Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
корекція тривожності 2.docx
Скачиваний:
71
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
65.65 Кб
Скачать

Заняття 12 Проживання позитивного емоційного досвіду через рухи та вправи.

Мета: отримувати позитивний емоційний досвід через спільні рухові дії та вправи.

Завдання: розвивати узгодженість рухів, не- вербальне вираження станів і стосунків, уміння слухати і концентрувати увагу.

Матеріали: папір, олівці, крейда, різні музичні інструменти.

Гра «Дзеркало»

Діти стають у коло обличчям до центру. Усі вони — «дзеркала». Ведучий приходить у «магазин дзеркал», підходить по черзі до кожного, показує рух, а «дзеркало» одразу ж його повторює.

Гра «На містку»

Дорослий пропонує дітям пройтися по містку через прірву. Для цього на підлозі або на землі накресліть місток — смужку завширшки 30— 40 см. По «містку» мають іти назустріч одна одній дві дитини, інакше він перевернеться. Також важливо не переступати через риску, інакше гравець «тоне» і вибуває із гри. Разом із ним вибуває й другий гравець (коли він за лишився один, місток перевернувся). Поки дві дитини йдуть по «містку», інші за них активно вболівають.

Вправа «Хто я?»

Психолог. Уяви собі, що в тебе є друг, який живе в іншій країні й з яким ти листуєшся. Він дуже хоче побільше довідатися про тебе: який ти, як ти виглядаєш, що тобі цікаво... Ти вирішив відправити йому свій автопорт рет. Намалюй картину, на якій буде зображена або тільки твоя галова, або ти весь, із голови до п'ят. Де-небудь на аркуші великими буква ми напиши своє ім'я. Наприклад: «Мене звати Валерій» (10 хв).

Тепер придумай оповідання для свого друга про себе. Нехай кожен рядок твого оповідання починатиметься словами «я», «мій», «у мене». Ти сам вирішиш, наскільки довгим буде твоє оповідання. Воно може виглядати приблизно так:

я — Валерій;

я люблю іноді побешкетувати;

я — найстарший у сім'ї;

мій зріст — один метр і тридцять п'ять сантиметрів;

у мене руде волосся;

я обожнюю морозиво.

Далі нехай діти покажуть свої портрети і про читають оповідання.

Обговорення

Чи хотів би ти листуватися з кимось із да лекої країни?

Як ти думаєш, зрадів би твій друг такому листу?

Чи сподобалася тобі ця гра?

Чий автопортрет тобі сподобався най більше?

Чиє оповідання тобі особливо сподоба лося?

Вправа «Замок»

Діти схрещують руки, стискають долоні, зчеплюють пальці в замок, вивертають руки до се бе. Далі пробують рухати пальцем, який вкаже ведучий. Палець має рухатися точно й чітко, без синкінезій. Торкатися пальця не можна. Послі довно у вправі треба задіяти всі пальці обох рук. Далі діти можуть виконувати вправу в парах.

Гра «Мирні» і «войовничі»

Усі діти вибирають собі музичні інструменти. Тї, хто вибрав тихі, об'єднуються у плем'я «мир ні», а ті, хто голосні, — у плем'я «войовничих». За легендою, племена живуть на різних берегах, тому спілкуватися можуть тільки за допомогою звуків, по черзі граючи на музичних інструментах. Діти можуть супроводжувати виконання тан цями, відповідними музиці, — спокійними або енергійними.

Вправа «Небо»

Сядьте у крісло прямо, зіпріться на спинку, але не напружуйтесь. Ноги мають стояти на під лозі. Заплющте очі. Уявіть прекрасне блакитне небо. По ньому пливуть хмари. Ви спостерігаєте за ними. Якщо ви про щось думаєте, нехай ваші думки летять разом із хмарами. Ви зосереджені на небі. Ви відчуваєте спокій, тишу й радість. Розплющте очі. Якийсь час посидіть спокійно. А тепер повільно встаньте.

Повернутися до змісту