Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
корекція тривожності 2.docx
Скачиваний:
71
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
65.65 Кб
Скачать

Заняття 11 Формування соціальної довіри, позитивного настрою й відчуття єдності із групою.

Мета: формувати соціальну довіру, позитив ний настрій та почуття єдності у групі.

Завдання: розвивати довільність і самокон троль, сміливість і впевненість у собі; коригувати афективну поведінку; знімати психоемоційне напруження.

Матеріали: папір і олівці — кожному учневі, магнітофон, касета із записом релаксаційної му зики, невеликий дзвіночок.

Гра «Заборонні рухи»

Діти стоять півколом навпроти психолога.

Психолог. Я показуватиму різні рухи. Ви будете повторювати всі рухи, крім одного.

Психолог називає й показує «заборонений» рух (наприклад, підскакування) і дає сигнал до початку гри. Помилки, звичайно, виклика ють бурхливі емоційні реакції, сміх, але виводити дітей із гри не треба.

Вправа «Сміятися заборонено»

Психолог. Сядьте, будь ласка, широким ко лом. Хтось один стане посередині й буде водити. Його завдання полягає в тому, щоб обрати ко гось і змусити його заговорити або усміхнутися. Для цього він може пробувати все, що завгодно, однак не повинен ні до кого доторкатися, і, зрозуміло, сам не має права говорити. Ті, хто сидить у колі, не можуть відвертатися або за плющувати очі.

Кожний водить не більше однієї хвилини. Якщо за цей час ведучий не зуміє розсмішити або змусити заговорити когось, нехай із тією же дитиною спробують свої сили ще 1—2 учас ники. Якщо ведучому все вдається, він міняєть ся місцями з тим, кого змусив усміхнутися або заговорити.

Гра «Турнір»

Учасники обговорюють правила гри-боротьби. Наприклад: боротися потрібно, стоячи на одній нозі, не переступати через лінію, зі зброєю або без неї. Призначають суддю, який стежить за дотри манням правил. Дитину ставлять у різні позиції: того, хто змагається, судді, глядача.

Малювання «Радість»

Ведучий. Уявіть, що ми художники і нам треба намалювати картину на тему «Радість». Візьміть листочки й олівці, намалюйте свою радість так, як вам хочеться.

Включається музичний супровід. Потім ведучий підписує назву малюнків, виві шує їх.

Обговорення

Який настрій у тебе зараз?

Чи легко було намалювати картину на цю тему?

Чи навчився ти сьогодні створювати собі добрий настрій?

Чи допомогли тобі в цьому товариші? Хто саме?

Вправа «Так і ні»

Психолог. Згадайте на мить, як зазвичай зву чить ваш голос. Тихо, голосно, середню?

Зараз вам буде потрібно використовувати всю міць свого голосу. Розбийтеся на пари і станьте обличчям одне до одного. Ну а тепер ви про ведете уявний бій словами. Вирішіть, хто з вас говоритиме «так», а хто — «ні». Уся ваша супереч ка складатиметься лише із цих двох слів. Потім ви поміняєтеся ролями. Ви можете починати дуже тихо, поступово збільшуючи гучність доти, доки один із вас не вирішить, що голосніше вже не можна. Будь ласка, слухайте дзвіночок. По чувши його дзенькіт, зупиніться, зробіть кілька глибоких вдихів. Зверніть при цьому увагу на те, як приємно побути в тиші після такого шуму й гамору.

Вправа «Водоспад»

Звучить музика.

Психолог. Заплющте очі й уявіть собі, що ви стоїте під невеликим водоспадом. Небо ясно-бла китне, повітря свіже. Вода чиста й прохолодна. Вона м'яко струменить по спині, стікає з ніг, біжить далі. Постійте трохи під водоспадом, до звольте воді обмивати вас і нестися далі.

Вправу треба виконувати стоячи.

Повернутися до змісту