Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори менеджмент.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
178.15 Кб
Скачать
  1. Маркетинг послуг

Сучасні маркетингові послуги стосуються усіх аспектів діяльності організації: від ринкових досліджень, визначення сегментів ринку, досліджень клієнтських вподобань, розробки продуктів та послуг, їх функціонального наповнення та зовнішнього вигляду (дизайну), до визначення оптимальної ціни та цілого комплексу робіт з підтримки збуту, реклами, тощо.Отже, якщо Вам необхідно: Визначити ситуацію на сучасному ринку та здійснити прогноз його розвитку Виявити перспективні ніші для нових продуктів Розробити новий продукт із заданими характеристиками для потенційної аудиторії Збільшити свою долю на ринку Дізнатися все про конкурентів Залучити нових клієнтів та підвищити лояльність існуючих Значно оптимізувати витрати на просування товарів та послуг Підвищити прибутковість компанії, тощоРинку: Дослідження та аналіз ринку Прогнозування та оцінка динаміки ринку Оцінка поточних та прогнозованих ринкових ризиків, тощо Товарів та послуг: Створення бренду та його підтримка Моніторинг (аудит) роздрібної торгівлі Аналіз продуктів конкурентів, тощо Конкурентного середовища: Ціновий моніторинг конкурентного ринку Бенчмаркінг (аналіз успіху конкурентів) Аналіз розташування торгової точки Аналіз найбільш ефективного використання земельної ділянки, тощо Клиєнтів та споживачів: Вимір лояльності та задоволення потреб клієнтів Разработка программ лояльності та др.

  1. Упаковка, як елемент просування продукції.

Упаковка – частина планування продукції, в ході якого підприємство вивчає, розробляє і виготовляє свою упаковку, що включає саму тару, в якій міститься продукція, етикетку і вкладиш, якщо вони передбачені [13].Споживча упаковка - до цієї групи відноситься упаковка товарів, виготовлених для рядового споживача, тобто для індивідуального використання упакованих товарів. Всередині цієї групи деякі автори виділяють ще кілька підгруп, ґрунтуючись вже на категоріях товарів: харчова упаковка, упаковка для напоїв,Суспільна упаковка - упаковка для продуктів, що використовуються у лікарнях, школах, державних установах, в'язницях.Військова упаковка - упаковування продуктів для збройних сил або для державних структурМаркування є також невід'ємною частиною упаковки. Маркування наноситься або безпосередньо на упаковку, або на етикетку.Функції маркування: - ідентифікація товару або марки; - вказівка сорту товару; - вказівка виробника й місця його розташування; - вказівка дати виготовлення; - вказівка вмісту упаковки; - інформація про порядок використання товару; - інформація про техніку безпеки; - пропаганда товару; створення образу фірми.

  1. Ціна. Змінні та не змінні витрати

Ціна - це грошове вираження вартості одиниці продукції. Ціна є важливим показником, який впливає на величину прибутку та на конкурентну здатність підприємства. При встановленні ціни будь-яке підприємство потрібно враховувати всі витрати, що пов’язані з виробництвом такі витрати поділяють на змінні та незмінні.

До змінних відносять такі витрати, які змінюють свою величину в залежності від обсягів виробництва (сировина, фурнітура, заробітна плата працівників)

До постійних витрат (незмінні) відносять ті витрати, які не залежать від обсягів виробництва (податки, витрати на обладнання)

Сума постійних та змінних витрат представляє собою повні витрати виробництва, вони можуть розраховуватися на 1 виріб або на весь обсяг продукції. Ціна складається з величини повних витрат та прибутку. Ціна = собівартість + прибуток.