Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБ ОПК 319.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

Види мережевих карт

Мережева карта ISA

Мережева карта комбінована (BNC+rJ45), шина ISA (рис.1.3). Одночасне використання двох роз'ємів неприпустимо.

Рисунок 1.3 − Мережева карта ISA (BNC+rJ45)

де 1 - Роз'їм під виту пару (rJ - 45);

2 - Роз'їм для коаксіального кабелю (BNC);

3 - Шина даних ISA;

4 - Панелька під мікросхему BootrOM;

5 - Мікросхема контролера плати (Chip або Chipset).

BootrOM Мікросхема ПЗП "BootrOM" призначена для завантаження операційної системи комп'ютера не з локального диска, а з сервера мережі. Таким чином можна використовувати комп'ютер що зовсім не має встановлених дисків і дисководів. Іноді це корисно з точки зору безпеки, іноді з точки зору економії. Для установки BootrOM на мережевій карті передбачена панелька під Dip корпус. Мікросхема завантаження повинна відповідати мережевій карті.

Мережеві карти PCI UTP rJ – 45(рис.1.4)

Риунок 1.4 − Мережеві карти PCI UTP rJ - 45

де 1 - Роз'їм під виту пару (rJ - 45);

3 - Шина даних PCI;

4 - Панелька під мікросхему BootrOM;

5 - Мікросхема контролера плати.

Установка мережевої карти

Мережева карта вставляється у відповідний роз’їм шини даних, розташований на материнській платі (рис.1.7). Якщо мережева карта призначена для шини даних ISA (рис.1.8), то вставляти потрібно в будь-який вільний роз’їм ISA (рис.1.5). Якщо мережева карта призначена для шини даних PCI (рис.1.9), то вставляти потрібно в будь-який вільний роз’їм PCI (рис.1.6).

Рисунок 1.5 − Роз'їм ISA - 16bit

Рисунок 1.6 − Роз'їм PCI

Рисунок 1.7 − Роз'єми шини даних у комп'ютері

Конфігурація мережевої плати

Для нормальної роботи кожної мережевої плати їй потрібні адреса введення-виводу (In/Out port) і номер переривання (IrQ). Конфігурація мережевої плати полягає в налаштуванні її на вільну адресу і переривання, які потім використовуватимуться операційною системою. Адреси (i/o port) і переривання(IrQ) для кожної мережевої плати мають бути свої, відмінні від інших пристроїв комп'ютера. Сучасні мережеві карти, підтримувані технологію Plug - n - play самі виконують цю операцію, для усіх інших необхідно самостійно виконати її. Пошук незайнятої адреси і переривання залежить від вашого знання апаратної частини комп'ютера або програмного забезпечення встановленого на ньому.

Рисунок 1.8 − Мережеві карти ISA

Рисунок 1.9 − Мережеві карти PCI

Мережевий кабель. Види і основні характеристики

Вибір кабелю.

Як засоби комунікації найчастіше використовуються вита пара, коаксіальний кабель, оптоволоконні лінії.

При виборі типу кабелю враховують наступні показники:

- вартість монтажу і обслуговування;

- швидкість передачі інформації;

- обмеження на величину відстані передачі інформації (без додаткових підсилювачів - повторювачів(репітерів));

- безпека передачі даних.

Головна проблема полягає в одночасному забезпеченні цих показників, наприклад, найвища швидкість передачі даних обмежена максимально можливою відстанню передачі даних, при якій ще забезпечується необхідний рівень захисту даних. Легкі нарощення і простота розширення кабельної системи впливають на її вартість.

Вита пара.

Найбільш дешевим кабельним з'єднанням є вите двожильне дротяне з'єднання часто зване "витою парою" (twisted pair). Вона дозволяє передавати інформацію з швидкістю до 100 Мбіт/с, легко нарощується, проте являється завадонезахищеною. Максимальна довжина кабелю не може перевищувати 100 м. Мінімальна довжина кабелю - 1м. Перевагами є низька ціна і безпроблемна установка. Для підвищення завадозахищеності інформації часто використовують екрановану виту пару, тобто виту пару, поміщену в екрануючу оболонку, подібно до екрану коаксіального кабелю. Це збільшує вартість витої пари і наближає її ціну до ціни коаксіального кабелю.

Неекранована вита пара (Unshielded Twisted Pair)

Кабель "Twisted Pair" - "Вита пара", складається з "пар" проводів, закручених один навколо іншого і одночасно закручених навколо інших паp, в межах однієї оболонки (рис.1.10). Кожна пара складається з пpовода, іменованого "ring" і пpовода "Tip"(назви з телефонії). Кожна паpа в оболонці має свій номеp, таким чином, кожен пpовід можна ідентифікувати як ring1, Tip1, ring2, Tip2, .. . Додатково до нумеpації пpоводів кожна паpа має свою унікальну колірну схему.

Рисунок 1.10 − Неекранована вита пара (Unshielded Twisted Pair)

Для кожної паpи пpоводів ring - пpовід забарвлений в основний колір із смужками додаткового, а Tip - пpовід - навпаки. Hапpиклад, для паpи 1 ring1 - пpовід буде синій з білими смужками, а Tip1 - провід - білий з синіми смужками.

На практиці, коли кількість пар невелика (4 пари), часто не застосовується забарвлення основного дроту смужками кольору додаткового.

В цьому випадку дроти мають колір в парах:

- Синій і білий з синіми смужками;

- Помаранчевий і білий з помаранчевими смужками;

- Зелений і білий із зеленими смужками;

- Коричневий і білий з коричневими смужками.

Для позначення діаметру дроту часто застосовується американська міра - AwG(gauge - калібр, діаметр).

Нормальний дріт для використання в 10 Base - T відповідає 22 або 24 AwG. Причому чим менше діаметр дроту, тим більше ця величина. Згідно із стандартами, дріт ділиться на декілька категорій по своїй "пропускній спроможності". ANSI/EIA/TIA-568, ISO/ieC 11801. Нині широко використовується кабель в основному п'ятій категорії. Зазвичай на дроті написано, до якої категорії він відноситься. Наприклад: "CATEGOrY 5 UTP".

Коаксіальний кабель.

Коаксіальний кабель (рис.1.11) має середню ціну, добре завадозахищен і застосовується для зв'язку на великі відстані (декілька кілометрів). Швидкість передачі інформації від 1 до 10 Мбіт/с, а в деяких випадках може досягати 50 Мбіт/с. Коаксіальний кабель використовується для основної і широкосмугової передачі інформації.

Рисунок 1.11 − Коаксіальний кабель

де 1 - центральний дріт (жила);

2 - ізолятор центрального дроту;

3 - екрануючий провідник (екран);

4 - зовнішній ізолятор і захисна оболонка.

Широкосмуговий коаксіальний кабель.

Широкосмуговий коаксіальний кабель несприйнятливий до перешкод, легко нарощується, але ціна його висока. Швидкість передачі інформації дорівнює 500 Мбіт/с. При передачі інформації в базисній смузі частот на відстань більше 1,5 км вимагається підсилювач, або так званий репітер (повторювач). Тому сумарна відстань при передачі інформації збільшується до 10 км. Для обчислювальних мереж з топологією шина або дерево коаксіальний кабель повинен мати на кінці резистор (терминатор), що погоджує.

Еthernet -кабель.

Ethernet - кабель також є коаксіальним кабелем з хвилевим опором 50 Ом. Його називають ще товстий Ethernet (thick) або жовтий кабель (yellow cable). Він використовує 15-контактне стандартне включення. Внаслідок завадозахищеності є дорогою альтернативою звичайним коаксіальним кабелям. Максимально доступну відстань без повторювача не перевищує 500 м, а загальна відстань мережі Ethernet - близько 3000 м. Ethernet - кабель, завдяки своїй магістральній топології, використовує у кінці лише один резистор навантаження.

Оптоволоконні лінії

Найбільш дорогими є оптопровідники, звані також скловолоконим кабелем. Швидкість поширення інформації по них досягає декількох гигабіт в секунду. Допустиме видалення більше 50 км. Зовнішня дія перешкод практично відсутня. На даний момент це найбільш дороге з'єднання для ЛВС. Застосовуються там, де виникають електромагнітні поля перешкод або вимагається передача інформації на дуже великі відстані без використання повторювачів. Вони мають протипідслуховуючі властивості, оскільки техніка відгалужень в оптоволоконних кабелях дуже складна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]