Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБ ОПК 319.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

Особові ip - адреси

Існують деякі значення IP-адрес, які зарезервовані заздалегідь, тобто існують IP -адреси, які призначені для особливих цілей. Для яких?

1) Якщо вся IP-адреса складається тільки з двійкових нулів, то вона означає адресу того вузла, який згенерував цей пакет;

0 0 0 0 ................................... 0 0 0 0

цей режим використовується тільки в деяких повідомленнях протоколу міжмережевих повідомлень ICMP, що управляють.

2) Якщо в полі номера мережі стоять тільки нулі, то за умовчанням вважається, що вузол призначення належить тій же самій мережі, що і вузол, який відправив пакет.

0 0 0 0 ......0 Номер вузла

IP -адреса з нульовим номером хоста використовується для адресації до усієї мережі. Наприклад, в мережі класу С із з номером 199.60.32 IP-адреса 199.60.32.0 означає мережу в цілому.

3) Якщо усі двійкові розряди IP-адреси дорівнюють 1, то пакет з такою адресою призначення повинен розсилатися усім вузлам, що знаходяться в тій же мережі, що і джерело цього пакету.

1 1 1 1 ........................................1 1

Така розсилка називається обмеженим широкомовним повідомленням (limited broadcast).

4) Якщо в полі номера вузла призначення стоять тільки одиниці, то пакет з такою адресою має розсилається усім вузлам мережі із заданим номером мережі. Наприклад, пакет з адресою 192.190.21.255 доставляється усім вузлам мережі 192.190.21.0.

Номер мережі 1111...............11

Така розсилка називається широкомовним повідомленням (broadcast).

Припустимо, наприклад, що один з хостів в мережі класу С з мережевою адресою 199.60.32.0 збирається направити повідомлення усім іншим хостам, що знаходяться в тій же мережі. В цьому випадку повідомлення має бути передане на адресу 199.60.32.255.

При адресації хостів інтермережі адміністратор повинен обов'язково враховувати усі обмеження, які вносяться особливим призначенням деяких IP -адрес.

Таким чином, кожен адміністратор повинен знати, що ні номер мережі, ні номер вузла не може складатися тільки з одних двійкових одиниць або тільки з одних двійкових нулів. Звідси витікає, що максимальна кількість вузлів, приведена в таблиці для мереж кожного класу, на практиці має бути зменшена на 2.

Особливий сенс має IP-адреса, перший октет якої дорівнює 127. Ця адреса зарезервована для тестування програм і взаємодії процесів в межах однієї машини.

Коли програма посилає дані по IP-адресі 127.0.0.1, то утворюється як би "петля". Дані не передаються по мережі, а повертаються модулям верхнього рівня, як тільки що прийняті.

Тому в IP-мережі забороняється привласнювати машинам IP-адреси, що починаються з127! Ця адреса має назву loopback.

Можна віднести адресу 127.0.0.0 до внутрішньої мережі модуля маршрутизації вузла, а адресу 127.0.0.1 - до адреси цього модуля на внутрішній мережі.Насправді будь-яка адреса мережі 127.0.0.0 служить для позначення свого модуля маршрутизації, а не тільки 127.0.0.1, наприклад 127.0.0.3.

У протоколі IP немає поняття широкомовності в тому сенсі, в якому воно використовується в протоколах канального рівня локальних мереж, коли дані мають бути доставлені абсолютно усім вузлам.

Як обмежена широкомовна IP -адреса, так і широкомовна IP -адреса мають свої межі поширення в інтермережі - вони обмежені або мережею, до якої належить вузол-джерело пакету, або мережею, номер якої вказаний в адресі призначення. Тому ділення мережі за допомогою маршрутизаторів на частини локалізує широкомовний шторм межами однієї із складових загальної мережі частин просто тому, що немає способу адресувати пакет одночасно усім вузлам усіх мереж складеної мережі.

Нами вже згадувалася вище в таблиці форма групової IP -адреси - multicast. Так от саме IP адреса multicast означає, що цей пакет має бути доставлений відразу декільком вузлам, які утворюють групу з номером, вказаним в полі адреси. Вузли самі ідентифікують себе, тобто визначають, до якої з груп вони відносяться. Один і той же вузол може входити в декілька груп. Члени якої-небудь групи multicast не обов'язково повинні належати одній мережі. У загальному випадку вони можуть розподілятися по абсолютно різних мережах, що знаходяться один від одного на довільній кількості хопов.

Групова адреса не ділиться на поля номера мережі і вузла і обробляється маршрутизатором особливим чином. Основне призначення multicast - адрес - поширення інформації за схемою "один - до-многих". Вона працює таким чином: хост, який хоче передавати одну і ту ж інформацію багатьом абонентам, за допомогою спеціального протоколу IGMP (Internet Group Management Protocol) повідомляє про створення в мережі нової мультивещальної групи з певною адресою. Машрутизатори, підтримуючі мультивещательність, поширюють інформацію про створення нового гурту в мережах, підключених до портів цього маршрутизатора.

Хости, які хочуть приєднатися до знову створюваної мультивещательної групи повідомляють про це своїм локальним маршрутизаторам і ті передають цю інформацію хосту, ініціаторові створення нової групи. Щоб маршрутизатори могли автоматично поширювати пакети з адресою multicast по складеній мережі, необхідно використовувати в кінцевих маршрутизаторах спеціальні модифіковані протоколи обміну маршрутною інформацією.

Загалом, групова адресація була призначена для економічного поширення в Internet або великій корпоративній мережі аудио- або відеопрограм, призначених відразу великій аудиторії слухачів або глядачів.

Слід сказати, що якщо такі засоби знайдуть широке застосування (зараз вони представляють в основному невеликі експериментальні острівці загалом Internet), то Internet зможе створити серйозну конкуренцію радіо і телебаченню.

Давайте, зробимо підсумок, який закріпить наше уявлення про те, що означає IP -адрес :

IP адреса може означати одне з трьох :

1. Адреса IP мережі (група IP пристроїв, що мають доступ до загального середовища передачі - наприклад, усі пристрої в сегменті Ethernet). Мережева адреса завжди має біти інтерфейсу (хоста) адресного простору встановленими в 0 (якщо мережа не розбита на підмережі).

2. Широкомовна адреса IP мережі (адреса для 'розмови' з усіма пристроями в IP мережі). Широкомовні адреси для мережі завжди мають хостові біти адресного простору встановленими в 1 (якщо мережа не розбита на підмережі ).

3. Адреса інтерфейсу (наприклад Ethernet -адаптер або PPP інтерфейс хоста, маршрутизатора, сервера ). Ці адреси можуть мати будь-які значення хостових бітів, виключаючи усі нулі або усі одиниці - щоб не плутати з адресами мереж і широкомовними адресами.

Для мережі класу A ...

(один байт під адресу мережі, три байти під номер хоста)

10.0.0.0 мережа класу А, тому що усі хостові біти дорівнюють 0.

10.0.1.0 адреса хоста в цій мережі.

10.255.255.255 широкомовна адреса цієї мережі, оскільки усі мережеві біти встановлені в 1.

Для мережі класу B...

(два байти під адресу мережі, два байти під номер хоста)

172.17.0.0 мережа класу B.

172.17.0.1 адреса хоста в цій мережі.

172.17.255.255 мережева широкомовна адреса.

Для мережі класу C…

(три байти під адресу мережі, один байт під номер хоста)

192.168.3.0 адреса мережі класу C.

192.168.3.42 хостова адреса в цій мережа.

192.168.3.255 мережева широкомовна адреса.

Майже усі доступні мережеві IP адреси належать класу C.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]