Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_Dima.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
333.31 Кб
Скачать
  1. Наведіть та опишіть апріорні методи оцінки якостей експерта

Апріорними називаються методи оцінки якостей експерта, при яких не використовується інформація про результати його участі в попередніх експертизах.

До цієї групи відносяться перш за все найпоширеніші методи самооцінювання, суть яких полягає в тому, що експерт сам дає оцінку своїм якостям.

До іншої групи апріорних методів оцінки якостей експерта відносяться методи взаємної оцінки, використовування яких припускає, що експерти оцінюють один одного. Найпоширеніший з них — метод списку експертів.

До числа апріорних методів оцінки якостей експерта відноситься також найпоширеніший документаційний, або анкетний, метод.

  1. Наведіть та опишіть методи моделювання і оптимізації рішень

Методи моделювання (звані також методами дослідження операцій) базуються на використанні математичних моделей для вирішення більшості управлінських задач, що зустрічаються.

Моделі теорії черг. Моделі теорії черг (або оптимального обслуговування) використовуються для знаходження оптимального числа каналів обслуговування при певному рівні потреби в них. знайти таке рішення, яке дозволяє збалансувати додаткові витрати на розширення каналів обслуговування і втрати від їх недоліку.

Моделі управління запасами. Будь-яка організація повинна підтримувати деякий рівень запасів своїх ресурсів, щоб уникнути простоїв або перерв в технологічних процесах і збуті товарів або послуг. Моделі управління запасами дозволяють знайти оптимальне рішення, тобто такий рівень запасу, який мінімізує витрати на його створення і підтримку при заданому рівні безперервності виробничих процесів.

Моделі лінійного програмування. Ці моделі застосовують для знаходження оптимального рішення в ситуації розподілу дефіцитних ресурсів за наявності конкуруючих потреб.

З урахуванням характеру аналізованих операцій і форм залежності чинників, що склалися, можуть застосовуватися і інші типи моделей: при нелінійних формах залежності результату операції від основних чинників — моделі нелінійного програмування; при необхідності включення в аналіз чинника часу — моделі динамічного програмування; при впливі ймовірності чинників на результат операції — моделі математичної статистики (кореляційно-регресійний аналіз).

  1. Наведіть та опишіть методи організації експертних оцінок для розробки рішень

Серед методів експертних оцінок (що розрізняються процедурою організації експертизи) основними є: метод комісій, метод мозкової атаки, метод Дельфі і метод розробки сценаріїв.

Метод комісій. Експерти збираються для проведення групових дискусій з обговорюваної проблеми і вироблення в ході таких дискусій узгодженого рішення. Цей метод при умілому використовуванні сприяє створенню творчої обстановки в групі експертів і розробці альтернативних рішень.

Метод мозкового штурму (колективної генерації ідей) застосовується, як правило, в тих випадках, коли розв'язується нова, маловивчена проблема, або вимагається знайти нове, нетривіальне рішення. Відмітна особливість цього методу полягає в тому, що він забороняє критику пропонованих альтернатив в процесі їх висунення, що забезпечує якнайповніше виявлення і використовування творчого потенціалу експертів

Метод Дельфі. Гідність даного методу полягає в тому, що він дозволяє узагальнювати індивідуальні думки окремих експертів в злагоджену групову думку. Метод Дельфі характеризують три специфічні особливості:

- анонімність експертів;

- регульований зворотний зв'язок;

- статистична обробка результатів опиту і формування групової відповіді.

Метод сценаріїв. Суть цього методу — написання експертами сценаріїв розвитку аналізованої ситуації з метою визначити тенденції можливого розвитку і сформувати картину рішень, до яких вона може прийти під впливом тих або інших чинників, у тому числі під впливом певних управлінських рішень або при їх відсутності.

Метод суду. Заснований на використовуванні процедури судового засідання. При цьому одна частина експертів — прихильники обговорюваної альтернативи рішення — виступають як «захист», приводячи всілякі доводи в її користь, інша — супротивники — як «звинувачення», приводячи аргументи проти, а третя частина експертів - «суд» - виступають як присяжні, виносячи остаточну ухвалу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]