низького рівня якості.

  • Незмінні ціни- фірма встановлює незмінні ціни на свої товари, протягом певного проміжку часу у випадку зросту витрат на виробництво, замість підвищеної ціни, виробник наприклад змінює склад товару, або зменшує витрати на сировину, закуповуючи більш дешеві матеріали

  • Пільгові ціни – ціни нижче нормальної ринкової ціни або навіть собівартості продукту, метою такого ціноутворення є – привернути увагу споживача до магазину в надії на те, що поряд з такими товарами споживач придбає інші товари за ринковими цінами.

  • Ціноутворення в дизайні

    Специфіка дизайну як об’єкт ціна утворення полягає в тому, що дизайн має різні складності, вартість дизайн-послуг має верхній та нижній діапазон цін.

    Нижній – це мінімальна ціна,за яку конкретний дизайнер або фірма візьметься робити цю роботу.

    Верхній кордон ціни – є результатом компромісу між побажаннями замовника і його фінансовими можливостями.

    Ціноутворення в дизайні дуже схоже з ціноутворенням культурних благ, які оцінити досить складно, складність полягає в тому, що в дизайні оцінюється перш за все унікальність ідей, при цьому слід враховувати вартість прикладеної до творчої праці. Фактично оцінці піддаються лише повні витрати. У мистецтві ціна творчого продукту визначається в основному методо «аналогій». Ціна в дизайні встановлюється шляхом порівняння свого продукту з продуктами аналогами, такий продукт повинен коштувати приблизно стільки ж скільки продукт іншого дизайнера схожого за стильовими особливостями, ступенем його складності, а також досвіду самого креатора. Збільшення ціни навіть через пряму ринкову рівновагу, тож спричиняє за собою аналогію, якщо піднімається ціна хоча б одного проекту дизайнера – відповідно піднімаються ціни на всі його інші проекти. Споживачам через зростання ціни одного продукту подається сигнал про якісь роботи певного дизайнера взагалі, конкретного вирішення проблеми ціноутворення в дизайні важливо досягти наступними способами:

    • Метод непрямих зіставлень, наприклад ідея інтерєрного дизайну для приватного будинку не може бути дешевше за дизайн письмового столу або одяг.______________ пред-а-порте не може коштувати дорожче ніж одяг класу пред-а-порте де люкс, такий підхід дозволяє встановлювати ієрархію цін.

    • Порівняльний метод ціноутворення застосування спеціальної цінової політики або відомих розцінок на окремі види робіт недоліком цього методу є виключення поправки на іноваційність дизайну

    • За показниками функціонування арт ринку в дизайні формуються ціни пов’язані з цінами , рядом суб’єктивних моментів, головним з яких є те, що основні гравці ринку зацікавлені настільки у формуванні брендів. Бренд сам по собі має неціновий фактор, який і визначає саму політику на ринку з кожним проданим дизайн-продуктом, його ціна може збільшуватися.