Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
корекція тривожності 2.docx
Скачиваний:
71
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
65.65 Кб
Скачать

Заняття 9 Розвиток паралінгвістичних засобів спілкування.

Мета: розвивати паралінгвістичні засоби спіл кування.

Завдання: долати сором'язливість, замкненість, нерішучість; знижувати психоемоційне напружен ня; усувати агресію.

Матеріали: магнітофон, касета із записом релаксаційної музики, м'яч, коробочка.

Вправа «Побажання»

Ведучий. Тепер виконаймо ще одне завдання. Я приніс коробочку, в яку ми з вами спробуємо зібрати багато різних побажань, вони допоможуть і нам, і іншим людям стати радісними. Для цього ви будете проговорювати своє побажання, а я до поможу його записати. Ми покладемо його в цю чарівну коробочку. Коли вам стане сумно або буде поганий настрій, ви можете відкрити коробочку. Вона допоможе вам знову стати радісними.

Рефлексія

Який настрій у тебе зараз?

Чи потрібна тобі така коробочка? Як часто?

Гра «Головом'яч»

Діти парами лягають на живіт, на підлогу так, щоб голови опинилися поруч. Між головами потрібно покласти м'яча. Мета гри — встати, не випустивши м'яча. М'яча не можна торкатися руками.

Ускладніть гру, запропонувавши піднімати м'яча утрьох. Після цього можна поставити експе римент: яке найбільше число дітей може підняти м'яча?

Вправа «Піймай мишу»

Психолог. Уявіть собі, що ви просто зараз і прямо тут будете ловити мишу. Яка це буде миша? Гарненька біла чи сірувато-коричнева домашня? Уявіть собі маленького звіра з гост ренькою мордочкою й симпатичними чорни ми вічками, який швидко перебирає по підлозі манюсінькими лапками. Ви маєте пересувати ся зовсім безшумно, щоб не злякати мишку. Крадіться якомога повільніше, пройдіть через усю кімнату, підійдіть до свого місця, і нехай ваша мишка залишиться сидіти перед вами. Якщо хочете, можете, сидячи на своєму місці, взяти її в руки й погладити або ж просто уважно дивіться, як вона сидить і з цікавістю озирається навкруги... (Дочекайтеся, доки всі діти повернуть ся на свої місця.) Тепер попрощайтеся зі своєю мишкою й подумки простежте за тим, як усі мишки побіжать до дверей. Я трохи прочиню їх, щоб усі могли вибігти назовні.

Гра «Незнайко»

Психолог. Уявіть, що кожен із вас — Незнайко. Я буду ставити запитання, а ви тільки знизуйте плечима або розводьте руками.

Ви сьогодні снідали в дитячому садку?

На вулиці холодно (тепло)?

У вас є теплий одяг?

Якого кольору небо?

Вам подобаються рибки в акваріумі?

Ви сьогодні підете гуляти?

Вправа «Тух-тібі-дух»

У основі цього ритуалу — комічний парадокс. Діти вимовляють заклинання проти поганого настрою, образ і розчарувань. Вони, не розмовля ючи, хаотично рухаються по кімнаті і, зупиняю чись навпроти одного з учасників, мають сердито вимовити чарівне слово «тух-тібі-дух». Інший учасник може промовчати або тричі вимовити чарівне слово «тух-тібі-дух». Після цього діти рухаються далі по кімнаті, час від часу зупиняю чись перед кимось і сердито вимовляючи чарівне слово. Важливо говорити його не в порожнечу, а певній людині, яка стоїть навпроти. Незабаром діти не зможуть утриматися від сміху.

Вправа «Подорож у чарівний ліс»

Психолог вмикає спокійну музику.

Психолог. Ляжте зручно і заплющте очі. Уявіть собі, що ви в лісі, де багато дерев, чагар­ників і всіляких квітів. У гущавині стоїть білий кам'яний стільчик, присядьте на нього. Прислу хайтеся до звуків. Ви чуєте спів птахів, шелест трави. Відчуйте запахи: пахне волога земля, вітер доносить аромат сосон. Запам'ятайте свої відчут тя, почуття, захопіть їх із собою, вертаючись із по дорожі. Нехай вони будуть із вами увесь день.

Повернутися до змісту