Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді ДЕК психологія.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
157.46 Кб
Скачать

23. Пам'ять, її призначення. Характеристика видів та процесів пам’яті.

Пам'ять це психічний процес, який відображає досвід люди­ни шляхом запам'ятовування, зберігання та наступного відтво­рення.

Вона є необхідною умовою психічного розвитку людини, адже нові утворення ґрунтуються на зафіксованих здобутках.

Види пам'яті

Для визначення видів людської пам'яті вирізняють такі критерії:

1. Залежно від змісту матеріалу:

- Рухова пам'ять є однією з умов утворення різноманітних умінь та навичок, необхідних у навчальній, трудовій та інших різновидах діяльності людини. Сутність цієї пам'яті полягає в запам'ятовуванні і відтворенні людиною своїх рухів.

- Емоційна пам'ять зберігає переживання і почуття, пов'язані з подіями минулого. Запам'ятовується насамперед те, що викликає емоції. Цей вид пам'яті надає досвідові індивіда особистісного характеру і вирізняється особливою стійкістю.

- Образна пам'ять виявляється в запам'ятовуванні образів, уявлень предметів, явищ, властивостей їх. Залежно від того, якими аналізаторами сприймаються об'єкти для їх запам'ятовування, ця пам'ять поділяється на нюхову, зорову, тактильну тощо.

- Зміст словесно-логічної пам'яті — це поняття, судження, умови­води, які відображають предмети та явища в істинних зв'язках і відносинах, у загальних властивостях. Вона є специфічно людською пам'яттю, бо нерозривно пов'язана з мисленням та мовою і є провідною у засвоєнні знань під час навчальної діяльності. Характерними її рисами є точність відтворення і значна залежність від волі.

2. Залежно від характеру мети діяльності:

- Мимовільна пам'ять здійснюється без мети, без вольового зусил­ля запам'ятати і відтворити. Мимовільна пам'ять починає працювати тоді, коли людина на­магається, наприклад, зрозуміти матеріал.

- Довільна пам'ять передбачає наявність чітко визначеної мети щось запам'ятати, відтворити, пригадати. Головним знаряддям цієї пам'яті є мова.

Мимовільна і довільна пам'ять являють собою два послідовних етапи розвитку пам'яті. Мимовільна пам'ять генетично є першим видом, вона без спеціальних зусиль збагачує наш досвід. Довільна пам'ять дає людині змогу керувати мнемічними діями.

3. Залежно від часу закріплення і зберігання матеріалу:

- Сенсорна пам'ять фіксує і зберігає інформацію в аферентних час­тинах аналізаторів Цю пам'ять, миттєвий відбиток різної модальності, називають надкороткочасною.

- Короткочасна пам'ять характеризується швидким запам'ятову­ванням матеріалу, його відтворенням і нетривалим зберіганням. Короткочасна пам'ять обслуговує актуальні потреби діяльності і має обмежений обсяг.

- Тривала пам'ять забезпечує довгочасне зберігання матеріалу та наступне використання його. Це — найскладніший вид пам'яті. Матеріал у ній зберігається, зазнаючи впливу процесів запам'ятову­вання, забування, відтворення.

Вона поділяється на два типи: зі свідомим доступом, тобто лю­дина може за своїм бажанням згадати потрібну інформацію; із зак­ритим доступом.

Процеси і закономірності пам'яті

Пам'ять є складною системою процесів, що здійснюють повний цикл перетворень інформації суб'єктом: запам'ятову­вання, зберігання, відтворення і забування.

Запам'ятовування це процес пам'яті, який забезпечує прий­мання, відбір і фіксацію інформації завдяки утворенню асоціацій та мнемічних слідів у нейронних структурах мозку.

Мимовільне запам'ятовування має місце тоді, коли людина не ста­вить собі за мету щось закріплювати і в подальшому використовувати цю інформацію.

Для повного засвоєння і відтворення знань, вмінь, навичок необхідне довільне запам'ятовування. Цей процес пов'язаний з виз­наченням суб'єктом мнемічної цілі запам'ятати, завчити і зберегти певний обсяг матеріалу для наступного відтворення у формі словес­них звітів чи вмінь, навичок у діяльності. Довільне запам'ятовування забезпечує міцне і повне засвоєння матеріалу.

Способи довільного запам'ятовування:

  • логічні способи: групування матеріалу за значенням та змістом, співвіднесення нового з уже відомим, класифікація, систематизація матеріалу, пошук асоціацій за схожістю, суміжністю, контрастом - складання плану, повторення, заучування.

  • мнемічні, використовуються в тому разі, коли змістові знання про внутрішню структуру матеріалу відсутні або їх важко виявити. Розглянемо кіль­ка способів нього запам'ятовування: утворення смислових фраз і початкових букв інформації, що за­пам'ятовується, а ритмізація — переведення інформації у вірші, пісеньки, у рядки, пов'язані певним ритмом чи римою; запам'ятовування довгих термінів за допомогою асоціювання зі звучними словами; віднаходження яскравих, незвичайних образів, картинок, ма­люнків, які за "методом пов'язування" поєднують з інформацією, яку потрібно запам'ятати (наприклад, певні слова уявляють пер­сонажами мультфільмів).

Залежно від ступеня розуміння матеріалу запам'ятовування:

  • Механічним є запам'ятовування, яке здійснюється формально, без розуміння суті і логіки побудови матеріалу.

  • Смислове (логічне) запам'ятовування ґрунтується на утворенні зв'язків, які відображають істотні й закономірні відносини між об'єктами.

Зберігання — це процес, що забезпечує утримання матеріалу в мозку впродовж тривалого часу.

Відтворення — процес актуалізації знань, вмінь, навичок, засвоєних при запам'ятовуванні:

  • Впізнавання — це найпростіше відтворення в умовах повторного сприймання.

  • Власне відтворення — мимовільне або довільне відтворення ма­теріалу запам'ятовування.

  • Пригадування — довільне відтворення, що вимагає від людини активних вольових і розумових зусиль.

  • Спогади — локалізовані в часі та просторі відтворення Індивідом образів свого життєвого шляху.

Забування — це мнемічний процес, який призводить до втрати чіткості й зменшення обсягу запам'ятованого, виникнення помилок у відтворенні і, нарешті, унеможливлює впізнання.