Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
корекція тривожності 2.docx
Скачиваний:
71
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
65.65 Кб
Скачать

Заняття 16 Стимулювати моторне й емоційне самовираження, зняття м'язових затисків.

Мета: стимулювати моторне й емоційне са мовираження, знімати м'язові затиски.

Завдання: розвивати довільність і самокон троль, погодженість рухів, самосвідомість; фор мувати адекватну самооцінку.

Вправа «Привіт, я радий тебе бачити...»

Діти по черзі звертаються одне до одного, закінчуючи речення: «Привіт, я радий тебе ба­чити...». Необхідно сказати щось гарне, приємне, але обов'язково від щирого серця, відверто.

Вправа «Жаба»

Покладіть руки на підлогу (стіл). Одну долоню стисніть у кулак, іншу просто покладіть на стіл. Одночасно міняйте положення рук. Аби усклад нити вправу — прискорте її.

Гра «Інтерв'ю»

Діти обирають ведучого, а потім, уявив ши, що вони — дорослі люди, по черзі стають на стільчика і відповідають на запитання, які їм буде ставити ведучий. Ведучий просить дитину назвати своє ім'я та по батькові, розповісти про те, де і ким він працює, чи є в нього діти, які має захоплення тощо.

Коментар: на перших етапах гри дітям часто складно придумати запитання. У цьому випадку дорослий роль ведучого бере на себе, пропонуючи дітям зразок діалогу. Запитання можуть бути про що завгодно, але необхідно пам'ятати, що розмов ляють «дорослі».

Вправа «Прогулянка до лісу»

Психолог запрошує дітей прогулятися до уяв ного лісу. Діти повторюють рухи психолога: ідуть тихо, навшпиньки, щоб не розбудити ведмедя, переступають через колоду, боком рухаються по вузькій стежечці, навколо якої росте кропива, обережно ступають по хибкому містку, переки нутому через струмочок, стрибають по купинах у болоті, нахиляються, збираючи гриби та квіти, тягнуться вгору за горіхами тощо. Можна запита ти дітей, які вони знають гриби, квіти, дерева.

Вправа «Закінчи речення»

Психолог пропонує дітям по черзі закінчити речення: «Я вмію...», «Я зможу...». Коли дитина вимовить закінчення фрази, усі плескають у до лоні.

Вправа «Море»

Сядьте у кріслі, не напружуючись. Уявіть собі море. Ви бачите безмежний водний простір, хвилі, які піднімаються й ростуть, розбиваються на піс ку просто біля ваших ніг, відкочуються назад. Спостерігайте далі, як хвилі набігають на берег і відкочуються назад. Якщо ви про щось думаєте, ваші думки відносять хвилі. Дивіться на море. Ви дивитеся на хвилі й заспокоюєтеся. Це ваш світ, повний спокою. Ви можете відчути його в будь-який момент. Розплющте очі. Якщо хо чете, посидьте так кілька хвилин