Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді ЕКЗАМЕН ШОВКОПЛЯС 1-7,12-15,19,20,22-...doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
710.14 Кб
Скачать

24) Роман Джерома Девіда Селінджера «Ловець у житі» та його значення для становлення молодіжної літератури нонконформізму.

Однією з найпомітніших подій у післявоєнній літературі США стала поява роману «Ловець у житі»(1951), головний герой якого назавжди увійшов у коло класичних персонажів світової літератури.

Проблематика твору: формування і становлення людської особистості в умовах суворих реалій життя; людина і суспільство; взаємостосунки з однолітками; виховання сімейних відносин; мрії і реалії життя.

"Ловець у житі" - розповідь шістнадцятирічного хлопця про те, що сталося з ним на Різдво рік тому: його виключили з привілейованої школи (вже з третьої!), і він провів три дні в Нью-Йорку, у "вільному польоті", не насмілюючись зустрітись з батьками.

Перед нами герой із чутливою душею, розвиненою уявою, культурною основою, - хлопчик із вищих прошарків середнього класу. Три дні, про які йдеться у романі, аж ніяк не були для нього щасливими, це час зламу і випробувань, за яким мають наступати зміни в моралі підлітка, якому випадає подорослішати: дія відбувається просто перед Різдвом, і її можна беззастережно назвати ініціацією.

Америка середини ХХ ст. не здалася Холдену затишною. Понад усе його пригнічували не особисті обставини (виключення зі школи, конфлікт зі шкільною фехтувальною командою, капітаном якої він був, складні взаємини з товаришами), а дух загального обману і недовіри між людьми, що панували в США. Юнака обурювала відсутність елементарної людяності, навколо він бачив лише бездуховність, душевну порожнечу, породжену світом наживи і бізнесу.

Проблема Холдена полягає у збереженні дитячої чистоти і щирості, не дати "світові дорослих" занапастити невинне дитинство... Саме про це мріє Холден, саме на цьому акцентовано лейтмотив книги, винесений у заголовок: вірші з дитячої пісеньки про невинність серед природи, яку треба зберегти від падіння в прірву дорослості.

Мандруючи містом, Холден проходить низку випробувань, серед яких випадок із повією та ліфтером посідає центральне місце, оскільки сексуальна ініціація - це елемент міфології, неодмінний чинник людських уявлень про змужніння. Таким чином увесь епізод із життя американського тінейджера вводиться у загальнолюдський всесвіт. А Холден так і залишається дитиною.

Відтак свідомо надмірно осучаснена, суто лірична оповідь тінейджера набуває метафізичного значення. Холден і Америка - два світи роману "Ловець у житі". При тому, що Холден є її частиною, вони несумісні. Холден "виламується" із системи, зараженої брехнею. Він символізує чистоту і щирість природнього світу, "світу дитинства". Happy end'а не відбувається, так само як не відбувається і відродження Холдена Колфілда, або його примирення з дорослим життям, залишається дискомфорт, нонконформізм.

Селінджер у романі “Над прірвою в житі” робить сумний висновок: молоде покоління США знаходиться на краю прірви, з одного боку якої знаходиться життя за законами справедливості і добра, а з іншого – лицемірства і зла. Холден - один з тих небагатьох людей, які не дають цілому поколінню американців впасти в цю прірву аморальності.