Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧ. посібник МЕНЕДЖМЕНТ і МАРКЕТИНГ частина 1...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
539.65 Кб
Скачать

§3.4. Функціональна та матрична структури

Функціональна ОСУ практично не використовується як автономна самодостатня структура. Застосовується як частина лінійно-функціональних, матричних, проектно-орієнтованих та ін. типів структур для окремих підрозділів та рівнів управління, коли підлеглому, окрім лінійного керівника, для виконання рішення обов’язково слід його узгодити з кількома функціональними керівниками. Може бути використано в управління підсистемами організацій, що передбачають виконання усталених, незмінних завдань, що не підлягають швидкому реагуванню на зміни ситуації в зовнішньому середовищі.

Слід назвати можливі переваги цієї структури - висока компетентність фахівців, відповідальних за здійснення конкретних функцій, розширення. Основними недоліками є: порушення принципу єдиного керівництва, труднощі підтримки постійних взаємозв'язків між різними функціональними службами та тривала процедура прийняття рішень.

Рис. 3.4. Приклад організаційної структури управління будівельною фірмою лінійно-функціонального типу.

Матрична структура (рис.3.5) являє собою сучасний ефективний тип організаційної структури управління, побудований на принципі подвійного підпорядкування виконавців: з одного боку – безпосередньому керівникові функціональної служби, що надає персонал і технічну допомогу, з іншого боку - керівникові проекту ( окремої цільової програми), що наділений необхідними повноваженнями для здійснення процесу управління відповідно до запланованих термінів, ресурсів та вимог щодо якості .

Керівник проекту взаємодіє із двома групами підлеглих: з постійними членами проектної групи та з іншими працівниками функціональних відділів, які підпорядковані йому в межах проекту (програми).Це дає підстави вважати матричну структуру за призначенням ( а не за характером побудови ) проектно-орієнтованою. Перехід до матричної структури звичайно охоплює частину організації, при цьому її успіх залежить від того, наскільки керівники проектів мають професійні якості менеджерів.

Створення структури доцільно, коли є необхідність в освоєнні ряду нових складних виробів у стислий термін, найчастіше наукомістких галузях.

Перевагами матричної ОСУ є :

  • Посилення особистої відповідальності цільового керівника за проект в цілому ;

  • Поліпшення спрямування цілі проекту ( виробництва ) ;

  • Можливе зниження прямих та накладних витрат виробництва, зростання вимогливості щодо функціонування операційної системи;

  • Створюються широкі можливості для впровадження інновацій ;

  • Забезпечується раціональне маневрування ресурсами при впровадження кількох проектів, програм) в межах однієї організації.

Недоліки:

  • Проблеми, що виникають при встановленні пріоритетів завдань і розподілі часу роботи фахівців над проектами, можуть порушувати стабільність функціонування фірми;

  • Труднощі встановлення чіткої відповідальності за роботу підрозділу;

  • Можливість порушення встановлених правил і стандартів, прийнятих у функціональних підрозділах через тривалий відрив співробітників, що беруть участь у роботі проекту, від своїх підрозділів;

  • Труднощі в придбанні навичок, необхідних для ефективної роботи в колективах;

  • Виникнення конфліктів між менеджерами функціональних підрозділів і керуючими проектів.