Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори менеджмент.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
178.15 Кб
Скачать
  1. Критерії класифікації товарів

Згідно класифікації в дизайні виділяють 2 категорії товару:

1-й товари попереднього вибору

2-й товари особливого попиту

1-ші: товари купуються рідко і завжди розраховують на тривале вживання, до них відносять: одяг, взуття, меблі, електроприбори. За ознакою однорідності, такі товари можна поділити на однорідні і неоднорідні. До однорідних товарів відносять товари, які схожі за функціональними характеристиками але розрізняються за ціновою категорією. До неоднорідних – відносять товари, які обирають враховуючи модні тенденції, а потім уже і ціну.

2-гі. Товари особливого попиту, мають унікальні споживчі характерні, брендові товари. Споживач купує такі товари зазвичай не порівнюючи між собою, довіряючи бренду, який добре зарекомендував себе протягом тривалого часу.

  1. Етапи формування асортиментної політики дизайн-підприємства.

Асортиментом продукції називається перелік товарів, категорій, які продаються у мережах роздрібної торгівлі і поділяються за призначенням і розмірами і торговими марками. Формування асортименту означає вибір різних груп видів, розмірів та інших різновидностей товару у відповідності із попитом на ринку.

1-й етап – це направленість магазину або підприємства

2-й етап – позиціонування

3-й етап - формування асортименту (вибір та поповнення товарних категорій у відповідності з форматом магазину.

4-й етап - визначення цінової політики підприємства.

5-й етап – аналіз ефективності та управління асортиментом та його цінової категорії. При формуванні асортименту потрібно враховувати наступні дані:

  • Статистику продажу

  • Напрямки розвитку моди

  • Визначити пропорції в яких буде представлена кожна товарна група.

Основний асортимент поділяються на базові товари; товари новинки і доповнюючи товари. Базові товари – це товари які приносять основний прибуток підприємству і мають попит і такі товари мають складати приблизно 50%. Новинки – для споживачів це товари, які говорять про престижність підприємства або магазину. Товари цієї категорії складають приблизно 35% від загальної кількості. Доповнюючі – спеціальні сезонні пропозиції, часто товари данної групи стимулюють продаж, базового асортименту товарів. Складають приблизно 15 % від загальної кількості моделей. Іноді в окрему групу виділяють товари імпульсної покупки, які споживачі за звичайно купують без роздуму.

  1. Критерії класифікації асортименту

Асортиментом продукції називається перелік товарів, категорій, які продаються у мережах роздрібної торгівлі і поділяються за призначенням і розмірами і торговими марками.

Асортимент продукції характеризується наступними критеріями:

1-й - ширина асортименту (загальна кількість асортиментних груп, які існують на підприємстві

2-й – глибина кількість різновидності конкретного товару в кожній асортиментній группі

3-й - насиченість або повнота асортименту загальна кількість складових асортименту, конкретного товару, характеризує ступінь заповнення товарної лінії різними брендами.

4-й - раціональність, здатність набору товарів найбільш повно задовольнити потреби споживачів

5-й – стійкість асортименту – здатність набору товарів задовольнити попит на одні і тіж одиниці товару.

6-й – новизна - це здатність асортименту задовольнити потреби, які змінились за рахунок появи нових товарів.