Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_Dima.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
333.31 Кб
Скачать
  1. Опишіть, яким чином проводиться оцінка ефективності прийнятих управлінських рішень

Підвищення ефективності управління практично тотожне зростанню ефективності управлінських рішень на м< і\ рівнях ієрархи, оскільки ухвалення рішень є основним інструментом управлінської діяльності

Ефективність управлінських рішень визначається дією безлічі чинників технічного, економічного і соціально-психологічного характеру, вплив яких неоднозначний і виявляється на різних етапах процесу розробки і реалізації рішень. Але в цілому можна вважати, що основними з них є:

• компетентність і досвід роботи приймаючого рішення;

• ступінь інформованості ОПР;

• рівень колегіальності в процесі розробки рішення;

- питома вага контрольованих рішень;

• ступінь безпосередньої участі керівників і фахівців, що розробляли рішення, в його реалізації;

• мотивація виконавців;

• характер і ступінь відповідальності керівників за рішення.

  1. Перелічіть та опишіть ситуації, в яких доцільно використовувати експертні методи в процесі ухвалення рішень

У складних ситуаціях вибору ОПР може не володіти всією необхідною інформацією або досвідом, що підвищує ступінь ризику ухвалення помилкового рішення. Крім того, багато проблем, що вимагають рішення, повністю або частково не піддаються кількісному аналізу, і, отже, не дають можливості використовувати методи моделювання. В подібних випадках значний ефект приносять експертні методи.

Використання експертних методів в процесі ухвалення рішень доцільне, в основному, в наступних випадках -

Визначення цілей. При розробці найважливіших, стратегічних рішень дуже важливо точно визначити і сформулювати цілі, досягнення яких прагне ОПР. Для складних ситуацій розроблений і застосовується метод «дерева цілей», що дозволяє визначити ієрархічну структуру системи цілей.

Експертний прогноз. При ухваленні рішень досить часто виникає необхідність визначення і оцінки тенденції очікуваного розвитку ситуації, а також результатів реалізації даних альтернатив.

Розробка сценаріїв розвитку ситуації. При розробці рішення необхідно виявити основні чинники, під впливом яких знаходиться ситуація, і визначити динаміку їх можливої зміни.

Генерація альтернатив. У разі виникнення нової проблеми, що раніше не зустрічалася, не існує і готових варіантів її рішення. їх необхідно знайти і сформулювати.

Визначення рейтингів. У ряді випадків ухвалення рішень засновано на порівняльній перевазі оцінюваних по спеціальній методиці об'єктів (рейтинг банків, політиків, спортсменів І Т.Д.).

Формування систем оцінювання Для порівняльної оцінки альтернативних варіантів рішення, а також для оцінки ступеня досягнення поставленої мети необхідна оцінна система, до складу якої входять:

• критерії, що характеризують об'єкт оцінки;

• шкала для вимірювання кожного критерію;

• правила вибору найважливіших альтернатив.

Ухвалення колективних рішень — це відкрите

обговорення альтернативних варіантів рішення з урахуванням результатів експертизи, узгодження різних точок зору, пошук компромісу і т.п.

Суть експертних методів ухвалення рішень полягає в отриманні відповідей фахівців на поставлені перед ними питання. Одержана від експертів інформація в цілях мінімізації погрішностей і впливу суб'єктивного чинника обробляється за допомогою спеціальних логічних і математичних процедур і перетворюється у форму, зручну для вибору рішення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]