Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБ ОПК 319.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

Компоненти мережі. Комутуючі пристрої

Кабельний сегмент мережі - ланцюжок відрізків кабелів, електрично сполучених один з одним.

Логічний сегмент мережі, або просто сегмент - група вузлів мережі, що мають безпосередній доступ один до одного на рівні пакетів канального рівня. У інтелектуальних хабах Ethernet групи портів можуть об'єднуватися в логічні сегменти для ізоляції їх трафіку від інших сегментів в цілях підвищення продуктивності і захисту.

Вузол мережі (Node) - комп'ютер з мережевим інтерфейсом (виступаючий в ролі робочої станції, сервера або в обох ролях), принтер або інший пристрій, що розділяється, з мережевим інтерфейсом.

Концентратор- хаб (Hub) - пристрій фізичного підключення декількох сегментів або променів, зазвичай з можливістю з'єднання мереж різної архітектури

Інтелектуальний хаб (Intelligent Hub) має спеціальні засоби для діагностики і управління, що дозволяє оперативно отримувати відомості про активність і справність вузлів, відключати несправні вузли і т. д. Вартість істотно вища, ніж у звичайних.

Активний хаб (Active Hub) посилює сигнали, вимагає джерела живлення.

Peer Hub - хаб, виконаний у вигляді плати розширення PC, що використовує тільки джерело живлення PC.

Пасивний хаб (Passive Hub) тільки погоджує імпеданс ліній (у мережах ArCnet).

Standalone Hub - самостійний пристрій з власним джерелом живлення (звичайний варіант).

Повторювач (repeater) - пристрій для з'єднання сегментів однієї мережі, що забезпечує проміжне посилення і формування сигналів. Дозволяє розширювати мережу по відстані і кількості підключених вузлів.

Міст (Bridge) - засіб передачі пакетів між мережами (локальними), для протоколів мережевого рівня прозорий. Здійснює фільтрацію пакетів, не випускаючи з мережі пакети для адресатів, що знаходяться усередині мережі, а також переадресацію - передачу пакетів в іншу мережу відповідно до таблиці маршрутизації або в усі інші мережі за відсутності адресата в таблиці. Таблиця маршрутизації зазвичай складається в процесі самонавчання за адресою джерела пакету, що приходить.

Маршрутизатор (router) - засіб забезпечення зв'язку між вузлами різних мереж, використовує мережеві (логічні) адреси. Мережі можуть знаходитися на значній відстані, і шлях, по якому передається пакет, може проходити через декілька маршрутизаторів. Мережева адреса інтерпретується як ієрархічний опис місця розташування вузла. Маршрутизатори підтримують протоколи мережевого рівня : IP, IPX, X.25, IDP. Мультипротокольні маршрутизатори (складніші і дорожчі) підтримують декілька протоколів одночасно для гетерогенних мереж. Brouter (Bridging router) - комбінація моста і маршрутизатора, оперує як на мережевому, так і на канальному рівні.

Основні характеристики маршрутизатора :

- тип: одно- або багатопротокольний, LAN або wAN, Brouter;

- підтримувані протоколи;

- пропускна спроможність;

- типи мереж, що підключаються;

- підтримувані інтерфейси (LAN і WAN);

- кількість портів;

- можливість управління і моніторингу мережі.

Шлюз (Gateway) - засіб з'єднання різнорідних мереж. На відміну від повторювачів, мостів і маршрутизаторів, прозорих для користувача, присутність шлюзу помітна. Шлюз виконує перетворення форматів і розмірів пакетів, перетворення протоколів, перетворення даних, мультиплексування. Зазвичай реалізується на основі комп'ютера з великим об'ємом пам'яті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]