Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори менеджмент.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
178.15 Кб
Скачать
  1. Концепція удосконалення виробництва та товару

Концепція удосконалення виробництва. Така концепція зводиться до зосередження основних зусиль на збільшення обсягів продукції і зниження її собівартості, що дає можливість підприємцю знижувати ціну завдяки великим обсягам продажу. Це впроваджується в 2-х випадках :

  • Коли існує величезний попит на товар

  • Коли ціна є важливим стимулом для реалізації продукту.

Концепція удосконалення товару: на пріоритетне місце ставиться товар, діяльність підприємства орієнтується на його постйне удосконалення та розробку досконалої кількості модифікації. Таких підхід впроваджують в тому випадку коли для споживача низька ціна не є аргументом придбання продукції, він готовий платити більше за унікальність товару, та його якість розповсюджується на брендові товари.

  1. Концепція інтенсифікації комерційних послуг та маркетингу.

Концепція інтенсифікації комерційних послуг – ґрунтується на самому процесі збуту. Використовується при умові недостатньої обізнаності споживача, що до властивостей продукту, в даному випадку на поведінку споживача впливають різними заходами: рекламою, переконливими методами продажу, демонстраціями товару, спеціальними знижками.

Концепція маркетингу – потреби споживачів це орієнтир бізнесу. Характеризується по-перше концентрацією зусиль на визначення потреб споживачів з метою забезпечення їх тими продуктами, які необхідні і вірогідність покупки яких досить велика. По-друге зосередження зусиль на декількох сегментах, які є найбільш значимими для фірми.

  1. Функції менеджменту і маркетингу

Управління розглядається як процес, оскільки робота для досягнення мети за допомогою іншої — це не якась одноразова дія, а серія безперервних взаємопов'язаних дій. Ці дії, кожна з яких сама по собі є процесом, дуже важливі для успіху організації. їх називають управлінськими функціями. Кожна управлінська функція також є процесом, тому що складається із серії взаємопов'язаних дій. Процес управління — це є загальна сума всіх функцій, а саме:

- планування;

- організація;

- мотивація;

- контроль.

Ці чотири первинні функції управління об'єднані зв'язуючими процесами комунікації і прийняття рішення.

Відповідно до принципової методології маркетингу як ринкової концепції управління і збуту існує універсальний підхід до класифікації маркетингових функцій, який полягає у виділенні чотирьох блоків комплексних функцій, кожен з яких має ряд підфункцій. Структурно-логічна система має вигляд, як описано нижче.

Аналітична функція:

• вивчення ринку;

• вивчення споживачів;

• вивчення фірмової структури ринку;

• вивчення товарної структури ринку;

• аналіз внутрішнього середовища підприємства.

Виробнича (будівнича) функція:

• організація виробництва нових товарів (товарів ринкової новизни);

• організація матеріально-технічного постачання;

• управління якістю та конкурентоспроможністю готової продукції.

Збутова функція:

• організація системи товароруху;

• проведення цілеспрямованої товарної політики;

• організація сервісу;

• проведення цілеспрямованої цінової політики.

Функція управління та контролю:

• організація стратегічного та оперативного планування на підприємстві;

• інформаційне забезпечення управління маркетингом;

• комунікативна підфункція маркетингу (організація системи

комунікацій на підприємстві);

• організація контролю маркетингу (зворотні зв'язки, ситуаційний аналіз).

Охарактеризуємо детальніше кожну з виділених маркетингових функцій. Вивчення ринку є першим кроком до пізнання зовнішнього середовища, в якому має намір діяти підприємство. Насамперед слід провести аналітичну роботу з метою вибору з безлічі потенційних ринків такі, які можуть бути найбільш цікавими та пріоритетними для підприємства і його товарів, на яких з найменшими зусиллями та витратами можна досягнути комерційного успіху. Мета вивчення ринків — проведення так званого ранжування, тобто розташування національних регіональних ринків та ринків зарубіжних країн у певному порядку: перший, другий, третій і т. ін. — у міру зменшення інтересів підприємства до цих ринків залежно від умов реалізації на них товарів та послуг. Ранжування проводиться за такими категоріями: а) місткість ринку. Чим більші обсяги ввезення товарів, аналогічних або близьких за характеристиками до товару, що пропонується підприємством, тим вища ймовірність його реалізації на даному ринку.