Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ 2.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
4.73 Mб
Скачать

13/2.Види харчування

Робота підприємств харчування при лікувальних установах може організовуватися по-різному, підстроюючися під вимоги клієнтів, які не відрізняється гарним здоров'ям — хворих, що знаходяться на стаціонарному і профілактичному лікуванні. За формою за кордоном це можуть бути конвеєрна лінія, з яким сходять підношення з їжею, кафетерії самообслуговування, їдальня або навіть кафе з офіціантами, а також торговельні автомати.Надзадача підприємств харчування при лікувальних закладах - забезпечити виконання вимог клієнтури по частині дієти. Розробка різних дієтичних блюд і забезпечення доставки визначених блюд потрібним пацієнтам вимагають особливого матеріально-технічного постачання. Крім того, не можна забувати і про персонал лікувальних установ, що теж повинні одержувати повноцінне харчування в обмежений обідньою перервою час. Оскільки медичні працівники й обслуговуючий персонал знаходяться на роботі як правило п'ять днів на тиждень, необхідно подбати про те, щоб їхнє меню було і різноманітним, і цікавим.З метою зниження собівартості багато підприємств харчування за кордоном у міру можливості організують буфети, закусочні, салатні і десертні бари самообслуговування. Оскільки наповнюваність лікарень і тривалість лікування пацієнтів скорочуються, підприємства харчування змушені шукати нові шляхи поповнення свого бюджету. Згідно даним десяти найбільших лікарень, більше всього доходу приносять пункти харчування за типом кафетерій, навколо яких і будується робота кухні.

У своєму розвитку підприємства харчування при лікувальних установах прийшли до ситуації, в якій необхідність вишукування нових джерел доходу змінила саму традиційну структуру лікарняного харчування. На думку експертів, у зв'язку з погіршенням економічної ситуації менеджери будуть ширше використовувати високотехнологічні підходи, напівфабрикати і цілком готові харчові продукти в герметичному упакуванні, що залишається тільки розігріти. Цей сегмент харчової індустрії, що раніш справлявся з усім своїми власними силами, тепер усе частіше й частіше збільшує свою частку в ринку, укладаючи контракти зі спеціалізованими фірмами такими, як Monsom Custom. Marriott і ARAMARK Services. Справа в тім, що великі фірми мають великі можливості по розвитку виробництва, удосконаленню меню, закупівель якісних продуктів, що дозволяє знизити собівартість кінцевого продукту. Незалежне підприємство суспільного харчування може вводити нововведення негайно, без попередніх множинних погоджений і в регіональних і корпоративних офісах.

Іншим нововведенням у лікарняному харчуванні за кордоном є підключення до нього найбільших мереж ресторанів швидкого обслуговування. МсDоnаld's. Pizza Hut Express, Buiger King і Donuts - найбільш відомі з компаній, що приєдналися до контракторів, що спеціалізується в організації лікарняного харчування. Користь тут взаємна і для контракторів, і для корпорацій. «Нові ресторани МсDоnаld's, що відкриваються на територіях лікарень, можуть служити як полігон для підготовки кадрів. Затверджена профспілкою шкала зарплати може служити стимулом для перебіжчиків. Фірмові блюда значно підвищують інтерес у споживачів

Для корпорацій швидкого обслуговування вигідніше орендувати приміщення на довгостроковій основі, чим будувати свої власні. Розрахунок потенційної клієнтури тут набагато простіше: кількість штатних працівників лікарні, хворих і відвідувачів більш-менш відомо наперед: буденні обіди і вечері приносять гарний доход, однак кількість заявок на суботи і неділі досить розчаровують.Багато лікарень починають самі займатися виробництвом і доставкою піци: вони організують телефонну службу, наймають людей, що розвозять по домах піцу, виготовлену на території лікарні. Це частково компенсує пристрасті пацієнтів лікарень до «комфортної їжі», тобто чим простіше, тим краще: ростбіфа м'ясний пиріг, спечений у високій формі, картопля з м'ясною підливою, рибні салати — усе це допомагає їм почувати себе в лікарні більш комфортно, майже як вдома.

Організація харчування на курортах і в місцях масового відпочинку.

Усі курорти можна об'єднати в 3 групи: 1. Бальнеологічні (лікування брудом, водою і т.ін.); 2. Кліматичні (лікування особливим кліматом, обумовленим географічним положенням курорту); 3.Горно-туристичні (для відпочинку і туризму) – для активного відпочинку.На курортах діють підприємства харчування загальнодоступні і закриті. Закриті підприємства представлені як правило їдальнями, їдальнями спеціалізованого харчування, кафе, бари. Ці підприємства розміщаються на території санаторіїв, пансіонатів, будинків відпочинку і обслуговують жителів конкретної бази. Такі підприємства харчування повинні знаходитися в радіусі не більш 300 м від житлових корпусів. Мережа загальнодоступних підприємств представлена більш широкою кількістю типів підприємств харчування: їдальні, ресторани, кафе, бари, закусочні, ПШО і т.ін.

Ціль лікувально-профілактичного харчування - підвищити стійкість організму до токсичних речовин, зменшити відкладення цих речовин у тканинах і підсилити їхній висновок із тканин і крові. При цьому використовують захисні компоненти їжі лікувально-профілактичного харчування.

Для забезпечення лікувально-профілактичного харчування використовують:

• спеціальні раціони - 8 різновидів (1, 2, 2а, 3, 4, 4а, 46, 5 );

• молоко і молочні продукти;

• пектин і продукти, що його містять;

• вітамінні препарати.

Дієтичне харчування є важливим елементом комплексного лікування хворих. В основу дієтичного харчування покладено основні принципи раціонального харчування здорових людей, що кількісно і якісно змінюються в залежності від захворювання. Тому організація таких видів харчування зводиться до виконання наступних законів:

  • закон кількісної, якісної відповідності і збалансованості - це забезпечення фізіологічних потреб хворої людини в нутрієнтах і енергії;

  • закон адекватності - це забезпечення відповідності між особливостями метаболізму і ходом патологічного процесу, властивостями, складом їжі і можливостями хворого її засвоювати;

  • закон щадження - це обмеження або виключення інгредієнтів їжі, що дратують хворий орган або перевантажують його;

  • закон розмаїтості - це використання різноманітного асортименту продуктів, різноманітних блюд і продуктів спеціального призначення;

  • закон динамічності - це перехід від щадження органа до його тренування.

Основним принципом дієтичного харчування є принцип щаджения хворого органа.

Велике значення для дієтичного харчування має зменшення проміжків між прийомами їжі до 2-4 годин (5-6 разове харчування) і помірні навантаження до і після прийому їжі.

У нашій країні використовується номерна система дієт. Найбільш розповсюджені в лікувальних цілях дієти № 1, 2, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 15. До побудови дієт пред'являються такі основні вимоги:

  • індивідуалізація харчування;

  • забезпечення травлення при порушеннях секреції ферментів;

  • забезпечення засвоєння нутрієнтів організмом;

  • стимуляція процесів, що відновлюють, в органах і тканинах;

  • компенсація нутрієнтів, що витрачаються хворим організмом;

  • спрямована зміна режиму й умов харчування.

Досвід роботи більшості дієтичних їдалень показує, що досить мати 4 раціони: раціон 1 - дієта №1, раціон 2 - дієта № 2, раціон 3 -дієти № 5,7,10, раціон 4 - дієта № 8,9.