Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБ ОПК 319.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

Питання до захисту:

  1. Що таке модем з фізичної точки зору?

Відповідь:___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Які види мережевого кабелю Ви знаєте? Назвіть їх переваги та недоліки?

Відповідь:___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Які Ви знаєте роз'єми для монтажу мережі на коаксіальному кабелі?

Відповідь:___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________

  1. Які Ви знаєте роз'єми для монтажу мережі на витій парі?

Відповідь:___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________

  1. Які основні характеристики маршрутизатора?

Відповідь:__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Лабораторна робота № 2 Мережеві можливості Windows 95/98/2k/xp

1 Тема роботи: огляд та порівняння Windows 95/98/2k/XP і ознайомлення з їх основними мережевими можливостями.

2 Мета роботи: придбання знань про мережеві можливості ОС Windows, а також практичних навичок у роботі з папками та файлами у мережевому оточенні.

3 Опис робочого місця: На кожному робочому місці повинно бути наступне обладнання:

- комп’ютер.

4 Теоретичний матеріал Підтримка мережі в windows 95/98/2k/xp

Windows 95

Дана ОС спочатку оснащена достатніми мережевими возможнотмі. Вона дозволяє організувати однорангову мережу на базі декількох машин з windows 95, спільне використання файлів і принтерів, обмін даними з мережами Novell Netware, працювати в мережі з сервером на базі windows NT, отримувати віддалений доступ до мереж і, нарешті, здійснити підключення і роботу в Інтернет.

Windows 98

Операційна система windows 98 має інтерфейс користувача заснований на Internet-технологіях, що дозволяє полегшити роботу в мережі Internet. windows 98 дозволяє об'єднувати в однорангову мережу комп'ютери оснащені операційними системами windows 95, Novell Netware і ін. Одним з нововведень є наявність служби "Загальний доступ до підключення Internet", за допомогою якої можна налаштувати інші комп'ютери мережі для використання Internet.

Windows 2000

Windows 2000 (також звана Win2k, W2k або Windows NT 5.0, кодова назва Cairo) - операційна система сімейства Windows NT компанії Microsoft, призначена для роботи на комп'ютерах з 32-бітними процесорами. Windows 2000 випускалася в чотирьох виданнях: Professional (видання для робочих станцій і досвідчених користувачів), Server, Advanced Server і Datacenter Server (для застосування на серверах). Крім того, існує «обмежене видання» Windows 2000 Advanced Server Limited Edition і Windows 2000 Datacenter Server Limited Edition, призначений для роботи на 64-розрядних процесорах Intel Itanium. Згодом Windows 2000 була замінена операційними системами Windows XP (на стороні клієнта) і Windows Server 2003 (на стороні сервера). Станом на 2005 рік, Windows 2000 зберігала свою популярність, особливо у великих компаніях, де оновлення операційних систем на великій кількості комп'ютерів пов'язане з серйозними технічними та фінансовими труднощами. Згідно з дослідженням компанії Assetmetrix, на початку 2005 року частка Windows 2000 серед операційних систем Windows для робочих станцій в компаніях з більш ніж 250 комп'ютерами становить більше 50%. У той же час в компаніях з менш ніж 250 комп'ютерами Windows XP більш популярна.

Корпорація Microsoft 30 червня 2005 припинила основну підтримку операційної системи Windows 2000, а 13 липня 2010 року - розширену.

Витік вихідних текстів

12 лютого 2004 стало відомо про витік частини вихідних текстів Windows 2000 в пірингові мережі. Вони поширювалися у вигляді zip-архіву розміром близько 200 МБ; повний розмір вмісту архіву був близько 600 МБ, що дало підстави вважати, що вихідні тексти були винесені на CD-ROM з якогось установи, що мав до них доступ (до них ставилися сама корпорація Microsoft, державні установи, які уклали з нею контракт Government Security Program, а також безліч дрібних фірм, які отримали підряди на роботу над окремими частинами Windows).

Як стало відомо пізніше, ці вихідні тексти відповідали версії Windows 2000 SP1. Вони були передані ізраїльській компанії Mainsoft, яка займалася портуванням веб-браузера Internet Explorer для UNIX-систем. Адреси електронної пошти співробітників Mainsoft були виявлені в одному з креш-дампів, що містилися в архіві з вихідними текстами. Через кілька днів після витоку Microsoft випустила звернення, в якому підтверджувала відповідність вмісту zip-архіву вихідних текстів Windows 2000, і обіцяла застосувати юридичні санкції до всіх, хто буде викритий в поширенні цього архіву. Незважаючи на загрозу, ці вихідні тексти швидко розійшлися по хакерських спільнот по всьому світу. Зокрема, незабаром після витоку була виявлена ​​уразливість в коді обробки BMP-файлів (BMP (від англ. Bitmap Picture) - формат зберігання растрових зображень, ра зработанний компанією Microsoft) в IE; фахівець з комп'ютерної безпеки, який знайшов цю уразливість, підтвердив, що він знайшов її, вивчаючи витекли вихідні тексти.

windows 2000 являє собою повнофункціональну мережеву операційну систему на базі технології windows NT. Комп'ютер, оснащений операційною системою windows 2000 може виступати не тільки в ролі клієнта, а й сервера мережі, тобто бути постачальником послуг мережі. windows 2000 об'єднує і розширює можливості windows 9x і windows NT.

Windows XP

Кодова назва при розробці - Whistler; внутрішня версія - Windows NT 5.1 - операційна система (ОС) сімейства Windows NT корпорації Microsoft. Вона була випущена 25 жовтня 2001 року і є розвитком Windows 2000 Professional. Назва XP походить від англ. eXPerience (досвід).

На відміну від попередньої системи Windows 2000, яка поставлялася як в серверному, так і в клієнтському варіантах, Windows XP є виключно клієнтською системою. Її серверним аналогом є Windows Server 2003. Хоча Windows Server 2003 і побудований на базі того ж коду, що і Windows XP, майже цілком наслідуючи інтерфейс її користувача частині, Windows Server 2003 все ж використовує більш нову і перероблену версію ядра NT 5.2; з'явилася пізніше Windows XP Professional x64 Edition мала той же ядро, що і Windows Server 2003, і отримувала тіж оновлення безпеки, внаслідок чого можна було говорити про те, що їх розвиток йшов «паралельно».

За даними веб-аналітики від W3Schools (англ.) з вересня 2003 по липень 2011 року Windows XP була найбільш використовуваною операційною системою для доступу до мережі Інтернет в світі. Станом на лютий 2012 року, Windows XP знаходиться на другому місці з часткою 30,0%. Максимум цього значення становив 76,1% і був досягнутий у січні 2007 року .

Нововведення в порівнянні з Windows 2000

Деякими з найбільш помітних поліпшень в Windows XP в порівнянні з Windows 2000 є:

- Нове оформлення графічного інтерфейсу, включаючи більш округлі форми і плавні кольору; а також додаткові функціональні покращення (такі, як можливість подання папки у вигляді слайд-шоу в провіднику Windows).

- Підтримка методу згладжування тексту ClearType, що поліпшує відображення тексту на ЖК-дисплеях (за замовчуванням відключена).

- Можливість швидкого перемикання користувачів, що дозволяє тимчасово перервати роботу одного користувача і виконати вхід в систему під іменем іншого користувача, залишаючи при цьому додатки, запущені першим користувачем, включеними.

- Функція «віддалений помічник», що дозволяє досвідченим користувачам і технічному персоналу підключатися до комп'ютера з системою Windows XP по мережі для ирішення проблем. При цьому допомагає користувач може бачити вміст екрану, вести бесіду та (з дозволу віддаленого користувача) брати управління у свої руки.

- Програма відновлення системи, призначена для повернення системи в певний попереднє стан (ця функція є розвитком аналогічної програми, включеної в Windows ME), а також поліпшення інших способів відновлення системи. Так, при авантаженні останньої вдалої конфігурації завантажується також і колишній набір драйверів, що дозволяє в ряді випадків легко відновити систему при проблемах, що виникли в результаті установки драйверів; можливість відкоту драйверів і т. д.

- Покращена сумісність зі старими програмами та іграми. Спеціальний майстер сумісності дозволяє емулювати для окремої програми поведінка однієї з попередніх версій ОС (починаючи з Windows 95). Втім, функція сумісності присутня в Windows 2000 з пакетом оновлень.

- Можливість віддаленого доступу до робочої станції завдяки включенню в систему мініатюрного сервера терміналів (тільки у виданні Professional).

- Більш розвинені функції управління системою з командного рядка.

- Підтримка провідником Windows цифрових фотоформаті та аудіофайлів (автоматичне відображення метаданих для аудіофайлів, наприклад, тегів ID3 для MP3-файлів).

- Windows XP включає технології, розроблені фірмою Roxio, які дозволяють виробляти пряму запис CD з провідника, не встановлюючи додаткове ПЗ, а робота з перезаписуваними компакт-дисками стає подібною роботі з дискетами або жорсткими дисками. Також в Media Player включена можливість проводити запис аудіо-дисків. Можливості роботи з образами дисків не передбачено.

- Windows XP може працювати з архівами ZIP і CAB без установки додаткового ПЗ. Робота з архівами даного типу можлива в провіднику як зі звичайними папками, які можна створювати і видаляти, заходити в архів, додавати / видаляти файли подібно роботі зі звичайними папками. Також можлива установка пароля на архів. При необхідності можна призначити для роботи з цими архівами будь стороннє програмне забезпечення.

- Покращення в підсистемі EFS, які полягають в необов'язковості агента відновлення, більш безпечного збереження ключів. Шіфруемие файли тепер не просто видаляються, а перезаписуються нулями, що набагато надійніше. Починаючи з SP1 стає можливим використовувати (він і використовується за умовчанням) алгоритм AES, поряд з DESX і 3-DES.

- Настроювані панелі інструментів, за допомогою яких можна оптимізувати доступ до файлів, папок і ресурсів Інтернету. Досить розмістити їх на краю Робочого столу (на зразок бічній панелі) або на панелі завдань (у формі посилання).

Незважаючи на деякі переваги перед Windows Vista і навіть Windows 7 у швидкодії, за що її так цінують користувачі, Windows XP (SP1, SP2, SP3) має характерний недолік: при установці користувачеві пропонується створити обліковий запис з правами адміністратора і працювати під нею, через це ОС вразлива до вірусів. Незважаючи на те, що ця проблема вирішується створенням і використанням облікового запису з обмеженими правами, багато користувачів цього не роблять з різних причин, в тому числі через незнання. У наступних версіях (Windows Vista і старше) дана проблема була вирішена компонентом User Account Control. Також заяви «про меншу безпеки Windows XP» в даний час стали менш актуальні, ніж на момент виходу Windows Vista в силу розвитку антивірусів і їх евристичних здібностей.

Windows Vista

Операційна система сімейства Microsoft Windows NT, лінійки операційних систем, використовуваних на користувальницьких персональних комп'ютерах. В стадії розробки дана операційна система мала кодову назву «Longhorn».

У лінійці продуктів Windows NT Windows Vista носить номер версії 6.0 (Windows 2000 - 5.0, Windows XP - 5.1, Windows Server 2003 - 5.2). Для позначення «Windows Vista» іноді використовують абревіатуру «WinVI», яка об'єднує назву «Vista» і номер версії, записаний римськими цифрами. Windows Vista, як і Windows XP, - виключно клієнтська система. Microsoft також випустила серверну версію Windows Vista - Windows Server 2008. 30 листопада 2006 Microsoft офіційно випустила Windows Vista і Office 2007 для корпоративних клієнтів. 30 січня 2007 почалися продажі системи в Росії для вичайних користувачів.

За даними веб-аналітики від W3Schools, станом на січень 2012 року, частка ринку Windows Vista дорівнює 4,7%; це значення досягало максимуму в 18,6% в жовтні 2009 року.

Особливості Windows Vista

- За твердженням самої Microsoft, час завантаження системи менше, ніж в Windows XP і на більшості комп'ютерів становить менше хвилини. Зменшено час входу і виходу із сплячого режиму до 6 секунд. Але з появою інтерфейсу доводиться чекати значно довше, щоб почати повноцінну роботу, поки пройдуть фонові процеси, сильно ускладнюють роботу сторонніх програм.

- Завдяки технології «Windows ReadyBoost» стало можливе використання ємності зовнішніх USB флеш накопичувачів для своппінга, що в деяких випадках збільшує продуктивність на 40%.

- За інформацією Microsoft, за 180 днів доступності в Windows Vista було знайдено менше вразливостей, ніж в Windows XP. Ймовірність попадання в систему вірусів, хробаків і руткітів на 35% менше, ніж в Windows XP SP3, на 60% менше, ніж у Windows XP SP2 і на 90% - ніж у Windows XP без сервіспак.

Компоненти мережі на базі windows

Робоча група - сукупність комп'ютерів, що мають схожі права доступу або інші відмітні ознаки. Робочі групи використовуються для побудови більш чіткої рганізації мережі.

Права (рівні) доступу - сукупність правил, що визначає можливості клієнта мережі при використанні ресурсів мережі.

Мережевий ресурс являє собою деякий пристрій, підключений до мережі (комп'ютер, принтер), або дані.

Кожен комп'ютер підключений до мережі на базі windows повинен мати мережеве ім'я, унікальне в межах мережі і повинен входити в деяку робочу групу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]