Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
корекція тривожності 2.docx
Скачиваний:
71
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
65.65 Кб
Скачать

Заняття 10 Розвиток колективістичних почуттів, формування прагнення займати позицію лідера.

Мета: розвивати колективістські почуття, формувати прагнення займати позицію лідера.

Завдання: розвивати увагу і самоконтроль, мислення, мовлення, групову кооперацію, зма гальні мотиви; відволікати від гнітючих пережи вань; повертати гарний настрій.

Матеріали: папір і олівці — кожному учневі, магнітофон, касета із записом релаксаційної му зики.

Вправа «Чотири стихії»

Гравці йдуть по колу. Ведучий домовляється з ними: якщо він скаже слово «земля», усі мають опустити руки вниз, якщо слово «вода» — ви тягнути руки вперед, слово «повітря» — підняти руки вгору, слово «вогонь» — покрутити доло нями і руками до ліктів. Хто помиляється — той програв.

Вправа «Віддам тобі те, що є в мене»

Психолог. Розбийтеся на групи від 8 до 10 осіб. Нехай кожна група утворить своє коло. Один із вас починає гру словами, наприклад: «Тобі, Марійко, віддам те, що є в мене...». Вимовляючи ці слова, учень робить вигляд, що тримає щось у руках, підходить до Марійки.й передає їй це. Марійка «приймає подарунок» обома руками. Не важливо, що це. Досить, якщо ви зрозумієте, якого він приблизно розміру, м'який він чи твер дий, легкий чи важкий. Після цього Марійка має вирішити, кому б вона хотіла зробити подарунок, і «передає» його із тими ж словами: «Тобі, Мар ку, дам те, що є в мене». Гра закінчується, коли кожен одержить хоча б один подарунок.

Спонукайте дітей за допомогою пантоміми показувати властивості подарунка, не називаючи його при цьому. Для цього ви можете, наприклад, запитати: «Твій подарунок важкий чи легкий?», «Якщо він упаде, то покотиться чи залишиться лежати на місці?».

Обговорення

Який подарунок придумала перший ди тина?

Ти вгадав, що це був за подарунок?

Що тобі сподобалося більше — дарувати чи одержувати подарунки?

Коли ти востаннє отримував подарунок?

Гра «Сова»

Діти вибирають ведучого — «сову», яка сідає у гніздо і спить. Діти починають бігати й стриба ти. Потім ведучий говорить: «Ніч!». Сова розплю щує очі й починає літати. Усі гравці одразу мають завмерти. Хто почне рухатися або засміється, стає совою. Гра відволікає від гнітючих переживань, повертає гарний настрій.

Вправа «Що я люблю, а що ні»

Психолог. Візьми чистий аркуш паперу, напи ши або намалюй на ньому те, що любиш: спра ви, які тобі приємно робити, улюблені страви, напої, ігри, людей, які тобі подобаються, і так далі (10 хв).

Тепер вибери із цього щось одне й намалюй його. Розкажи, чому це тобі подобається(10 хв). Візьми ще один аркуш паперу, напиши або нама люй на ньому те, що ти не любиш(5 хв). Тепер знову вибери щось зі списку й намалюй це на своєму аркуші. Розкажи про те, чому тобі не по добається те, що ти намалював (10 хв).

Діти представляють те, що в них вийшло.

Обговорення

Що тобі подобається найбільше?

Що найменше?

Гра «Зіпсований телевізор»

У групі дітей за їхнім бажанням обирають ведучого. Потім уся група повертається до нього спиною. Ведучий підходить до одного з дітей і показує йому якусь позу.

Потім ведучий відвертається. Дитина, якій він показав позу, вибирає другого учасника й показує йому цю позу і т. д.

Далі всі стають у коло обличчям до центру. Ведучий показує свою позу, а остання дитина — свою. Усі порівнюють ці дві пози. Вони мають бути різними — це і є «зіпсований телевізор».

Етюд «Метелик»

Дітям пропонують виконувати поступаль ні рухи вгору-вниз долонями під музичний су­провід.

Повернутися до змісту