Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_Dima.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
333.31 Кб
Скачать
  1. Розкрийте зміст поняття і природи управлінського рішення

Ухвалення рішень, так само як і обмін інформацією, — складова частина будь-якої управлінської функції. Необхідність ухвалення рішень виникає на всіх етапах процесу управління і пов'язана зі всіма ділянками і аспектами управлінської діяльності. Процес ухвалення рішень досить точно відображає реальні проблеми, відносини і зв'язки, що склалися в організації, а безперервна послідовність рішень характеризує безперервність процесу управління. Більш того, тільки вивчення процесу розробки і реалізації рішень дає можливість оцінити змістовну сторону управління, оскільки зміст управління розкривається в змісті схвалюваних рішень. Тому так важливо зрозуміти природу і суть рішень

Розуміння характеру управлінських рішень залежні, перш за все від точки зору на місце і роль процесу ухвалення рішень в системі менеджменту. З позицій системного аналізу процес управління є по суті процесом рішення проблем організації, що виникають у міру її функціонування і розвитку.

Цикл управління завжди починається з постановки цілей і виявлення проблем, продовжується розробкою і ухваленням необхідного рішення, закінчується організацією і контролем його виконання. Аналіз одержаного результату або, точніше, оцінка ступеня досягнення поставленої мети, служить джерелом виявлення нових проблем і ухвалення нових рішень, відновлюючи таким чином управлінський цикл. (Принципова схема цього процесу представлена на рис.1.1). Це показує, що всяке управління реалізує цілком певну послідовність трьох основних етапів:

• визначає стан керованого об'єкту (ідентифікація  

проблеми);

• виробляє для даного стану оптимальну дію (розробка і ухвалення рішення);

• реалізує його (реалізація рішення).

Інакше кажучи, значення управлінської діяльності полягає в забезпеченні досягнення організацією поставлених цілей, зміст же управління полягає у виробленні певних заходів, направлених на реалізацію цих цілей, здійснюваних у формі ухвалення і здійснення рішень. Розробка, ухвалення і реалізація рішень є, таким чином, концентрованим виразом самого єства управління.

  1. Розкрийте зміст понять "рішення" та "управлінське рішення".

Спробуємо дати спочатку найзагальнішу характеристику. Звичайно в процесі якої-небудь діяльності виникають ситуації, коли людина або група стикаються з необхідністю вибору одного з декількох можливих варіантів дії. Результат цього вибору і буде рішенням. Таким чином, рішення — це вибір альтернативи.

Кожному з нас щодня доводиться десятки разів щось вибирати (не завжди, правда, замислюючись про це), на власному досвіді розвиваючи здібності і набуваючи навики ухвалення рішень. Прикладів можна привести багато: вибір одягу з наявного гардероба, вибір блюд із запропонованого меню, вибір найзручнішого транспортного маршруту, вибір місця проведення відпочинку, вибір спеціальності при отриманні професійної освіти

Що ж відрізняє управлінські (організаційні) рішення?

Цілі. Суб'єкт управління (будь то індивід або група) ухвалює рішення виходячи не з своїх власних потреб (хоча їх вплив і грає певну роль), а в цілях рішення проблем конкретної організації.

Управлінське рішення — це вибір альтернативи, здійснюваний керівником в рамках його посадових повноважень і компетенції і направлений на досягнення цілей організації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]