Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБ ОПК 319.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

Роз'єми для монтажу мережі на коаксіальному кабелі

T - Connector (Tee Adapter) (рис. 1.12)

Призначений для підключення пристроїв до сегменту мережі на основі 10 Base- 2 (тонкий Ethernet).

При відключенні пристрою, Т-коннектор необхідно залишати в мережі, щоб не порушувати її працездатність. Чи замінювати Т-коннектор на прямий з'єднувач (I- connector) (рис. 1.13).

Рисунок 1.12 − T - Connector (Tee Adapter)

Рисунок 1.13 − Прямий з'єднувач (I - connector)

Термінатор

Це роз'їм (папа) із запаяним в нім, між центральним і зовнішнім контактами, резистором. Опір резистора повинен дорівнювати хвилевому опору кабелю. Для мереж типу 10Base-2 або тонкий Ethernet ця величина складає 50 Ом. Тільки один термінатор в сегменті 10Base2 може бути заземлений (а може і взагалі не заземлюватись). Для заземлення використовується термінатор з ланцюжком і контактом на її кінці. Для 10Base5 заземлення одного і тільки одного з термінаторів (точніше, одній з точок сегменту) обов'язково.

Якщо не вдається купити термінатори, їх можна зробити із звичайних вітчизняних роз'ємів типу СР- 50-74, упаявши з боку кабелю, між центральним контактом і корпусом, резистор на 50 Ом (підійде стандартний резистор на 51 Ом).

Рисунок 1.14 − Термінатор

Роз'єми для монтажу мережі на витій парі

Восьмиконтактний модульний з'єднувач (Вилка, Plug) "rJ-45"(рис.1.15)

Вилка "rJ-45" схожа на вилку від імпортних телефонів, тільки трохи більшого розміру і має вісім контактів.

Рисунок 1.15 − Восьмиконтактний модульний з'єднувач (Вилка, Plug) "rJ-45"

де 1 - контакти 8 шт.;

2 - фіксатор роз'єму;

3 - фіксатор дроту.

На рис. 1.16, 1.17 наведені вигляди з боку та спереду контактів.

Контакт 1 2 3 4 5 6 7 Контакт 8

Рисунок 1.16 − Вигляд з боку контактів

Рисунок 1.17 − Вигляд спереду

На новій, невикористаній вилці, контакти виходять за межі корпусу (рис.1.18).

Рисунок 1.18 − Нова вилка

В процесі обтиску, вони будуть втоплені всередину корпусу, прорізатимуть ізоляцію (2) дроту і встромлятися в жилу(1).

Вилки діляться на екранованих і неекранованих, зі вставкою (рис. 1.19) і без, для круглого і для плоского кабелю, для одножильного і для багатожильного кабелю, з двома і з трьома зубцями. Корисно разом з вилкою на кабель встановлювати захисний ковпачок.

Рисунок 1.19 − Вилка зі вставкою

Розплетені і розташовані відповідно до вибраного вами способу, дроти кабелю вставляються у вставку до упору, зайве обрізується, потім вставка разом з кабелем вставляється у вилку. Вилка обтискається. При цьому способі монтажу довжина розплітання виходить мінімальною, монтаж простіший і швидший, ніж при використанні звичайної вилки без вставки. Така вилка дещо дорожче чим звичайна.

Восьмиконтактний модульний з'єднувач

Гнізда встановлюються в мережеві карти, хаби, трансівери і інші пристрої. Сам роз’їм є рядом (8 шт.) пружинячих контактів і виїмкою для фіксатора вилки. Якщо дивитися на гніздо з боку контактів, причому вони розташовуються знизу, то відлік йде справа наліво.

Розетка є гніздом (роз'їм) з'єднувача з яким-небудь пристосуванням для кріплення кабелю і корпусом для зручності монтажу. У неї теж включається вилка. Розетки, також як і кабель, бувають різній категорії. На корпусі розетки, зазвичай, написано до якої категорії вона відноситься. При побудові мереж 10Base-2 необхідно використовувати розетки категорії 3 (Cat.3) або краще (Cat.5). А для мереж 100Base - TX необхідно застосовувати тільки Cat.5 . Розетки 5-ої категорії діляться також за способом монтажу кабелю в самій розетці. Існує досить велика кількість рішень, як підтримуваних якою-небудь однією конкретною фірмою, так і досить загальноприйнятих, - "тип 110", "тип KrONE".

Взагалі, розеток випускається величезна різноманітність, але для будинку доводиться використовувати найбільш дешеві: зовнішні. Звичайна розетка є невеликою пластмасовою коробочкою (рис.1.20), до якої додається шуруп і двостороння наклейка для монтажу на стіну. Якщо покриття стіни дозволяє, простіше користуватися наклейкою, якщо немає - доведеться свердлити стінку і прикручувати розетку шурупом. З одного боку корпусу розташовується роз’їм для включення вилки rJ - 45, до речі бувають розетки що мають в корпусі два роз'єми і більш.

Рисунок 1.20 − Розетка

Щоб зняти кришку з коробочки і дістатися до нутрощів розетки потрібно виявити масу терпіння і винахідливості. Кришка тримається на внутрішніх клямках, зовні ніяк, зазвичай, не позначених. Необхідно виявити ці клямки, далі існують дві можливості: клямки відкриваються або всередину (що рідше) або назовні. На клямки що відкриваються всередину необхідно натиснути, а що відкриваються назовні чим-небудь підчепити. Корисно, при купівлі попросити, щоб вам показали, як розетка відкривається. Після зняття кришки (рис.1.20), залежно від того якого типу у вас розетка, усередині розетки ви виявите кріплення дротів і роз'їм (рис.1.21).

Рисунок 1.20 – Розетка у розкритому вигляді

Рисунок 1.21 – Розетка для монтажу на стіну зовнішня, вид з боку роз'єму

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]