Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_Dima.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
333.31 Кб
Скачать

Питання на екзамен

Дисципліна ’’Методи прийняття управлінських рішень"

  1. Дайте оцінку автоматизованим системам експертного оцінювання

Усилити аналітичні можливості людини в процесах ухвалення рішень допомагають інтелектуальні системи, які залежно від призначення і можливостей, що надаються користувачу, діляться на три типи: експертні системи (ЕС), системи підтримки ухвалення рішень (СПУР) і автоматизовані системи експертного оцінювання (АСЕО).

Автоматизовані системи експертного оцінювання. Ці системи призначені для автоматизації складних експертних процедур і підвищення ефективності використовування висококваліфікованих фахівців як експертів при виробленні управлінських рішень. Основна задача АСЕО — рішення складних управлінських проблем на основі надійної, професіонально обробленої і коректно застосованої інформації. Вкажемо основні властивості АСЕО, що відрізняють її від інших типів інтелектуальних систем — ЕС і СПУР:

АСЕО — складна ієрархічна система, що дозволяє організувати весь цикл проведення експертизи від формування цілей досліджуваного об'єкту до аналізу одержаного результату.

При цьому:

в АСЕО передбачена взаємодія експертів, аналітичної групи і операторів, оцінка якостей кожного експерта, в тому числі оцінка ступеня його професійного знайомства з об'єктами експертизи;

  • обов'язковим елементом АСЕО є розвинена оцінна система з можливістю її настройки на конкретний об'єкт експертизи. Так, наприклад, для оцінки ефективності діяльності фірми використовуються одні критерії, окремого її підрозділу - інші, а співробітників - треті;

  • в АСЕО передбачається можливість колективної оцінки порівнюваних альтернатив при використанні різних методів організації і проведення експертиз;

  • АСЕО передбачає аналіз результатів експертизи, зокрема, можливість визначення результуючої експертної оцінки, а також ступені узгодженості думок експертів.

  1. Дайте оцінку використанню експертних систем в процесі розробки і ухвалення рішень

Експертні системи. ЕС відносяться до числа інтелектуальних систем, призначених для масового використання, і виконують дві основні функції: консультанта, що допомагає в рішенні тієї або іншої задачі, і експерта, що безпосередньо цю задачу вирішує. Вони містять значний об'єм знань в будь-якій конкретній області - базу даних. Ці знання добре організовані, тобто структуровані, закодовані, супроводжені системою правил логічного висновку і готові для використання в умовах конкретної ситуації, що представляє інтерес для користувача. У відповідь на його запит ЕС видає діагноз ситуації, рекомендації і поради, по своїй якості цілком відповідні рівню експерта високої кваліфікації. Таким чином, досвід, знання, логічно з'ясовні висновки, які робить висококваліфікований експерт в певній області діяльності, завдяки експертним системам стають надбанням широкого круга фахівців. Такі системи знайшли вживання в медицині і геології, економіці і техніці, сільському господарстві і т.д.

Важливою особливістю ЕС є те, що будь-яка рекомендація, вироблена нею, будь-яка думка можуть бути пояснені при запиті користувача. Успішність вживання будь-якої системи багато в чому залежить від ступеня довіри до результатів її роботи. Тому експертна система у будь-який момент повинна бути готова пояснити, чому зроблений той або інший висновок, і представити логічний ланцюжок міркувань і фактів, що приводять до нього. Бажання користувача розуміти те, що робить ЕС, і мати нагоду контролювати хід міркувань цілком природно і повинно бути задоволено. Тому дуже велике значення при створенні експертних систем окрім бази даних уділяється іншому найважливішому їх елементу — інтерфейсу — організації діалогу «користувач—комп'ютер». Крім того, структура ЕС містить також підсистему накопичення і оновлення знань. Таким чином, можна зробити висновок, що експертна система — ефективний інструмент підвищення обґрунтованості і якості рішень менеджера за рахунок звернення до знань і досвіду висококваліфікованих експертів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]