Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
корекція тривожності 2.docx
Скачиваний:
71
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
65.65 Кб
Скачать

Заняття з Подолання сором'язливості, зам кнутості, нерішучості.

Мета: подолати сором'язливість, замкненість, нерішучість.

Завдання: розвивати концентрацію уваги, руховий контроль, самосвідомість; усувати ім­пульсивність; формувати адекватну самооцінку, виховувати здатність до взаємодії.

Матеріали: малюнки.

Функціональна вправа «Море хвилюється...»

Дітям пропонують інтенсивно рухатися по кім наті, ставати у різні пози.

Інструктор

Море хвилюється — раз!

Море хвилюється — два!

Море хвилюється — три!

Морська фігура — завмри!

Діти завмирають в одній із поз. По команді інструктора «Відімри!» вправа триває.

Гра «Радість і смуток»

Діти уважно розглядають малюнки, а потім розкладають їх у два ряди — радість і смуток — залежно від колірної гами.

Коментар: основне завдання дорослого — допо могти дітям розповісти про свої враження від того чи іншого малюнка, пояснити, чому один малюнок вони вважають веселим, а інший — сумним.

Вправа «Розкажи про те, що тобі подобається в собі»

Психолог пропонує дітям по черзі розповісти про те, що вони люблять, цінують і приймають у собі, про те, що дає їм почуття впевненості. Якщо виникають складнощі, психолог сам від значає позитивні риси, властиві дитині.

Вправа «Надуваємо кульку»

Ведучий. Добридень! Сьогодні ми з вами поба чимо й довідаємося багато цікавих історій. Одна з них про надувну кульку.

Колись вона була гарною і веселою, з нею гралися діти, а зараз вона здулася. Ляжте на ки лимок і спробуйте зобразити цю здуту кульку. Який у вас зараз настрій?

Давайте допоможемо собі знову стати весе лими. Я візьму «насос» і буду накачувати кульки повітрям, і вони будуть повільно наповнюва тися: ноги, руки, живіт будуть розпрямлятися і тверднути. А потім вони знову «здуються»: руки, ноги, живіт стануть м'якими, розслаб леними.

Ведучий ритмічно нахиляється вперед, на ви диху вимовляє звук «з-з-з». Потім, коли «кульки надулися», «здуває» їх, натиснувши несильно на живіт, повітря повільно виходить зі звуком «3-3-3».

Рефлексія

Коли ти був надутою кулькою, що відчував у руках, ногах?

Коли кулька здулася, як змінилися твої відчуття?

Що тобі було приємніше: бути надутим, напруженим чи здутися, розслабитися?

На яку кульку ти більше схожий: надуту чи здуту?

У яких ситуаціях ти почуваєшся, як надута кулька?

Коли ти почуваєшся здутою кулькою?

Гра «Дракон ловить свій хвіст»

Діти стоять одне за одним, тримаючись за талію. Перша дитина — це «голова дракона», остання — «хвостик». Перший гравець намагаєть ся схопити останнього — «дракон ловить свій хвіст». Інші діти міцно тримаються одне за од ного. Коли «дракон впіймає свій хвіст», ведучий змінюється, гра повторюється. У ролі ведучого має побувати кожна дитина.

Етюд «Шалтай-Болтай»

Діти виконують рухи відповідно до тексту:

Шалтай-Болтай (довільні рухи руками)

Висів на стіні (тулуб зігнути, голову опусти ти),

Шалтай-Болтай

Звалився уві сні.

Повернутися до змісту

Заняття 4 Психоемоційна розкутість дитини через підвищення рівня розвитку її психомоторики.

Мета: психоемоційно розвантажити дитину, підвищити рівень психомоторийі.

Завдання: розвивати здатність відстоювати свої інтереси, регулювати рухи власного тіла, розви вати комунікативні навички, емпатію.

Матеріали: м'ячі, чарівні палички, великі ар куші пакувального паперу (або старі шпалери), клейка стрічка, кольорова крейда, магнітофон, касета із записом спокійної музики, касета із записом жвавої музики.

Вправа «Вітання»

Діти сидять на підлозі колом.

Ведучий. Давайте кожен із вас зараз скаже своє ім'я і щось про себе розповість.

Ведучий починає розповідати першим. Потім він передає м'яча дитині, та говорить про себе, і так далі, доки м'яч не повернеться до ведучого. Якщо дитина не хоче говорити, вона передає м'яча сусідові.

Вправа «Танець рук»

Лунає жвава музика. Розкладіть пакувальний папір довгою смугою на підлозі або прикріпіть його клейкою стрічкою до стола — нехай діти малюють стоячи.

Психолог. Візьміть кожен по два шматки крейди. Виберіть для кожної руки крейду яко­гось кольору. Тепер ляжте спиною на розкла дений папір так, щоб руки, від кисті до лік тя, були над папером (щоб був простір для малювання). Заплющте очі і, коли почнеться музика, ви можете обома руками малювати на папері.

Рухайте руками в такт музиці. Потім ви змо жете подивитися, що у вас вийшло (2—3 хв).

Гра «Віддай»

Дитина вимагає віддати її іграшку. Кисті рук тримає горизонтально, долонями догори. Гра розвиває здатність відстоювати свої інтереси.

Гра «Кенгуру»

Гравці стають у пряму лінію і затискають між ногами м'ячі. За сигналом вони починають стрибками рухатися до фінішу, до якого 20—30 м. Якщо м'яч випаде, його піднімають і рухаються далі.

Гра «Диво»

Діти розбиваються на пари, в одного з них у руках «чарівна паличка». Треба торкнутися нею до партнера і запитати його: «Чим я можу тобі допомогти? Що я можу для тебе зробити?». Той відповідає: «Проспівай (станцюй, розкажи щось смішне, пострибай на скакалці)», — або пропонує щось гарне зробити пізніше (домовляються про час і місце).

Вправа «Ганчіркова лялька й солдат»

Психолог. Будь ласка, усі станьте й розташуй теся так, щоб навколо кожного з вас було вільне місце. Повністю випряміться, як солдати. Застиг ніть у позі «струнко», немов ви скам'яніли, і не рухайтеся, приблизно ось так... (покажіть дітям цю позу).

А тепер нахиліться вперед і розставте руки, щоб вони бовталися, як мотузки. Станьте такими ж м'якими й рухливими, як ганчіркова лялька. (Покажіть дітям і цю позу.) Злегка зігніть колі на й відчуйте, як ваші кістки стають м'якими, а суглоби — дуже рухливими... Тепер знову по кажіть солдата, абсолютно прямого й негнучко го, начебто вирізьбленого з дерева (10 с). Знову станьте ганчірковою лялькою, м'якою, розслабле ною й рухливою. А тепер знову станьте солдатом (10 с)... Ганчірковою лялькою...

Просіть дітей поперемінно бути солдатом і ганчірковою лялькою доти, доки вам не здас­ться, що вони вже цілком розслабилися.

Психолог. Тепер потрясіть руками, начебто ви хочете струсити з них крапельки води. Стрях ніть крапельки води зі спини... Тепер стряхніть воду з волосся... Тепер — із верхньої частини ніг і ступень...

Повернутися до змісту