Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори менеджмент.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
178.15 Кб
Скачать
  • Структура рекламного звернення.

    Реклама представляє собою процес донесення інформації від рекламодавця до цільової аудиторії за допомогою різних способів.

    Структура рекламного звернення:

    • Графічна частина, яка включає зображення то варів, що продаються і логотип

    • Салоган – повинен містити 5 складових: легкість, запам’ятовування, асоціація з брендом, стислість, звучність, унікальність і неповторність. Монолітні салогани – такі салогани містять в собі назву товару або фірми, к правило використовується рифма. Стислі салогани, в яких на початку або в кінці містять назву бренду. Вільні салогани – стоять окремо від бренду і найчастіше використовуються в іміджевій рекламі. Інтонація – важливий фактор при розробці салогана. Інтонація посилює емоційну окрасу реклами відіграючи важливу роль у сприйнятті бренду тому практично в кожному слогані роблять наголоси і паузи. 1. До салогану можна звернути увагу просто так.2. використовується гра слів, коли використовується співзвуччя або подвійний сенс. 3. Коли використовується гумор. 4. Використання цифр. Салогани, що використовують переконання і цифри викликають позитивну дію на споживача. 5. Ефемінізація – це заміна слова з негативною сематикою позитивним або нейтральним словом.

    • Інформаційна частина – основне призначення полягає у тому щоб переключити увагу споживача з графічного матеріалу на сутність самого рекламного звернення

    1. Види слоганів

    Салоган – повинен містити 5 складових: легкість, запам’ятовування, асоціація з брендом, стислість, звучність, унікальність і неповторність. Монолітні салогани – такі салогани містять в собі назву товару або фірми, к правило використовується рифма. Стислі салогани, в яких на початку або в кінці містять назву бренду. Вільні салогани – стоять окремо від бренду і найчастіше використовуються в іміджевій рекламі. Інтонація – важливий фактор при розробці салогана. Інтонація посилює емоційну окрасу реклами відіграючи важливу роль у сприйнятті бренду тому практично в кожному слогані роблять наголоси і паузи. 1. До салогану можна звернути увагу просто так.2. використовується гра слів, коли використовується співзвуччя або подвійний сенс. 3. Коли використовується гумор. 4. Використання цифр. Салогани, що використовують переконання і цифри викликають позитивну дію на споживача. 5. Ефемінізація – це заміна слова з негативною сематикою позитивним або нейтральним словом.

    1. Види просування товару на ринок, основні його функції

    Маркетингові комунікації надавали цілеспрямовану ненасильницьку дію на потенційних споживачів, спонукаючи їх зробити покупку. Існує 4 види просування товару на ринок: реклама 36%, зв'язок з громад кістю 10% стимулювання збуту 30% персональні продажі 24%.

    Функції:

    - створення образу престижності фірми

    - забезпечення популярності нових або існуючих товарів

    - інформаційна (про товари або послуги)

    1. Структурні елементи рекламного звернення

    Рекламне звернення – це засіб, через який трансформуються цілі рекламодавця. Рекламне звернення, яке вважається готовим до передачі на поліграфічне видавництво, має назву макета. Тоді коли йдеться про майбутній рекламний фільм (ролик, кліп) макет називають сценарієм. Виробництво радіо і телепрограм , особливо телереклами, передбачає користування послугами аудіо та відео студій, виробничих майстерень та комп’ютерних груп. Головна вимога до рекламного звернення – воно має бути простим, чітким і не перенавантаженим другорядними подробицями. Цей принцип і поширюється на мову рекламних звернень. Слід пам’ятати, що реклане звернення створюється для людей, а не для описування виробу чи торгової марки. Тилістика звернення має бути майже не змінною для одного і того ж самого продукту. Найпростішою у виробництві є радіо реклама. Це запис дикторського тексту, що у відповідні моменти передають в ефір. Найскладнішим і найдорожчим є виготовлення рекламного комерційного фільму.

    1. Салоган, види слоганів

    Слоган (з англ. - Slogan, to slog - сильно ударяти) - це коротка, але ємна рекламна фраза, рекламний девіз, який описує основну конкурентну перевагу товару або послуги; це коротке речення або словосполучення, що несе в собі основну рекламну інформацію.

    Види слоганів

    Салоган – повинен містити 5 складових: легкість, запам’ятовування, асоціація з брендом, стислість, звучність, унікальність і неповторність. Монолітні салогани – такі салогани містять в собі назву товару або фірми, к правило використовується рифма. Стислі салогани, в яких на початку або в кінці містять назву бренду. Вільні салогани – стоять окремо від бренду і найчастіше використовуються в іміджевій рекламі. Інтонація – важливий фактор при розробці салогана. Інтонація посилює емоційну окрасу реклами відіграючи важливу роль у сприйнятті бренду тому практично в кожному слогані роблять наголоси і паузи. 1. До салогану можна звернути увагу просто так.2. використовується гра слів, коли використовується співзвуччя або подвійний сенс. 3. Коли використовується гумор. 4. Використання цифр. Салогани, що використовують переконання і цифри викликають позитивну дію на споживача. 5. Ефемінізація – це заміна слова з негативною сематикою позитивним або нейтральним словом.

    1. Прийоми сугестії в рекламі.

    Сугестія - це процес дії на психіку людини,який пов'язаний із зниженням критичності при сприйнятті нового продукту.

    Прийоми :

    • Правило чотирьох так широко розповсюджується в рекламі або Інтернет рекламі.

    • Очевидне припущення, щоб непомітно вплинути на людину треба зосередити її увагу над чимось менш важливим для неї.

    • Незавершена дія – її основна ідея полягає в тому, щоб під час бесіди або написання тексту ви перериваєте дію в найбільш кульмінаційний момент.

    • Вибір без вибору. Існує 2 види, коли пропонується такий вибір один з варіантів яких для людини є абсолютно не прийнятним , коли вся продукція пропонується споживачеві. Або більше варіантів, які підходять перш за все вам (підприємцю)

    • Персеверація (многократне повторення однакових повідомлень) основні тези потрібно повторювати більше ніж три рази змінюючи конструкцію фраз.

    • В тексті необхідно використовувати ті слова, в яких є конкретний вміст, які легко уявити.

    • Уникнення негативних часток – не і такі подібні.

    • Показ готової поведінки того, як треба реагувати на новий продукт

    • Техніка розсіювання – виділення головних слів в рекламних оголошеннях.

    1. Фактори, що спонукають людину до покупки.

    • Вдячність. Коли ми отримуємо будь-який подарунок, ми хочемо щось придбати на заміну, тому багато фірм, які випускають косметику, аксесуари, надають безкоштовну роздачу товару, після цього багато споживачів можуть купити продукцію фірми, як вдячність за сувенір.

    • Авторитет (не використовувати білі халати)

    • Симпатія ( оріфлейм)

    • Штучний ажіотаж (обмежена кількість)

    1. Реклама в журналах. Специфіка, переваги, недоліки.

    Реклама в пресі – використання газет, журналів, довідників. Слід розрізняти 2 типи рекламних оголошень: Класифікаційні і комерційні. Класифікаційні – це таблиці в яких розміщено дані про товар, його характеристики та місця його реалізації. Комерційні – детальне описання товару, способів його застосування, ціни та місця реалізації.

    Специфіка оголошень

    -заголовок повинен привертати увагу споживача

    - доцільно використовувати прості але позитивно діючі на всіх слова (знижка,новинка, розпродаж)

    - фотографії – працюють краще ніж малюнки

    - текст повинен бути легким для сприйняття, представляти факти, а не голослівні твердження.

    У свою чергу журнали мають іншими перевагами. За своїм характером вони найбільш вибагливі з усіх засобів масової інформації. Вони володіють гнучкістю, як щодо кола читачів, так і в подачі реклами. Вони можуть працювати з кольором, мають чудові поліграфічні можливості, а також престижні і мають запас довіри з боку читачів. Причому все це при прийнятній вартості. Однак найчастіше термін їх випуску набагато довше, з їх допомогою важко отримати необхідний охоплення і частотність, а рекламна конкуренція в журналах ще гостріша. До того ж вартість реклами в деяких виданнях дуже висока. При виборі журналів для розміщення реклами необхідно враховувати тираж, аудиторію, вартість і технічні можливості. Рекламні ставки журналу можуть визначатися декількома факторами: первинним і вторинним читацьким колом, числом абонентів і продажем у роздріб, а також ставленням гарантованого тиражу проти реального. У ході опитувань населення про яким вони віддають перевагу видами газетної реклами, було з'ясовано, що вони вважають за краще бачити рекламні фотографії (83%), а не малюнки (17%). За їх словами, фотографії дають набагато краще уявлення про рекламований товар. Проте деякий відсоток респондентів вважав за краще малюнки. Малюнки відображають товар більш жваво і можуть звернути уваги на достоїнства товару, приховуючи його недоліки

    1. Газетна реклама. Переваги і недоліки

    є більш дешевою, але розміщені в них рекламні оголошення, одночасно має багато таких оголошень у зв’язку з чим знижується дія на споживача. Переваги: ранкові газети переважно читають чоловіки, тому варто розміщувати товари імпульсивної покупки; у читача рекламних оголошень більш чау на осмислення змісту чим в радіо або телерекламі; помістити оголошення в газеті простіше і дешевше ніж в інших ЗМІ. Недоліки: ваше оголошення зявиться по сусідству з рядом других оголошень; читачі – зрілі особи і неохоче змінюють свої пристрасті до тих чи інших товарів між аудиторіями інших ЗМІ; якість газетного тексту буває дуже низькою завдяки чому втрачається якість фотографій або тексту.

    1. Друкована реклама. Переваги і недоліки.

    Друкована реклама являється засобом для забезпечення комунікацій компанії. За допомогою друкованих матеріалів можна проінформувати покупців, про надходження нової колекції, про знижки, асортимент. Носіями друкованої реклами є: інформаційний лист, листівка, буклет, проспект, каталог, плакат, календар. Інформаційний лист – це лист, що коротко інформує про організацію, напрямки її діяльності. Має довгостроковий характер. Це може бути перелік пропонуємих до продажу товарів, послуг, про знижки, відкриття нових філіалів. Буклет – невеликий за об’ємом, різнокольоровий, з малюнками і фотографіями, рекламний опис фірми або конкретної продукції, послуги. Проспект – по оформленню близький до буклету, але відрізняється більшим об’ємом. В ньому дається опис досягнутих фірмою успіхів, або розповідається про продукцію. З фотографіями і коротеньким описом кожного продукту, товару чи послуги. Каталог – це друковане видання, в якому приводиться повний або частковий асортимент фірми. Тут вказують основні характеристики товару, його вартість і приводиться його зовнішній вигляд. Каталогами користуються фірми, які організовують торгівлю поштою або товарами великих розмірів які не можна виставити в торговому залі, або товари, що виготовляють під замовлення.

    1. Телереклама і радіо реклама. Переваги і недоліки

    Радіо може використовувати будь-яка фірма з досить широким колом споживачів. Радіо викликає миттєву реакцію на рекламоване пропозицію. Переваги радіореклами:  дає добрі результати навіть для відносно невеликого бізнесу;дозволяє впливати на певним тип аудиторії;зробити рекламний радіоролик досить просто і недорого;  легко внести зміни як до тексту реклами, так і в план її звучання в ефірі; радіоаудиторії звичайно трохи молодше, ніж типові читачі газет, і тому більш охоче купує нові товари та послуги. Недоліки радіореклами: деякі радіослухачі часто перемикають приймачі з однієї станції на іншу і не люблять блоки реклами та оголошень;якщо рекламний ринок великий, то ефірний час може бути дуже дорогим. Телевізійна реклама  Телебачення охоплює найбільшу аудиторію. Для реклами по телебаченню використовуються слайди, кино-і відеоролики. Можлива і пряма передача з телестудії або з місця події.  Переваги телевізійної реклами:одночасно візуальне та звукове вплив;миттєвість передачі, що дозволяє контролювати момент отримання звернення; особистісний характер звернення, що робить цей засіб близьким по ефективності до особистого продажу; величезна аудиторія; факт присутності фірми на телеекрані створити враження солідності.  Телевізійна реклама має деякі недоліки телереклама короткочасна  стислість телевізійної реклами не дозволяє запропонувати слухачам весь асортимент товарів; головна причина обмеження телевізійної реклами висока вартість.

    1. Зовнішня реклама. Реклама на транспорті

    До зовнішньої реклами відносять: біллборди, троли, розтяжки, щити, банери для виставок, стенди, і багато інших типів зовнішніх рекламоносіїв.Такий вид рекламоносіїв, як правило, є видимим мимохідь, здалеку. Основні характеристики зовнішньої реклами:1. Добре видна здалеку; 2. Знаходиться в місці, що проглядається з різних точок;3. Розташована, як правило, в місцях великого скупчення людей; 4. У рекламі використовують великі добре читані шрифти; 5. Інформація подається в край стислій формі. Бігборди (біл-борди) В даний час рекламні щити (біл-борди, вони ж - бігборди перетворилися на основний вид рекламоносіїв зовнішньої реклами на крупних автомобільних магістралях і трасах. Завдяки величезному розміру поля рекламного щита (стандартні розміри - 3 х 6 м; 3 х 12 м) і зовнішньому підсвічуванню, даний вид зовнішньої реклами став найдоступнішим і наочнішим засобом інформації для водіїв і пасажирів Брандмауери Крупноформатна настінна рекламна конструкція. Являє собою металеву конструкцію, закріплену на одній зі сторін будинку або споруди, на яку натягається спеціальна банерная тканина з рекламним зображенням. Має індивідуальний формат - до 1000м2 (залежно від площі стіни). Брендмауери стабільно використовуються в зовнішній рекламі провідними брендами світу. Реклама на опорах освітлення Рекламна конструкція формату 1,2х1,8м.Також займає значне місце в зовнішній рекламі. Панелі-кронштейни являють собою двосторонній носій інформації з розміром рекламного поля 1,2х1,8м (т.зв. сіті-формат), із внутрішньою підсвіткою, установлений на силовій рамі опорах освітлення . Реклама на транспорті - різновид зовнішньої реклами. Суть реклами на транспорті полягає в розміщенні зовні або всередині транспортного засобу інформації, що має спонукати переглядаючих її до певних висновків та / або дій. Реклама на транспорті має ряд переваг перед стандартними рекламоносіями: Динаміка - Ваша реклама постійно знаходиться в русі, по суті, сама їде до потенційного клієнта.Вибірковість - Ви самі визначаєте маршрут експонування, виходячи з цілей рекламної кампанії.Масовість - кількість тих людей, що побачили Вашу рекламу в рази перевищує кількість побачивших рекламу на стаціонарному носії.Позитивність - на відміну від телевізійної та радіореклами не викликає роздратування у потенційних клієнтів.Креативність - автомобіль це не стандартна площина, наприклад, 3х6. Автомобіль - це площина, що дає дизайнерам можливість втілити самі яскраві креативні ідеї використовуючи всі геометричні нюанси рекламоносія.Існує декілька типів реклами на транспорті: Реклама на громадському транспорті.Реклама на корпоративному транспорті.Реклама на власному авто. Специфіка – повинна часто попадати в поле зору, привертати до себе увагу.по-друге повинна бути короткою і зрозумілою. Переваги: можна використовувати для того щоб донести інформацію для споживача преміям класу упорівнні з іншими більш дешево. Недоліки: використовується лише для іміджевої реклами.

    1. Структура побудови рекламного звернення.

    Реклама представляє собою процес донесення інформації від рекламодавця до цільової аудиторії за допомогою різних способів.

    Структура рекламного звернення:

    • Графічна частина, яка включає зображення то варів, що продаються і логотип

    • Салоган – повинен містити 5 складових: легкість, запам’ятовування, асоціація з брендом, стислість, звучність, унікальність і неповторність. Монолітні салогани – такі салогани містять в собі назву товару або фірми, к правило використовується рифма. Стислі салогани, в яких на початку або в кінці містять назву бренду. Вільні салогани – стоять окремо від бренду і найчастіше використовуються в іміджевій рекламі. Інтонація – важливий фактор при розробці салогана. Інтонація посилює емоційну окрасу реклами відіграючи важливу роль у сприйнятті бренду тому практично в кожному слогані роблять наголоси і паузи. 1. До салогану можна звернути увагу просто так.2. використовується гра слів, коли використовується співзвуччя або подвійний сенс. 3. Коли використовується гумор. 4. Використання цифр. Салогани, що використовують переконання і цифри викликають позитивну дію на споживача. 5. Ефемінізація – це заміна слова з негативною сематикою позитивним або нейтральним словом.

    • Інформаційна частина – основне призначення полягає у тому щоб переключити увагу споживача з графічного матеріалу на сутність самого рекламного звернення