Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_Dima.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
333.31 Кб
Скачать
  1. Розкрийте зміст інформаційних технологій в процесі розробки і ухвалення рішень

Розробка і ухвалення рішень в процесі управління організацією за постійно змінних зовнішніх і внутрішніх умов її функціонування вимагають використання відповідних методів інформаційного забезпечення ОПР і можливостей, що надаються сучасними інформаційними технологіями.

Одним з наукових напрямів, пов'язаних з розширенням можливостей інтелектуальної діяльності людини, є дослідження, направлені на посилення аналітичних можливостей людини в процесі вироблення і ухвалення рішень, і що приводять до створення інтелектуальних систем. Під інтелектуальними системами розумітимемо системи, створені в основному для розширення можливостей інтелектуальної діяльності людини в процесах ухвалення рішень.

Навіщо потрібні інтелектуальні системи? Багато в чому завдяки їх вживанню став можливий якісний стрибок в розвитку управлінських технологій. Загальна комп'ютеризація, що зробила доступним використання наукових методів розробки і обґрунтовування рішень, дозволяє створювати автоматизовані інформаційні системи, що забезпечують якісно нові підходи до розуміння і здійснення управлінської діяльності. А оскільки управлінська діяльність — це перш за все ухвалення рішень на рівні держави, регіону, галузі, концерну, організації, структурного підрозділу і. нарешті, окремого працівника, стає зрозумілим, наскільки широкий діапазон можливого вживання інтелектуальних систем. Призначення їх досить різноманітне. Це можуть бути порівняно прості системи масового вживання, основна задача яких — надати доступ до знань і досвіду експертів фахівцям менш високої кваліфікації. А можуть бути і вельми складні, призначені для проведення колективної експертизи при рішенні нестандартних проблем, що вимагають ретельного професійного аналізу і прогнозування ситуації.

  1. Розкрийте зміст моделей теорії ігор в прийнятті управлінських рішень

Моделі теорії ігор. Більшість господарських операцій можна розглядати як дії, що здійснюються в умовах протидії. До протидій слід відносити такі, наприклад, чинники, як аварія, пожежа, крадіжка, страйк, порушення договірних зобов'язань і т.п. Проте наймасовішим випадком протидії є конкуренція. Тому однією з найважливіших умов, від якого залежить успіх організації, є конкурентоспроможність. Очевидно, що можливість прогнозувати дії конкурентів є істотною перевагою для будь-якої комерційної організації. Ухвалюючи рішення, слід вибирати альтернативу, що дозволяє зменшити ступінь протидії, що у свою чергу понизить ступінь ризику. Таку можливість надає менеджеру теорія ігор, математичні моделі якої спонукають аналізувати можливі альтернативи своїх дій у відповідь з урахуванням можливих дій конкурентів. Спочатку розроблені для воєнностратегічних цілей, моделі теорії ігор застосовуються і в бізнесі для прогнозування реакції конкурентів на схвалювані рішення, наприклад, на зміну цін, випуск нових товарів і послуг, вихід на нові сегменти ринку і т.п.

Так, ухвалюючи рішення про зміну рівня цін на свої товари, керівництво фірми повинне прогнозувати реакцію і можливі у відповідь дії основних конкурентів. І, якщо за допомогою моделі теорії ігор буде встановлено, що, наприклад, при підвищенні ціни конкуренти не зроблять того ж, організація, щоб не потрапити в невигідне положення, повинна відмовитися від цієї альтернативи і пошукати інше рішення проблеми.

Слід проте відзначити, що використовуються ці моделі досить рідко, оскільки вони виявляються дуже спрощеними в порівнянні з реальними економічними ситуаціями, настільки мінливими, що одержані прогнози бувають мало достовірні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]